همه چیز درباره اسکن هسته ای قلب
دکتر پرآذران2022-10-31T12:05:30+03:30قلب مظهر اهمیت بالا است. هر وقت در یک سیستم میخواهیم اهمیت خیلی بالای یک عضو را به توضیح دهیم و ثابت کنیم که سیستم بدون آن از کار میفتد، آن را به قلب تشبیه میکنیم. در واقع که این یک مثال غلطی نیست و سلامت دائمی قلب برای یک شخص واجب میباشد. اسکن هسته ای قلب روشی برای چک کردن سلامتی قلب و تشخیص بیماری قلبی میباشد. اسکن هسته ای قلب مشخص میکند که آیا خون کافی به عضلات قلب شما می رسد یا خیر. در این تست یک ماده به خون شما تزریق میشود و با ردیابی آن توسط دستگاه اسکن هسته ای و دوربین گاما رسیدن خون به قلب شما بررسی میشود. در این مقاله در سایت فوق تخصص قلب دکتر کامبیز پرآذران همه چیز درباره اسکن هسته ای قلب را بررسی میکنیم.
چرا اسکن هسته ای قلب انجام میشود؟
در کل اسکن هسته ای قلب در جهت تشخیص بیماریهای قلبی استفاده میشود و در صورت داشتن علائم بیماری قلبی باید اسکن هسته ای قلب انجام شود که برخی از این علائم را در لیست زیر مشاهده میفرمایید.
- درد داشتن قفسه سینه
- جهت تشخیص تنگ شدگی خون رسانی عروق قلب یا همان بیماری عروق کرونر
- ارزیابی میزان آسیبدیدگی قلب بعد از سکته قلبی
- ارزیابی جریان خون عضلات قلب بعد انجام عمل باز
- ارزیابی و بررسی وجود بافت زنده و یا آسیب دیده در عضلات قلب
اسکن هسته ای قلب
اسکن هسته ای قلب نوعی تصویر برداری پزشکی است که از مقدار کمی ماده رادیواکتیو بیخطر به نام رادیوترکر، برای تشخیص بیماری یا روند درمان بیماریهای قلبی استفاده میشود. اسکن هسته ای قلب دارای دو مرحله استراحت و فعالیت بدنی میباشد. فرآیند تصویر برداری اسکن هسته ای قلب روشی بدون تهاجم و یک آزمایش پزشکی بدون درد است که به تشخیص بیماری و ارزیابی وضعیت بیمار کمک میکند. برای انجام تست ورزش شخص روی دستگاه تردمیل قرار میگیرد. با شروع آرام دویدن، پزشک نوار قلب و فشار خون را در زیر نظر میگیرد و بعد از رسیدن به ظرفیت تعیین شده برای فرد، مادهی ترکر در داخل آنژیوکت تزریق میشود. باید بدانید که در حین انجام تست ورزش، هر گاه احساس درد قفسه سینه، سرگیچه یا تنگی نفس کردید باید به پزشک اطلاع دهید و از ادامه ی فعالیت روی تردمیل خودداری کنید. در مرحله بعد شخص روی میز تصویربرداری میخوابد و اول دستها یا فقط دست چپ به مدت 20 دقیقه روی سر قرار میدهد و تا زمانی که تصویر ها ثبت میشوند روی میز متحرک عکسبرداری به صورت ثابت دراز میکشد. البته میتوان به جای تست ورزش از داروهای خاصی نیز برای افرادی که توانایی ورزش ندارند میتوان استفاده کرد. البته این عمل موجب طولانیتر شدن تصویربرداری اسکن هسته ای قلب میشود. لازم به ذکر است که 48 ساعت قبل از انجام اسکن هسته ای قلب مصرف کافئین و دخانیات ممنوع میباشد و امکان دارد در جواب اسکن هسته ای قلب اختلال ایجاد کند.
علت استفاده از اسکن هسته ای قلب
نتایج اسکن هسته ای قلب در تشخیص سلامت قلب به پزشک کمک میکند تا بتواند مواردی مانند وجود انسداد یا تجمع پلاک در عروق قلب، جریان طبیعی خون در دیوارههای قلب و آسیب بافت ماهیچهای در اثر حمله قلبی را بررسی کند. پزشک با بررسی این موارد میتواند دلیل درد قفسه سینه را نیز تشخیص دهد و مشکلات مرتبط با آن را شناسایی کند. همچنین به کمک اسکن هسته ای قلب میتوان خطر بروز حمله قلبی را ارزیابی کرد و بهترین روش درمانی را نیز برای بیمار پیدا کرد.
