تنگی دریچه میترال قلب چیست؟
دکتر پرآذران2022-03-15T15:38:27+03:30آنچه باید از تنگی دریچه میترال بدانید
قلب یکی از مهمترین اعضای بدن میباشد؛ که سلامت آن برای ما بسیار حائز اهمیت است و از همین رو باید به سلامت این عضو بدن اهمیت بیشتری نیز داد. انسانها در طول زندگی خود ممکن است با مشکلاتی از ناحیه قلب خود روبهرو شوند که در صورت مشاهده هرگونه علائمی، فرد باید به متخصص قلب و عروق خوب مراجعه کند.
آشنایی با بهترین فوق تخصص قلب و عروق
تنگی دریچه میترال یک نوع بیماری قلبی است و زمانی اتفاق میافتد که دریچه خوب باز نشود. عامل تنگی میترال، باریک شدن دهانه دریچه میترال است. در این مقاله همراه باشید تا در رابطه با تنگی دریچه میترال و خطرات احتمالی آن و همچنین درمان تنگی دریچه میترال اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهیم.
تنگی دریچه میترال چیست؟
تنگی دریچه میترال (گاهی اوقات تنگی میترال نامیده میشود) بیماری است که باعث باریک شدن یا انسداد دریچه میترال در داخل قلب شما میشود. باگذشت زمان، این وضعیت میتواند باعث مشکلات ریتم قلب، افزایش خطر سکته مغزی و ممکن است منجر به نارسایی قلبی و مرگ شود.
تنگی دریچه میترال به این معنی است که خونی که بین حفرههای سمت چپ قلب شما حرکت میکند، نمیتواند بهراحتی جریان یابد. این وضعیت تقریباً همیشه نتیجه یک واکنش آلرژیک یا ایمنی به یک عفونت باکتریایی است، اما کودکان نیز ممکن است در هنگام تولد دچار آن شوند. در افراد مسن نیز ممکن است رخ دهد.
تنگی دریچه میترال درماننشده یا پیشرفته چه مشکلاتی میتواند داشته باشد؟
تنگی دریچه میترال باعث کاهش جریان خون از طریق باز شدن دریچه باریک از دهلیز چپ به بطن چپ میشود. درنتیجه حجم خونی که از ریهها اکسیژن میآورد کاهش مییابد. این میتواند باعث احساس خستگی و تنگی نفس شود. حجم و فشارخون باقیمانده در دهلیز چپ افزایش مییابد که باعث بزرگ شدن دهلیز چپ و تجمع مایع در ریهها میشود.
تنگی دریچه میترال چه کسانی را تحت تأثیر قرار میدهد؟
تنگی دریچه میترال در زنان بسیار بیشتر از مردان اتفاق میافتد. در کشورهای توسعهیافته، افراد 50 و 60 ساله اکثر موارد تنگی دریچه میترال را تشکیل میدهند. در کشورهای درحالتوسعه، این یک تشخیص شایعتر در بزرگسالان جوان است. هنگامیکه در نوزادان و کودکان رخ میدهد، بیشتر موارد قبل از 2 سالگی دیده میشود. همچنین ممکن است در خانوادهها نیز دیده شود و درصورتیکه یکی از بستگان شما نیز به آن مبتلا باشد، خطر ابتلا به آن را در شما افزایش دهد.
تنگی دریچه میترال چقدر شایع است؟
تنگی دریچه میترال یک بیماری ناشایع بهخصوص در کشورهای توسعهیافته است. این بیماری از هر 100000 نفر در ایالاتمتحده، 1 نفر را تحت تأثیر قرار میدهد و در کشورهای درحالتوسعه شایعتر است، بهخصوص زمانی که دسترسی محدود به آنتیبیوتیکها و مراقبتهای پزشکی وجود دارد.
دلیل تنگی دریچه میترال چیست؟
دریچه میترال در سمت چپ قلب شما قرار دارد و جریان خون را از دهلیز چپ (حفظه بالایی) به بطن چپ (حفظه پایینی) کنترل میکند. این اولین دریچهای است که خون پس از عبور از ریههای شما برای جمعآوری اکسیژن باید از آن عبور کند. همچنین این تنها دریچه در قلب شماست که باید بهجای سه فلپ، دو فلپ (که به آنها برگچه گفته میشود) داشته باشد.
چند دلیل مختلف برای تنگی دریچه میترال وجود دارد:
1. آسیب ناشی از عفونت:
تب روماتیسمی شایعترین علت تنگی دریچه میترال است. این بیماری که اغلب به آن تنگی دریچه میترال روماتیسمی میگویند، زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن در هنگام مبارزه با عفونت باکتریایی درماننشده به دریچه آسیب میزند. تنگی دریچه میترال روماتیسمی باگذشت زمان بدتر میشود.
باکتریهایی که باعث تنگی میترال روماتیسمی میشوند، همان باکتریهایی هستند که باعث گلودرد استرپتوکوکی و مخملک میشوند. تنگی میترال روماتیسمی در افراد میانسال شایعتر است و تشخیص معمولاً سالها یا حتی دههها پس از وقوع عفونت است. به این دلیل که ممکن است سالها یا دههها طول بکشد تا آسیب دریچههای قلب شما علائم ایجاد کند یا در معاینه پزشکی ظاهر شود.
2. فرسودگی ناشی از سن:
این نوع تنگی با افزایش سن بیشتر احتمال دارد و ناشی از تجمع کلسیم در دریچه است. بااینحال، اکثر افراد مبتلابه تنگی دریچه میترال مرتبط با سن، تنها باریک شدن خفیف یا متوسط دارند و ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند.
