آیا کمبود ویتامین دی (VITAMIN D) باعث بیماری قلبی میشود؟
دکتر پرآذران2023-01-03T15:06:34+03:30ویتامینها در میان مواد لازم برای بدن کمی مظلوم واقع شدهاند و عموماً دستکم گرفته میشوند. شاید هم برای در دسترس بودنشان است که به آنها خیلی توجه نمیکنیم. بدن ما برای تامین انرژی و سلامت عمومی بدن به انواع ویتامین نیاز دارد و مصرف ویتامین برای ما ضروری است. کمبود ویتامین، بدن را آماده پذیرایی از انواع ویروس و بیماریها میکند. البته همانقدر که ویتامین برای بدن مفید است، مصرف زیادی و بیش از حد آن نیز تاثیر منفی دارد و شخص را دچار مشکلاتی میکند. تاثیر ویتامین دی بر قلب مسئلهای است که در سالهای اخیر سوژه داغ تحقیقات پزشکی میباشد. در رابطه با رابطه قلب و ویتامین دی میتوان گفت که دیگر امروزه ثابت شده است کمبود ویتامین دی میتواند منجر به بیماریها و نارساییهای قلبی و عروقی بشود. در این مطلب در سایت فوق تخصص قلب دکتر کامبیز پرآذران به بررسی تاثیر ویتامین D بر قلب پرداختهایم که امیدواریم که برای شما مفید باشد.
ویتامین D چیست؟
برای فهمیدن تاثیر ویتامین D بر قلب ابتدا باید بدانیم ویتامین D چیست و تا در ادامه بتوانیم رابطه قلب و ویتامین دی را به درستی شرح دهیم. ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است. عملکرد ویتامین D همانند یک هورمون تعداد زیادی از ژنها را تحت تاثیر قرار میدهد. ویتامین دی به جذب عنصرهای مهم برای سلامتی بدن مثل کلسیم و منیزیم بسیار موثر است. همچنین ویتامین دی باعث تقویت استخوانها و سیستم ایمنی بدن نیز میشود. موثرترین گروههای ویتامین دی، D2 و D3 میباشد. ویتامین دی بدن اگر در بدن انسان به مقدار کافی تامین شود میتواند در سلامت قلب، تنظیم فشار و قند خون و همچنین تکثیر غیرعادی سلولها به شدت مفید واقع شود. میزان ویتامین D در بدن به سادگی توسط یک آزمایش خون مشخص میشود و شخص بعد از آن متوجه میشود که به چه مقدار ویتامین دی نیاز دارد.
کمبود ویتامین دی در بدن
بدن انسان قادر است ویتامین دی تولید کند. مخصوصاً در هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید این فرایند بهتر نیز انجام میشود. افرادی که بیشتر در خانه میمانند معمولاً خطر کمبود ویتامین دی آنها را تهدید میکند. البته وزن شخص، رنگ پوست و در کل فاکتورهای زیستی شخص نیز در این قضیه تاثیر دارد. برای مثال اضافه وزن زیاد میتواند یک دلیل اصلی برای کمبود ویتامین دی در بدن باشد. چون ویتامین دی بیشتر جذب سلولهای چربی شخص میشود و به خوبی در جریان خون او وارد نمیشود. چون بدن زنان نیز به صورت طبیعی چربی بیشتری به نسبت مردان دارد، این مسئله خطر کمبود ویتامین D برای زنان را هم بیشتر میکند. همچنین افرادی که پوستی تیرهتر دارند، آفتاب کمتری جذب میکنند و نتیجه آن کمبود ویتامین D میباشد.
تحقیقات درباره ویتامین نشان میدهد کمبود آن موجب اختلالات متابولیک و ریسک و احتمال دیابت و سکته و انواع بیماری قلبی را افزایش میدهد. از علائم کمبود ویتامین دی میتوان به خستگی، ریزش مو، درد استخوان و کمر و تاخیر در بهبود زخمها میباشد. البته اگر بدن برای مدت زیادی در فقر ویتامین دی باقی بماند، میتواند باعث عوارض شدیدتری مثل مشکلات قلبی و عروقی، بیماریهای خود ایمنی و بیماریهای عصبی بشود. با توجه به اهمیت تاثیر ویتامین دی بر قلب این موضوع را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

تاثیر ویتامین دی بر قلب
یکی از نارساییهای اصلی قلبی، گرفتگی و تنگ شدن رگها میباشد. عامل اصلی تنگ شدن عروق، افزایش هورمون کورتیزول یا استرس میباشد. یکی از کاربردهای اصلی ویتامین دی جلوگیری از کارکرد آنزیم تولید کورتیزول میباشد. تاثیر ویتامین D بر قلب با جلوگیری از تولید کورتیزول، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کم میکند. ویتامین دی در کل تاثیر مثبتی بر سلولهای سازنده رگهای بدن دارد. همچنین ویتامین دی با جلوگیری از رشد و تکثیر بیرویه سلولی به سلامت قلب و جلوگیری میکند. ویتامین D باعث تسهیل جریان خون در رگ میشود. همین مسئله باعث جلوگیری از فشار خون بالا میشود که نتیجه آن کم شدن احتمال سکته قلبی میباشد. همچنین تحقیقات نشان داده تاثیر ویتامین دی بر قلب و افرادی که تجربه سکته قلبی داشتهاند به این صورت است که از بافتهای قلب محافظت میکند. به طور کلی ابتلا به نارساییهای قلبی در افرادی که کمبود ویتامین دی دارند، بیشتر رخ میدهد.
