انواع بیماریهای دستگاه گردش خون
دکتر پرآذران2022-10-02T10:37:25+03:30سیستم گردش خون، قلب و عروق خونی شما را در بر میگیرد و برای حفظ عملکرد بدن شما ضروری است. سیستم گردش خون، بهطور دقیق تنظیم شده است و اکسیژن، مواد مغذی، الکترولیتها و هورمونها را در سراسر بدن شما حمل میکند. وقفهها، انسداد یا بیماریهای گردش خون که بر نحوه پمپاژ خون قلب یا عروق خونی شما تاثیر میگذارند، میتوانند باعث عوارضی مانند بیماری قلبی یا سکته شوند.
انواع بیماری دستگاه گردش خون بر قلب و رگهای خونی شما تأثیر میگذارد و جریان خون را در سراسر بدن سختتر میکند. برخی از این بیماریها دارای علائم هستند، اما برخی دیگر خاموش میباشند. برخی از شایعترین علائم بیماری دستگاه گردش خون عبارت است از: درد قفسه سینه، اِدم، تپش قلب و تنگی نفس.
در این مطلب همراه ما باشید تا در رابطه با تعدادی از شایعترین انواع بیماریهای دستگاه گردش خون، علائم آنها و همچنین درمان بیماری دستگاه گردش خون باهم صحبت نماییم.
بیماریهای دستگاه گردش خون چیست؟
بیماریهای سیستم گردش خون به هر شرایطی گفته میشود که بر قلب یا عروق خونی شما تأثیر بگذارد. سیستم گردش خون شما که به آن سیستم قلبی عروقی نیز میگویند، خون را در بدن شما به حرکت در میآورد. قلب و رگهای خونی شما با هم کار میکنند تا خون غنی از اکسیژن را به تمام اندامها و بافتهای شما برسانند؛ که البته این امر نیاز به کار گروهی پیچیده دارد. در این قسمت این نکته حائز اهمیت است که بدانید مانند هر تیم دیگری، اگر یک بازیکن بیمار شود و نتواند بازی کند، کل تیم تاثیر آن را احساس میکند.
به همین دلیل مهم است که در مورد انواع بیماری دستگاه گردش خون بدانید. مشکل در یک قسمت از سیستم گردش خون شما میتواند اثر موجی بر کل سیستم شما و در نهایت کل بدن شما داشته باشد.
به طور کلی، بیماری دستگاه گردش خون میتواند باعث طیفی از مشکلات شود، ازجمله:
- مشکلات مربوط به عملکرد پمپاژ قلب
- تغییرات در ساختار قلب
- جریان خون ناکارآمد
- مسدود یا تنگ شدن رگهای خونی
- ضعیف شدن رگهای خونی
انواع بیماری دستگاه گردش خون ممکن است به طور ناگهانی ایجاد شود یا به تدریج در طی سالها رخ دهد.
در ادامهی این مطلب با ما همراه باشید تا با شایعترین انواع بیماریهای دستگاه گردش خون و علائم آنها آشنا شوید.
۷ بیماری دستگاه گردش خون
در این بخش میخواهیم به ۷ بیماری شایع دستگاه گردش خون بپردازیم، با ما همراه باشید.
فشار خون در حقیقت اندازهگیری میزان نیرویی است که برای پمپاژ خون از طریق شریانهای شما استفاده میشود. اگر فشار خون بالا دارید که به آن فشارخون نیز میگویند، به این معنی است که نیرو از آنچه باید باشد؛ بیشتر است. فشار خون بالا میتواند به قلب شما آسیب برساند و منجر به بیماریهای قلبی، سکته مغزی یا بیماریهای کلیوی شود.
اگر در رابطه با علائم این بیماری دستگاه گردش خون از ما سوال کنید؟! باید به شما بگوییم که هیچ علامتی برای فشار خون بالا وجود ندارد! به همین دلیل است که اغلب به آن «قاتل خاموش» میگویند.
تصلب شریان به عنوان سخت شدن شریانها نیز شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که پلاک روی دیواره رگهای شما ایجاد میشود و در نهایت جریان خون را مسدود میکند. پلاک متشکل از کلسترول، چربی و کلسیم است.
بیماری عروق کرونر نشان میدهد که تجمع پلاک در شریانهای شما باعث تنگ شدن و سخت شدن رگها شده است. لختههای خون در این بیماری، میتوانند رگها را بیشتر مسدود کنند.
بیماری عروق کرونر در طول زمان ایجاد میشود؛ این بدان معناست که شما میتوانید آن را داشته باشید اما علائمی برای آگاه کردن شما وجود نداشته باشد. در موارد دیگر، علائم این بیماری دستگاه گردش خون ممکن است با درد قفسه سینه یا احساس سنگینی در قفسه سینه ظاهر شود.
حمله قلبی زمانی رخ میدهد که خون کافی به قلب شما نرسد. این اتفاق ممکن است به دلیل انسداد شریان اتفاق بیفتد. حملات قلبی به عضله قلب آسیب میرساند و یک موقعیت اورژانسی است.
اگر علائم زیر را دارید با ۱۱۵ تماس بگیرید یا از شخص دیگری کمک بخواهید تا با اورژانس تماس بگیرد؛ علائم حمله قلبی عبارتاند از:
- درد در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه که مانند ناراحتی خفیف یا شدید، فشار، احساس پری یا فشردن
- دردی که از فک، شانه، بازو یا در سراسر پشت ساطع میشود
- تنگی نفس
- تعریق
- حالت تهوع
- ضربان قلب نامنظم
- بیهوشی
البته زنان اغلب حملات قلبی را کمی متفاوت با فشار یا درد در پشت و قفسه سینه تجربه میکنند.