تجربه اسکن هسته ای قلب
به غیراز تزریق وریدی، سایر فرآیندهای اسکن هسته ای قلب بدون درد میباشند و به ندرت ناراحتی یا عوارض جانبی خاصی ایجاد می کنند.
زمانی که ماده ی رادیوترکر به شما تزریق میشود، احساس رنجش در اثر ورود سوزن آنژیوکت را خواهید داشت که طبیعی میباشد. مادهی رادیوترکر که به بازوی شما تزریق میشود، احتمالاً با کمی احساس سرما همراه است اما معمولا عوارض دیگری ندارد. شخص تا زمانی که خسته شود یا دچار تنگی نفس شود، باید به ورزش کردن ادامه دهد. اگر شخص توانایی ورزش کردن نداشته باشد، به او دارویی داده میشود تا جریان خون را افزایش دهد. مصرف این دارو امکان دارد با کمی احساس استرس، اضطراب و سردرگمی نیز همراه میباشد. همچنین ممکن است فرد در قفسه سینه خود احساس ناراحتی داشته باشد. این علائمی که در اثر این فرآیند ایجاد میشوند، معمولاً بعد از اتمام اسکن هسته ای قلب از بین میروند. لازم است بدانید که در زمان تصویربرداری اسکن هسته ای قلب بیمار باید ثابت بماند. این بیحرکتی و ثابت ماندن در شکلی خاص کمی برای فرد احساس ناراحتی ایجاد میکند. در حالی که اسکن هسته ای قلب خودش دردی به همراه ندارد. بعد از اسکن هسته ای قلب میتوانید به زندگی روزمره خود بازگردید مگر این که پزشک دستور خاصی برای شما صادر کرده باشد. مادهی رادیواکتیو رادیوترکر خطری برای شخص ندارد و با گذشت زمان رادیواکتیو آن از بین میرود. کارشناسان پزشکی هسته ای برای دفع ماده رادیواکتیو نوشیدن مقدار زیادی آب را توصیه میکنند.
احتیاط قبل از اسکن هسته ای قلب
پیش از اسکن هسته ای قلب این موارد را باید به پزشک خود اطلاع دهید:
- مشکلات زمینهای و دیابت
- وجود ضربان ساز یا هر دستگاه دیگری در قفسه سینه
- هرگونه حساسیت
- احتمال بارداری و شیردهی
عوارض احتمالی اسکن هسته ای قلب
به طور کلی همان طور که اشاره هم کردیم، اسکن هسته ای قلب یک فرایند بی خطر در پزشکی هسته ای میباشد و عوارض جانبی در آن به ندرت پیش میآید. البته که پزشک، قبل از انجام اسکن، با فرد درباره عوارض و خطرات احتمالی اسکن هسته ای قلب صحبت میکند. چون در این روش فرد در معرض دوز بسیار کمی از ماده رادیواکتیوی رادیوترکر قرار میگیرد به دلیل وجود رادیواکتیو این گونه برداشت میشود که با عوارضی همراه است اما هنوز ایجاد عوارض طولانی مدت پس از قرارگیری در معرض این مواد گزارش نشده است. البته که در هنگام انجام فرایند اسکن هسته ای قلب ممکن است فرد این موارد را تجربه کند.
- درد قفسه سینه
- بی هوشی
- ضربان قلب نامنظم و تند
- مشکل در تنفس
سخن پایانی
اسکن هسته ای قلب روشی بیخطر و پرکاربرد برای تشخیص و درمان بیماریهای قلبی میباشد. امروزه استفاده از اسکن هسته ای قلب افزایش یافته و پزشکان برای راحت شدن خیال بیماران و تشخیصی قاطع این روش را برای بیماران تجویز میکنند. بدون درد و عوارض بودن این روش یکی از بزرگترین مزایای آن است که بیماران با خیالی آسوده میتوانند اسکن هسته ای قلب را انجام دهند و بابت آن نگرانی نداشته باشند. تعرفه قیمت اسکن هسته ای قلب را وزارت بهداشت تعیین میکند که بیماران میتوانند از بیمه تکمیلی خود نیز استفاده کنند. در صورت داشتن بیماری قلبی یا حتی کمی شک و احتمال مشکل قلبی، برای ویزیت و یا انجام اسکن هسته ای قلب، میتوانید با مطب فوق تخصص قلب دکتر کامبیز پرآذران تماس بگیرید
دیدگاهتان را بنویسید