ویتامین دی به روشهای مختلفی سلامت و قوت قلب را تضمین میکند. تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن میتواند از سکته قلبی نیز جلوگیری کند. ویتامین دی با ایجاد جریان خود آزاد در رگها، التهابهای سیستم گردش خون را کاهش میدهد. تاثیر ویتامین دی بر قلب به این صورت است که این ویتامین به پیشگیری از سکته قلبی، فشار خون بالا و تپش قلب کمک میکند. ویتامین دی در تقویت استخوانها و سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. اما این سالها خیلی از تحقیقات نشاندهنده تاثیر مثبت ویتامین دی بر قلب و عروق میباشد. تحقیقات درباره رابطه قلب و ویتامین دی با شبیهسازی وجود ویتامین دی در رگهای با فشار خون بالا و زیر نظر گرفتن آن توسط نانو سنسورها، توانست تاثیر ویتامین D بر قلب را ثابت کند. این آزمایشها توانست ترمیم سلولهای قلبی و عروقی آسیبدیده توسط ویتامین دی و تاثیر ویتامین دی بر قلب را به اثبات برساند. مصرف قرص ویتامین دی به اندازه مورد نیاز بدن، میتواند در تنظیم فشار خون فرد نیز موثر باشد.
روش های تامین ویتامین دی
اصلیترین و قویترین منبع تامین ویتامین D نور خورشید میباشد. فعالیت در خارج از خانه و فضای باز در معرض نور خورشید میتواند میزان ویتامین دی بدن شخص را افزایش دهد. نور مستقیم خورشید به مدت 15 دقیقه و چند بار در هفته میتواند کمک بزرگی در تامین ویتامین دی بکند. منابع غذایی تامینکننده ویتامین دی شامل ماهیهای چرب، قارچ، محصولات لبنی غنیشده، روغن ماهی، آب پرتقال و حبوبات میشود. با مطالعه برچسبهای تغذیه میزان ویتامین D که از طریق غذا مصرف میکنید، ارزیابی کنند.
میزان ویتامین دی بدن به راحتی با یک آزمایش خون مشخص میشود. محدوده طبیعی مقدار ویتامین در در بدن بین 30 تا 60 نانوگرم بر میلیلیتر است. افرادی که کمتر از 30 نانوگرم یا در مرز آن هستند بهتر است مکمل ویتامین دی استفاده کنند و سبک زندگی خود را کمی تغییر دهند تا ویتامین دی بیشتر برای بدنشان تامین کنند.
بخوانید از مقاله چگونه عملکرد قلب خود را بهبود ببخشیم؟
مسمومیت با ویتامین دی
تا اینجا از تاثیر ویتامین دی بر قلب و سایر فواید آن گفتیم اما شما باید بدانید که ویتامین دی با تمام مزایا، باز هم باید به اندازه کافی و مورد نیاز بدن مصرف شود و مصرف بیش از اندازه آن میتواند فرد را دچار مشکلاتی بکند. با این که ویتامین دی نقش مهمی در سلامت بدن و قلب دارد، مصرف بیش از اندازه آن میتواند تاثیر ویتامین D بر قلب را برعکس کرده و شخص را با علائمی روبهرو کند. افزایش بیش از حد ویتامین دی مورد نیاز بدن، تنها در صورت مصرف مکملهای دارویی رخ میدهد. چون ویتامینها برای بدن مفید میباشند خیلیها تصور میکنند که مصرف اضافه آنها مشکلی ندارد که درباره ویتامین دی این قضیه، صدق نمیکند. بارزترین عوامل مصرف اضافی ویتامین دی تپش قلب و مبتلا شدن به آریتمی قلبی میباشد. همچنین جدا از رابطه قلب و ویتامین دی مصرف اضافی آن میتواند منجر به تکرر ادرار، کاهش اشتها و وزن به صورت غیر طبیعی و مشکلات گوارشی بشود.
نتیجه گیری
آن چه واضح است میزان کم ویتامین دی در بدن میتواند باعث بروز بیماریهایی بشود. تامین ویتامین دی لازم بدن میتواند از فشار خون بالا و بیماریها و سکته قلبی جلوگیری کند. آنچه امروز تحقیقات ثابت کردهاند تاثیر ویتامین دی بر قلب میباشد و ثابت شده که تامین ویتامین D لازم به سلامت قلب کمک میکند. اصلیترین و بهترین راه تامین ویتامین D نیز نور آفتاب میباشد. با توجه به افزایش روزافزون بیماریها و ناتوانیهای ناشی از کمبود ویتامین دی، با توجه به تاثیر ویتامین D بر قلب باید نقش مهم و تاثیر شگرف آن بر سلامت سیستم قلب و عروق را جدی بگیریم. به همین دلیل تامین درست مقدار ویتامین دی بدن بسیار مهم است. در کل کمبود ویتامین دی میتواند باعث بروز بیماریهای قلبی و فشار خون، عفونت و بیماریهای مربوط به سیستم ایمنی بشود. در این مقاله تاثیر ویتامین دی بر قلب را بررسی کردیم. امیدواریم که برای شما مفید بوده باشد. برای تعیین وقت نوبت، ویزیت و درمان انواع بیماریها و نارساییهای قلبی میتوانید با مطب فوق تخصص قلب دکتر کامبیز پرآذران تماس بگیرید یا روی دریافت نوبت آنلاین کلیک کنید و نوبت ویزیت خود را برای روز و ساعت دلخواهتان رزرو کنید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید