انواع دریچه مصنوعی قلب و مقایسه آنها
دکتر پرآذران2022-10-11T10:47:00+03:30آشنایی با دریچه های قلب و بیماریهای آنها
دربارهی اهمیت قلب، اصلاً جای هیچ شک و صحبتی نیست. قلب حتی 1 ثانیه هم نباید از کارش دست بکشد و جان ما به کارایی قلب وابسته است.
قلب به 4 دریچه وصل میباشد، که هرکدام خون را به سمتی از بدن هدایت میکنند. دریچههای قلب، بی آن که شما بدانید، سالها باز و بسته میشوند و به شما خدمت میکنند. برای تنظیم جریان خون در بدن، این دریچهها دائم در حال باز و بسته شدن هستند. وظیفه دیگر این دریچهها این است که از برگشت خون به قلب جلوگیری کنند.
بد نیست بدانید که هر تپش قلب، مانند یک صحنه نمایش، یک شاهکار هنری میباشد. اگر دریچهای آسیب ببیند، تنگ شود یا نشتی خون داشته باشد، قلب تحت فشار قرار میگیرد. با توجه به شدت آسیب، با تشخیص دکتر قلب و عروق، باید اقدام به جایگزینی دریچهها با دریچه قلب مصنوعی اقدام کرد.
مشکلات دریچه قلب
اشاره کردیم که قلب دارای 4 دریچه است که جریان خون را در قسمتهای مختلف بدن کنترل میکنند.
دریچه آئورت و دریچه ریوی، ورود و خروج خون به بطنها را کنترل میکنند.
دریچه میترال و دریچه سهلختی، جریان خون را از دهلیزها به بطنها کنترل میکنند.
هنگامی که یکی از دریچهها به درستی باز یا بسته نشود، جریان خون در بدن دچار اختلال میشود. اگر درمان دارویی و بالن زدن، مشکل را برطرف نکند، بیمار نیاز به دریچه قلب مصنوعی دارد. اجرای دریچه قلب مصنوعی با عمل قلب باز همراه است، البته در سالهای اخیر عمل دریچه قلب مصنوعی برای دریچه آئورت، با روشهای کمخطر و مدرنتری انجام میشود.
دریچه قلب در صورت تنگ شدن، به خوبی باز نمیشود و اجازه نمیدهد خون به درستی جریان پیدا کند. مشکل دیگری که امکان دارد پیش بیاید، پرولاپس یا افتادگی دریچه میترال میباشد، که سبب فشار به بطن و نشت خون میشود. نارسایی دریچه قلب هم به دلیل خوب بسته نشدن دریچهها میباشد. اینها مشکلات اصلی هستند که امکان دارد برای دریچههای قلب پیش بیاید و برای رفع آنها باید اقدام به گذاشتن دریچه قلب مصنوعی کرد.
انواع دریچه قلب مصنوعی
به طور کلی دریچه قلب مصنوعی به 2 دسته دریچه های فلزی و دریچه های بیولوژیکی یا حیوانی تقسیم میشوند. دریچه قلب مصنوعی، بعد از عمل تا مدتها نیاز به مراقبت و مصرف داروهای خاص دارد که در مورد هر دریچه متفاوت است.
مهمترین مزیت دریچه قلب مصنوعی فلزی، به دلیل جنس مقاوم و استفاده از ترکیبات پیروکربنی در آن، دوام و کارکرد طولانی آن است. به همین دلیل برای افراد زیر 60 سال، دریچه قلب مصنوعی فلزی توصیه میشود. این که دریچه قلب مصنوعی فلزی بهترین گزینه برای دریچه قلب مصنوعی میباشد یا نه را باید دکتر متخصص بیان کند.
عوارض دریچه قلب مصنوعی فلزی
- ایجاد لخته خون به دلیل همجنس نبودن با سطح قلب
- مصرف قرص وارفارین تا آخر عمر به دلیل ایجاد لخته خون
- صدای شبیه به کلیک در هنگام بسته شدن دریچه مصنوعی قلب
- تخریب گلبولهای سفید و قرمز بر اثر برخورد با فلز
در این نوع از دریچه قلب مصنوعی، از بافت حیوانی بر روی دریچه استفاده میشود. در بیشتر این دریچهها از بافتهای گاو و خوک استفاده میشود. دریچه قلب مصنوعی بیولوژیکی، بعید است که لخته خون تولید کند و بیماران نیازی به مصرف وارفارین ندارند اما در مقایسه با دریچه قلب مصنوعی فلزی از عمر کمتری برخوردار است.
این نوع از دریچه مصنوعی قلب در اصل یک نوع از دریچه قلب مصنوعی بیولوژیکی میباشد با این تفاوت که روی یک فلز منعطف قرار دارد و ترکیبی از دو نوع دریچه قلب مصنوعی گفته شده میباشد. دریچه قلب مصنوعی TAVR فقط برای دریچه آئورت قابل استفاده میباشد اما به مراتب عملی سادهتر دارد و ریسک مرگ و میر حین عمل خیلی کم میباشد. به دلیل بیولوژیکی بودن، عمر این دریچه کوتاه است، اما لخته خونی تولید نمیکند و نیازی به وارفارین ندارد.
عوارض دریچه قلب مصنوعی TAVR
- عمر کوتاه دریچه قلب مصنوعی TAVR
- هزینه دریچه قلب مصنوعی TAVR خیلی بیشتر از عمل قلب باز میباشد
- امکان نشت از کنارهی دریچه
کلام آخر
همانطور که بر کسی پوشیده نیست، کارکرد قلب با هیچکس شوخی ندارد و پشت گوش انداختن مشکلات قلبی، میتواند با عوارض ناگوار همراه باشد. در این مقاله سعی کردیم انواع دریچه قلب مصنوعی را بررسی کنیم تا بتوانید در هنگام عمل دریچه قلب مصنوعی انتخاب درستی داشته باشید. برای انجام هرگونه مشاوره و ویزیت میتوانید با مطب دکتر کامبیز پرآذران تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید