تفاوت حمله قلبی و حمله پانیک چیست؟
دکتر پرآذران2022-09-28T11:56:49+03:30علائم فوق به سرعت ظاهر میشوند؛ احساس انقباض شدید در قفسه سینهتان میکنید، ضربان قلبتان به سرعت بالا میرود و بدنتان شروع به عرق کردن میکند.
این اتفاق، یک سناریوی هشداردهنده است و ذهن شما برای فهمیدن اینکه چه اتفاقی دارد میافتد، به سرعت عمل میکند. آیا این اتفاق، یک سکته قلبی است؟ یا یک حمله پانیک در حال رخ دادن است؟ اغلب تشخیص تفاوت آنها (به ویژه اگر هیچ کدام را قبلا تجربه نکرده باشید) دشوار است و این فقط باعث گیجی و ابهام شما میشود.
اما آنچه مهم است، جدی بودن هردوی این رویدادها میباشد؛ و به همین دلیل مهم است که درست تشخیص داده شوند تا درمان مناسب را دریافت نمایید. در این مطلب همراه ما باشید تا به مقایسه حمله قلبی و پانیک بپردازیم و علائم حمله قلبی و پانیک را به طور جداگانه بررسی نماییم.
علائم حمله قلبی چیست؟
حمله قلبی زمانی رخ میدهد که بخشی از قلب شما خون کافی دریافت نمیکند. این اتفاق معمولا به این دلیل رخ میدهد که سرخرگی که خون را به قلب میرساند، مسدود شده است. شایعترین علائم حمله قلبی عبارتاند از:
- درد یا فشار قفسه سینه
- تپش قلب شدید
- احساس سبکی سر یا سرگیجه
- عرق کردن، از جمله عرق سرد
- درد یا ناراحتی در قسمتهای بالایی بدن مانند فک، گردن، بازوها، شانهها یا پشت
- تنگی نفس
- حالت تهوع یا استفراغ
- احساس عذاب قریب الوقوع
حمله قلبی میتواند تهدیدکننده زندگی باشد، بنابراین منتظر نمانید که آیا علائم حمله قلبی از بین میرود یا خیر؛ در صورت مشاهده علائم حمله قلبی فورا به دنبال مراقبتهای پزشکی و مراجعه به اورژانس باشید.
علائم حمله پانیک چیست؟
حمله پانیک یک حمله ناگهانی ترس یا اضطراب شدید است. حملات پانیک برخلاف حملات قلبی، تهدیدکننده زندگی نیستند، اما در کیفیت زندگی و سلامت روان شما اختلال ایجاد میکنند.
افرادی که حملات پانیک منظم یا مکرر دارند ممکن است دچار اختلال پانیک، که نوعی اختلال اضطرابی است، باشند؛ اما یک حمله پانیک منفرد ممکن است برای هر کسی، حتی بدون تشخیص اختلال پانیک، اتفاق بیفتد.
شایعترین علائم حمله پانیک عبارتاند از:
- احساس ناگهانی اضطراب و ترس شدید
- درد قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- احساس عذاب قریب الوقوع
- تپش قلب
- تعریق
- لرزش یا لرزش
- ضعف یا سرگیجه
- درد معده یا حالت تهوع
مقایسه حمله قلبی و پانیک
علائم این دو بیماری میتواند به طرز نگرانکنندهای مشابه باشد. دکتر میلر (متخصص قلب در آمریکا) در بحث مقایسه حمله قلبی و پانیک، تفاوتهای اصلی را مورد بحث قرار میدهد تا بتوانید آنها را از یکدیگر تفکیک نمایید. ازجمله مهمترین تفاوتهای حمله قلبی و پانیک در مقایسه این دو عبارتاند از:
حملات پانیک و حملات قلبی هر دو باعث ناراحتی قفسه سینه میشوند، اما یک تفاوت در آنها وجود دارد. دکتر میلر میگوید: «در هنگام حمله قلبی، درد به نواحی دیگر مانند بازو، فک یا گردن پخش میشود.» او همچنین خاطرنشان میشود که: «اگر این یک حمله پانیک باشد، درد معمولا در قفسه سینه باقی میماند.»
حملات قلبی به این صورت است:
- فشار قفسه سینه.
- درحملات قلبی، شما احساس فشرده شده قفسه سینه دارید یا به گفته دکتر میلر، احساس میکنید فیلی روی سینه شما نشسته است.
- و یا احساس درد یا سوزش، مانند سوزش سر دل.
حملات پانیک اغلب باعث:
- درد شدید یا کوبنده (که با حمله قلبی یکسان نیست).
- تپش قلب یا ناراحتی قفسه سینه که توصیف آن سخت است.
حملات قلبی معمولا پس از فشار فیزیکی یا تلاش اتفاق میافتد؛ نشانهای که در حملات پانیک یافت نمیشود. دکتر میلر میگوید: «حمله قلبی ممکن است پس از پارو کردن برف یا بالا رفتن از پلههای طولانی اتفاق بیفتد. اما شما بعد از ورزش دچار حمله پانیک نمیشوید، مگر اینکه یک عامل استرسی شدید یا عاطفی همراه با آن باشد».
اما اگر این علائم را در شب تجربه کردید، چه؟ هم علائم حمله پانیک و هم علائم حمله قلبی میتوانند شما را از خواب بیدار کنند؛ اما یک تفاوت اساسی وجود دارد: افرادی که حملات پانیک شبانه دارند معمولا حملات پانیک در روز نیز تجربه میکنند.
بنابراین اگر با درد قفسه سینه یا علائم دیگر از خواب بیدار میشوید و سابقه حملات پانیک ندارید، ممکن است نشانه حمله قلبی باشد.
علائم حمله پانیک چند دقیقه یا تا یک ساعت طول میکشد. سپس، علائم ناپدید میشوند و شما احساس بهتری میکنید؛ اما علائم حمله قلبی در عرض چند دقیقه تا چند ساعت تسلیم نمیشود.
درد و علائم حمله قلبی ممکن است ادامه داشته باشد یا به صورت موجی بروز کند که بهتر و بدتر شود. دکتر میلر میگوید: حملات قلبی میتواند باعث درد شدید قفسه سینه شود، مثلا درد از ۱۰، در مقیاس ۹ باشد. بعدا، درد ممکن است به 3 یا 4 کاهش یابد قبل از اینکه دوباره بدتر شود. درد ممکن است تغییر کند، اما از بین نمیرود.
در هنگام حمله پانیک چه اتفاقی برای ضربان قلب شما میافتد؟
در بسیاری از موارد، حمله پانیک باعث افزایش ضربان قلب شما میشود که به عنوان تاکیکاردی نیز شناخته میشود. ضربان قلب ممکن است تا 200 ضربان در دقیقه یا حتی سریعتر افزایش یابد.
ضربان قلب سریع میتواند باعث احساس سبکی سر و تنگی نفس شود؛ یا ممکن است در قفسه سینه احساس لرزیدن یا تپش داشته باشید. معمولا تاکیکاردی که در پاسخ به استرس عاطفی اتفاق میافتد و فقط چند دقیقه طول میکشد و مضر نیست؛ اما اگر به طور مرتب اتفاق بیوفتد، میتواند آسیبزننده باشد. همچنین اگر علائم احتمالی حمله قلبی را دارید، به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
آیا حمله پانیک میتواند باعث حمله قلبی شود؟
حمله پانیک بعید است که باعث حمله قلبی شود، اما این امر امکانپذیر است؛ زیرا استرس عاطفی در هر دو حالت نقش دارد. دکتر میلر میگوید: «حملات پانیک و حملات قلبی میتوانند در حین یا بعد از یک موقعیت استرسزا رخ دهند؛ اما بیشتر اوقات، افراد در پاسخ به استرس عاطفی به جای حمله قلبی دچار حمله پانیک میشوند».
افرادی که دارای اضطراب، افسردگی یا استرس مزمن هستند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای مشکلات قلبی باشند. استرس مزمن میتواند منجر به فشار خون بالا شود که خطر حمله قلبی و سکته را افزایش میدهد.
جلوگیری از حمله پانیک چگونه ممکن است؟!
پزشکتان میتواند به شما کمک کند تا محرکهایی را که باعث حملات پانیک میشوند را شناسایی کنید. در طول روان درمانی، استراتژیهایی را برای مدیریت رویدادهای محرک و جلوگیری از حمله یاد میگیرید. همچنین میتوانید اقدامات زیر را برای کاهش احتمال ابتلا به حمله پانیک انجام دهید:
- مصرف کافئین را کاهش دهید
- به طور منظم تمرین کنید
- رژیم غذایی سالم داشته باشید
- استرس خود را مدیریت کنید
- درمان شناختی رفتاری (CBT) میتواند الگوهای افکار منفی را که حملات پانیک شما را تغذیه میکند، شناسایی و تغییر دهد.
قبل از مصرف مکملهای گیاهی یا داروهای بدون نسخه با پزشک خود صحبت کنید. برخی مواد میتوانند اضطراب را افزایش دهند.
جلوگیری از حمله قلبی چگونه ممکن است؟
با رعایت نکات زیر میتوانیم ریسک ابتلا به حمله قلبی را تاحد زیادی کاهش دهیم:
- فشار خون خود را کنترل کنید: فشار خون بالا عامل خطر اصلی بیماری قلبی است. مهم است که فشار خون خود را به طور منظم چک کنید.
- سطح کلسترول و تریگلیسیرید خود را تحت کنترل نگه دارید: سطوح بالای کلسترول میتواند شریانهای شما را مسدود کند و خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر و حمله قلبی را افزایش دهد.
- در وزن سالم بمانید: اضافه وزن یا چاقی میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. این بیشتر به این دلیل است که آنها با سایر عوامل خطر بیماری قلبی از جمله سطح کلسترول و تریگلیسیرید خون بالا، فشار خون بالا و دیابت مرتبط هستند.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید: سعی کنید چربیهای اشباع شده، غذاهای حاوی سدیم بالا و قندهای اضافه شده را محدود کنید.
- ورزش منظم داشته باشید: ورزش فواید زیادی دارد، از جمله تقویت قلب و بهبود گردش خون. همچنین میتواند به شما در حفظ وزن سالم و کاهش کلسترول و فشار خون کمک کند.
- الکل را محدود کنید: نوشیدن بیش از حد الکل باعث افزایش فشار خون شما میشود. همچنین کالری اضافی اضافه میکند که ممکن است باعث افزایش وزن شود.
دیدگاهتان را بنویسید