آیا مصرف قهوه باعث عارضه تپش قلب می شود؟
دکتر پرآذران2022-02-16T11:13:50+03:30میتوانم قهوه بخورم و قلب سالمی داشته باشم؟!
امروزه قهوه به یکی از محبوبترین نوشیدنیها در دنیا تبدیل شده است؛ اما بسیاری افراد بعد از نوشیدن قهوه دچار تپش قلب و دلشوره میشوند. شاید برایتان سؤال شده باشد که آیا این افزایش ضربان قلب تأثیر مستقیم قهوه است؟! و نگران سلامتی قلبتان شده باشید و از خودتان بپرسید تأثیر قهوه بر قلب چیست؟! نگران این سؤالهایتان نباشید! فقط کافی است امروز همراه با بهترین فوق تخصص قلب و عرق باشید تا پاسخ آنها را دریافت کنید.
قهوه بزرگترین منبع کافئین در سراسر جهان است و بسیاری از مردم عاشق آن هستند. این هفته به بررسی این موضوع میپردازیم که چه مقدار کافئین باید در برنامه تغذیهمان داشته باشیم و همچنین تأثیر قهوه بر قلب ما چیست؟
کافئین چیست؟
کافئین یک ماده طبیعی است که متعلق به گروهی از ترکیبات به نام متیل گزانتین است.
کافئین در بیش از 60 گیاه در سراسر جهان، از جمله دانه قهوه ساده و توتهای گیاه گوارانا یافت میشود. اعتقاد بر این است که کافئین موجود در این گیاهان به محافظت از آنها در برابر آسیب حشرات کمک میکند. برای ما انسانها، بهعنوان یک محرک عمل میکند و رایجترین ماده روانگردان مصرفی در جهان است.
کافئین اثرات متعددی بر سیستم عصبی مرکزی و همچنین قلب دارد. بهطورمعمول اکثر مردم افزایش ضربان قلب را تجربه میکنند که میزان آن در افراد متفاوت است.
در چه مواد غذایی میتوان کافئین را یافت؟!
چندین غذا و نوشیدنی رایج وجود دارد که بهطور طبیعی حاوی کافئین هستند مانند:
- قهوه، چای (چه سیاه و چه چای سبز)
- انواع شکلاتها
- همچنین کافئین را میتوان به نوشیدنیهایی مانند نوشیدنیهای انرژیزا و نوشابهها نیز اضافه کرد.

هم چای و هم قهوه محبوبترین نوشیدنیها در سراسر جهان هستند و همانطور که گفتیم، قهوه بزرگترین منبع مصرف کافئین در دنیا محسوب میشود.
قهوه و کافئین چگونه بر قلب اثر میگذارد؟
اول به سراغ معروفترین فایده قهوه برویم، که هنگام فکر کردن به قهوه به ذهنمان میرسد. آن هم این است که، وقتی خسته هستیم به ما به طرز عجیبی کمک میکند. قهوه و سایر نوشیدنیهای حاوی کافئین باعث افزایش فعالیت مغز ما میشود که به افزایش هوشیاری، کاهش خستگی و افزایش تمرکز کمک میکند. این میتواند محرکی برای بسیاری از افراد باشد که قهوه خود را به صورت، صبحگاهی مصرف میکنند.
با این حال، قهوه فقط فایده نیست! ممکن است عوارض جانبی بالقوه منفی برای برخی افراد نیز، وجود داشته باشد؛ زیرا کافئین به طرق مختلف روی همه افراد تأثیر میگذارد و برخی از افراد میتوانند نسبت به دیگران حساستر به کافئین باشند.
برخی از جنبههای منفی میتواند شامل احساس بیقراری، تحریکپذیری یا اضطراب، افزایش ضربان قلب و یا تپش قلب و مشکلات خواب باشد.