3. ابتلا از بدو تولد:
تنگی مادرزادی دریچه میترال (به این معنی است که وقتی به دنیا میآیید) معمولاً قبل از ۲ سالگی تشخیص داده میشود. این نوع تنگی میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. اگر درمان نشود، کودکان مبتلابه تنگی شدید میترال معمولاً از سن 5 سالگی بیشتر زنده نمیمانند.

علائم تنگی دریچه میترال چیست؟
اگر تنگی خفیف یا متوسط دارید، ممکن است علائمی نداشته باشید. بسیاری از زنانی که تنگی دریچه میترال دارند تا زمانی که در دوران بارداری علائمی از خود نشان ندهند، آن را نمیدانند زیرا قلب آنها نیز خون جنین را تأمین میکند. علائمی که بهاحتمالزیاد رخ میدهد عبارتاند از:
1. تنگی نفس:
تنگی نفس، شایعترین علامت است. معمولاً در حین فعالیت بدنی و ورزش اتفاق میافتد، اما میتواند در حالت دراز کشیدن نیز رخ دهد.
2. خستگی:
بیشتر از اینکه خسته باشید، زمانی را توصیف میکند که شما احساس خستگی میکنید تا حدی که در فعالیتهای عادی شما اختلال ایجاد میکند.
3. برونشیت:
عفونتها معمولاً باعث این امر میشوند و اگر تنگی دریچه میترال دارید، ممکن است بیشتر به این عفونتها مبتلا شوید.
4. تپش قلب:
جایی که بهطور ناخوشایندی از ضربان قلب خودآگاه میشوید. این اغلب زمانی اتفاق میافتد که تنگی میترال فشار بیشتری به اتاقک سمت چپ بالای قلب وارد میکند و باعث ایجاد ریتم نامنظم قلب به نام فیبریلاسیون دهلیزی میشود.
5. سکته:
هنگامیکه حفرههای فوقانی قلب شما تحتفشار افزایشیافته است، لخته میتواند به دلیل کاهش جریان خون ایجاد شود. این لخته سپس میتواند از قلب شما به مغز شما حرکت کند، جایی که میتواند در یک رگ خونی کوچکتر نفوذ کند و باعث سکته شود.
6. سرفه خونی:
این گاهی اوقات زمانی اتفاق میافتد که جریان محدود خون نهتنها به اتاق فوقانی قلب، بلکه به سیاهرگهای ریهها نیز فشار وارد میکند.
7. گرفتگی صدا:
یکی از اعصابی که تارهای صوتی شمارا کنترل میکند در کنار قلب شما قرار دارد. افزایش فشار در محفظه فوقانی قلب شما میتواند به این عصب فشار وارد کند. همانطور که اگر یکی از اعصاب آن برای مدت طولانی تحتفشار قرار گیرد، پای شما به خواب میرود، اگر این عصب بهاندازه کافی تحتفشار باشد، ممکن است صدای شما دچار گرفتگی شود.
8. تورم در شکم، مچ پا یا پا:
اینزمانی اتفاق میافتد که قلب شما در تلاش برای پمپاژ مؤثر است و باعث تجمع مایع میشود.
کودکانی که با تنگی دریچه میترال متولد میشوند اغلب این علائم را دارند:
9. مشکل در تغذیه یا عرق کردن در حین تغذیه:
این علامت یکی از شایعترین شاخصهای تنگی دریچه میترال در نوزادان است.
10. سرفه کردن:
این ممکن است شامل خسخس سینه یا تقلا برای نفس کشیدن نیز باشد.
11. کند شدن رشد:
این بدان معناست که قد، وزن و سایر شاخصهای کودک کمتر از حد انتظار برای سن او است.
12. عفونتهای تنفسی مکرر.
13. تنگی نفس:
این امر بهویژه در کودکان بزرگتر رایج است، ممکن است باعث شود که در هنگام فعالیت بهراحتی خسته شوند.
آیا تنگی دریچه میترال قابلدرمان است؟
اگرچه داروها نمیتوانند نقص دریچه را برطرف کنند، اما میتوانند به علائم کمک کنند. پزشک شما ممکن است برای کاهش تجمع مایع در ریهها، داروهای رقیقکننده خون برای جلوگیری از تشکیل لخته یا داروهایی برای کنترل ریتم قلب تجویز کند. دریچه میترال معمولاً با جراحی یا یک روش کم تهاجمی قابلترمیم یا تعویض است. انتخاب روش بر اساس عوامل زیادی ازجمله علت تنگی دریچه میترال (روماتیسمی یا کلسیفیک)، وضعیت دریچه، خطر جراحی، شدت علائم، عملکرد قلب و در دسترس بودن روشها است.
برای مدیریت تنگی دریچه میترال چهکارهایی میتوان انجام داد؟
برای کسانی که تنگی دریچه میترال شدید یا پیشرفته دارند، ممکن است پزشک به آنها بگوید که فعالیتشان را محدود کنند تا فشار روی قلب خود را کاهش دهند. همچنین در صورت ابتلا به تنگی میترال، توصیه میشود که پزشک شما یک رژیم غذایی کمنمک یا کمسدیم را توصیه کند.
افراد مبتلابه تنگی دریچه میترال، خفیف یا شدید، ممکن است برای جلوگیری از عوارضی مانند سکته مغزی، نارسایی قلبی، فشارخون بالا، یا داروهایی برای کاهش ضربان قلب یا جلوگیری از تند شدن آن، نیاز به مصرف دارو داشته باشند. علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است نیاز به مصرف دارو تا پایان عمر داشته باشند، بهخصوص افرادی که دریچه میترال خود را تعویض کردهاند. پزشک متخصص میتواند در مورد گزینههای دارویی و همچنین نحوه مصرف و مدتزمان مصرف آنها به شما بگوید.
دیدگاهتان را بنویسید