نارسایی قلبی، گاهی اوقات نارسایی احتقانی قلب نامیده میشود. نارسایی قلبی، زمانی رخ میدهد که عضله قلب ضعیف یا آسیب دیده باشد. دیگر نمیتواند حجم خون مورد نیاز را در بدن پمپ کند. نارسایی قلبی معمولا زمانی رخ میدهد که مشکلات قلبی دیگری مانند حمله قلبی یا بیماری عروق کرونر داشته باشید.
علائم اولیه نارسایی قلبی شامل خستگی، تورم در مچ پا و افزایش نیاز به ادرار در شب است. علائم شدیدتر شامل تنفس سریع، درد قفسه سینه و غش است.
سکته مغزی اغلب زمانی اتفاق میافتد که یک لخته خون یک سرخرگ مغز را مسدود کرده و جریان خون را کاهش میدهد. این اتفاق همچنین میتواند زمانی رخ دهد که یک رگ خونی در مغز باز یا پاره شود. هر دو رویداد مانع از رسیدن خون و اکسیژن به مغز میشوند؛ در نتیجه بخشهایی از مغز احتمالا آسیب میبینند.
سکته مغزی نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. علائم سکته مغزی عبارت است از:
- ضعف ناگهانی
- گیجی
- تغییرات ناگهانی در بینایی
- از دست دادن ناگهانی تعادل
- سردرد ناگهانی
آنوریسم آئورت شکمی برآمدگی در قسمت ضعیف آئورت است. آئورت بزرگترین رگ خونی بدن شماست. خون را از قلب شما به شکم، پاها و لگن میبرد. اگر آئورت پاره شود، میتواند باعث خونریزی شدید شود که این امر زندگی را تهدید میکند.
آنوریسم آئورت شکمی میتواند در حد یک مشکل کوچک بماند و هرگز مشکلی ایجاد نکند، در این صورت پزشک ممکن است رویکرد «صبر و تماشا» را در پیش بگیرد. وقتی بزرگتر میشود، ممکن است در ناحیه شکم یا کمر، احساس درد داشته باشید. آنوریسمهای آئورت شکمی بزرگ و به سرعت در حال رشد؛ بیشتر در معرض خطر پارگی هستند. به همین دلیل نیز، این موارد نیاز به توجه فوری و اورژانسی دارند.
بیماری شریان محیطی (PAD) آترواسکلروز است که در اندامها، معمولا در پاهای شما رخ میدهد. جریان خون به پاها و همچنین قلب و مغز را کاهش میدهد. اگر مبتلا به PAD هستید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سایر بیماریهای دستگاه گردش خون قرار دارید.
بسیاری از افراد هیچگونه علائم PAD را ندارند؛ اما برخی دیگر نیز ممکن است برخی از علائم بیماری شریان محیطی ازجمله علائم زیر را دارا باشند:
- درد یا گرفتگی در پاها، به خصوص هنگام راه رفتن
- خنکی در پاها
- زخمهایی که روی پاها یا ساق پا بهبود نمییابند
- قرمزی یا سایر تغییرات در رنگ پوست
چه چیزی خطر ابتلا به بیماری دستگاه گردش خون را افزایش میدهد؟
عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای دستگاه گردش خون را افزایش دهند، که در دو دسته بیماریهای قابل اصلاح و غیر قابل اصلاح قرار میگیرند.
1) عوامل خطر قابل اصلاح
عوامل خطر قابل تعدیل عواملی هستند که با تغییر سبک زندگی قابل کنترل، تغییر یا درمان هستند. این عوامل خطر عبارتاند از:
- عدم ورزش
- اضافه وزن داشتن
- سیگار کشیدن
- استفاده بیش از حد از الکل
- سطوح بالای استرس
- رژیم غذایی ضعیف
مدیریت برخی شرایط مانند فشار خون بالا و دیابت نیز میتواند بر خطر ابتلا شما به بیماری دستگاه گردش خون تأثیر بگذارد.
2) عوامل خطر غیر قابل تغییر
عوامل خطری که غیرقابل کنترل، قابل درمان یا اصلاح نیستند؛ عبارتاند از:
- سن بالا
- مردانگی
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا یا کلسترول بالا
- قومیتهای خاص
مردان نسبت به زنان قبل از یائسگی در معرض خطر بیشتری برای سکته مغزی هستند. همچنین برخی از قومیتها در مقایسه با سایر قومیتها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به برخی بیماریهای دستگاه گردش خون هستند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟!
اگر فکر میکنید در معرض خطر بیماری دستگاه گردش خون هستید، با پزشک صحبت کنید. آنها میتوانند به ایجاد یک برنامه درمانی یا مدیریتی برای بیماری شما کمک کنند.
حملات قلبی، سکته مغزی و پارگی آنوریسم آئورت شکمی تهدیدکننده زندگی هستند. هنگامی که شخصی علائم این دسته از بیماریهای دستگاه گردش خون را دارد باید فورا با اورژانس تماس گرفته و یا از فردی که در اطراف او است بخواهد که با اورژانس (۱۱۵) تماس حاصل کند.
دیدگاهتان را بنویسید