اما جالب است که بدانید تحقیقات در طول سالها منجر به پیامهای متناقضی در مورد اینکه آیا میتوانیم قهوه روزانه خود را ادامه دهیم یا خیر، شده است!! اکثر مطالعات هیچ ارتباطی بین بیماری قلبی و مصرف قهوه پیدا نمیکنند. برخی نیز با توجه به مصرف متوسط قهوه، حتی یک مزیت کوچک را میبینند!
در منابع گیاهی کافئین، و به ویژه در قهوه، طیف گستردهای از ترکیبات و مواد مغذی دیگر مانند آنتیاکسیدانها وجود دارد که میتوانند تأثیر مثبتی بر سلامت قلب ما داشته باشند. بنابراین، برای محققان دشوار است که یکی از اجزای دانه قهوه، کافئین را مشخص کنند تا به تأثیر آن بر انسان نگاه کنند.
نگاهی از زاویه دیگر بر تأثیر قهوه بر قلب!
اما سؤالی که ما در کلینیک اکثراً با آن مواجه میشویم این است: «آیا قهوه و کافئین باعث افزایش ضربان قلب یا تپش قلبم میشود؟» پاسخی که من بهعنوان پزشک به این دسته از مراجعینم میدهیم توضیح این روند کارکرد است. کافئین در دوزهای بالا سطح اپی نفرین خون را افزایش میدهد. اپی نفرین به عنوان آدرنالین نیز شناخته میشود. در اشکال خالص، اپی نفرین میتواند فشارخون را افزایش دهد، انقباض یا نیروی قلب را افزایش دهد و ضربان قلب را به طور ملایم افزایش دهد. در بیمارانی که مستعد ابتلا به ریتم غیرطبیعی قلب هستند، دوزهای بالا میتواند باعث ایجاد تپش قلب ناشی از ریتم سریع قلب شود.
در اکثر بیمارانی که من ملاقات میکنم، زمانی که دوزهای بالای کافئین مصرف میشود، ممکن است احساس ناراحتی از ضربان قلب وجود داشته باشد. این معمولاً به دلیل افزایش خفیف ضربان قلب و افزایش نیروی هر ضربان قلب است. اما اینها پاسخهای طبیعی قلب در مواجهه با اپی نفرین هستند، که میتوانند منجر به علائم ناراحتکننده شوند. با پاسخهای طبیعی قلب، علائم معمولاً زمانی بهبود مییابند که سطح کافئین بدن کاهش مییابد. متأسفانه، اگر کافئین باعث ضربان غیرعادی قلب شود، ریتم غیرطبیعی قلب میتواند حتی پس از اینکه سطح کافئین در بدن بسیار کم یا حتی وجود نداشته باشد، ادامه پیدا کند.
برای اکثر افرادی که از محصولات کافئین دار لذت میبرند، بدنشان بهمرورزمان نسبت به کافئین تحمل میکند و اثرات آن بر قلب کاهش مییابد. متأسفانه برای اکثر بیمارانی که سالها بدون تغییرات قابلتوجه کافئین مصرف کردهاند، ایجاد ریتمهای غیرعادی قلب جدید معمولاً مستقل از کافئین است. با این حال، همیشه ایده خوبی است که در صورت تجربه ریتم غیرطبیعی قلب یا علائم جدید قلبی، آزمایشی برای قطع محصولات کافئین دار در نظر بگیرید.

قهوه و ارتباطش با اضطراب؟!
کافئین موجود در قهوه برای افزایش هوشیاری شناخته شده است.
این ماده با مسدود کردن اثرات آدنوزین، یک ماده شیمیایی مغز که باعث احساس خستگی شما میشود، عمل میکند. در عین حال، ترشح آدرنالین، هورمون «جنگوگریز» مرتبط با افزایش انرژی را تحریک میکند.
با این حال، در دوزهای بالاتر، این اثرات ممکن است بارزتر شوند و منجر به اضطراب و عصبانیتهای بیخودی شود.
در واقع، اختلال اضطراب ناشی از کافئین یکی از چهار سندرم مرتبط با کافئین است که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) که توسط انجمن روانپزشکی آمریکا منتشر شده است، فهرست شده است.
مصرف روزانه بالای 1000 میلیگرم یا بیشتر کافئين در روز گزارش شده است که باعث عصبی شدن، بیقراری و علائم مشابه در اکثر افراد میشود، اما باید در نظر داشته باشید این در حالی است که حتی مصرف متوسط ممکن است منجر به اثرات مشابه در افراد حساس به کافئین شود.
علاوه بر این، دوزهای متوسط نشان داده شده است که باعث تنفس سریع و افزایش سطح استرس در صورت مصرف در یک جلسه میشود.
یک مطالعه بر روی 25 مرد سالم نشان داد که افرادی که تقریباً 300 میلیگرم کافئین مصرف کردند، بیش از دو برابر افرادی که دارونما مصرف کردند، استرس داشتند.
جالب اینجاست که سطوح استرس بین مصرفکنندگان معمولی و کمتر مصرفکننده کافئین مشابه بود، که نشان میدهد این ترکیب ممکن است بدون توجه به اینکه به طور معمول آن را مینوشید یا نه، تأثیر یکسانی بر سطوح استرس داشته باشد.
با این وجود، این نتایج اولیه هستند و پژوهشها همچنان ادامه دارد.
محتوای کافئین قهوه بسیار متغیر است. برای مرجع، یک قهوه بزرگ (“گرند”) در استارباکس حاوی حدود 330 میلیگرم کافئین است.
اما اگر متوجه شدید که اغلب احساس عصبی بودن یا پریشان بودن میکنید، ممکن است ایده خوبی باشد که به میزان مصرف کافئین خود نگاه کنید و آن را کاهش دهید.
اگرچه دوزهای کم تا متوسط کافئین میتواند هوشیاری را افزایش دهد، مقادیر بیشتر ممکن است منجر به اضطراب یا عصبانیتهای بیخود شود. در تعیین میزان کافئین مصرفی باید آستانه تحمل خود و میزان پاسخدهی خود به کافئین را در نظر بگیرید.
بنابراین، صرفنظر از نتایج مطالعات مختلط، اگر بعد از نوشیدن نوشیدنیهای کافئین دار مانند قهوه متوجه تغییراتی در ضربان یا ریتم قلب خود شدید، مصرف خود را کاهش دهید.
دیدگاهتان را بنویسید