ضربان قلب نرمال در سالمندان چقدر است؟
دکتر پرآذران2022-12-25T12:48:21+03:30ضربان قلب سالمندان چقدر است؟
همانطور که می دانید، قلب یکی از مهم ترین اندام های بدن است که هر روزه به طور مداوم در حال فعالیت می باشد. از این رو مراقبت از آن، یکی از کاری های بسیار حیاتی است. با توجه به این شاید این سوال برای شما پیش آید که چگونه می توان فعالیت های قلب را به طور دقیق مد نظر قرار داد؟
از کجا بفهمیم قلب ما درست کار می کند؟
ضربان قلب نرمال چقدر است؟
ضربان قلب سالمندان چقدر است؟
و هزاران سوال دیگری که با افزایش سن افراد، بر تعداد این سوالات و اختلالات قلبی افزوده می شود. از این رو در این مقاله از سری مقالات بهنرین فوق تخصص قلب و عروق قصد داریم تمام این سوالات را پاسخ دهیم تا شما اطلاعاتی دقیقی در مورد کارکرد قلب و ضربان قلب در سالمندان کسب کنید.
ضربان قلب چیست؟
قلب به دنبال هر بار پمپاژ خون، دارای یک سری تکانه هایی است که به آنها ضربان قلب می گویند. از این رو اگر در کارکرد و فعالیت های قلب شما اختلالی پیش آید، اولین راه تشخیص آن بررسی ضربان قلب است.
قلب یک انسان بالغ بین 60 تا 100 بار در دقیقه می تپد و اگر ضربان قلب شما پایینتر و بالاتر از این بازه قرار بگیرد می تواند نشان دهنده یک مشکل بزرگ باشد از این رو باید سریعا به بهترین فوق تخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
برای یافتن ضربان قلب سالمندان و دیگر افراد، باید نبض خود را بررسی کنید، که در بدن ما جاهایی که دارای نبض است، عبارتند از:
- مچ دست
- داخل آرنج
- کنار گردن
- بالای پا
انگشت خود (نه شست) را روی نبض خود قرار دهید و تعداد ضربان را در 60 ثانیه بشمارید تا ضربان قلب خود را بدست آورید.
با توجه به تحقیق و آزمایشاتی که از 2000 فرد سالمند انجام شد، میانگین تپش قلب سالمندان در حالت استراحت برای زنان (66.2 در دقیقه) به طور قابل توجهی بیشتر از مردان (63.6 در دقیقه)است. از طرف دیگر با توجه به یافته های این آزمایش مشخص شد که ضربان قلب سالمندان با افزایش سن رابطه مستقیم دارد.
با توجه به گفته دکتر پرآذران ، ضربان قلب کمتر در یک بزرگسال سالم معمولاً به این معنی است که عملکرد قلب کارآمدتر است و فرد از آمادگی قلبی عروقی بهتری برخوردار است. افراد مسن ممکن است ضربان قلب خیلی سریع یا خیلی آهسته را تجربه کنند.

ضربان قلب سایر افراد چقدر است؟
همانطور که در بخش بالا گفتیم، ضربان قلب طبیعی بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. با این حال، افرادی که فعالیت بدنی زیادی دارند مانند ورزشکاران، ممکن است ضربان قلبشان به 40 ضربه در دقیقه برسد.
رزرو وقت مراجعه
برای رزرو نوبت آنلاین میتوانید از دکمه زیر اقدام کنید.

ضربان قلب غیر طبیعی چیست؟
هر گونه تغییر در توالی طبیعی تکانه های الکتریکی قلب می تواند باعث ضربان غیر طبیعی قلب شود که به آن آریتمی نیز می گویند. گاهی اوقات آریتمی ها ( ضربات غیر طبیعی) بسیار کوتاه هستند، اما اگر آریتمی در طولانی مدت اتفاق بیفتد، ضربان قلب می تواند بسیار سریع یا بسیار آهسته را به همراه داشته باشد. گاهی اوقات در نتیجه ریتم غیر طبیعی قلب، قلب به طور موثر کمتر پمپاژ می کند. از این رو ضربان قلب بسیار آهسته تر است که به آن برادی کاردی نامیده می شود.در مقابل برادی کاردی، تاکی کاردی قرار دارد که به دنبال آن، ضربان قلب بسیار تند اتفاق می افتد.
برادی کاردی در سالمندان
همانطور که گفتیم بررسی ضربان قلب در سالمندان از جمله کار های حیاتی است که باید مد نظر قرار داد. یکی از بیماری هایی که ممکن است در تپش قلب سالمندان اتفاق بیفتد، برادی کاردی است.
برادی کاردی (ضربان قلب آهسته) در افراد مسن بیشتر اتفاق می افتد. از این رو می توان گفت، افراد سالمند بیشتر مستعد مبتلا به برادی کاردی هستند.
برادی کاردی چه علائمی در افراد مسن دارد؟
ضربان قلب آهسته، همیشه خطرناک نیست ولی در افراد مسن بیشتر باید مورد توجه قرار داد. برادی کاردی دارای یک سری نشانه ها و علائمی است که به شرح زیر است:
- غش
- سرگیجه
- سبکی سر
- خستگی
- احساس گیجی یا مشکل در تمرکز
اگر عمل پمپاژ قلب به شدت کاهش یابد، نشان دهنده آن است که خون آنطور که باید در گردش نیست و ممکن است به اندام های مختلف بدن آسیب وارد کند.
با توجه به این، اگر برادی کاردی شدید باشد، برای درمان آن احتمالا باید از یک دستگاه ضربان ساز استفاده می کنند. دستگاه ضربان ساز نوعی ابزار کاشتنی است، که به اصلاح ضربان قلب کند کمک میکند.
درمان ممکن است شامل استفاده از یک عامل مسدود کننده کولینرژیک مانند آتروپین باشد. اگر دارو ضربان قلب را تنظیم نکند، ممکن است یک ضربان ساز مصنوعی با جراحی کاشته شود.
تاکی کاردی ( تپش قلب تند )
همانطور که گفتیم ماکزیمم تعدادی طبیعی که قلب باید در هر دقیقه بزند، 100 بار است. ولی قلبی که بیش از 100 بار در دقیقه تپش داشته باشد، به عنوان بیماری تاکی کاردی شناخته می شود.
از طرف دیگر ضربان قلب در سالمندان با افزایش سن رابطه مستقیم دارد. بنابراین می توان گفت این بیماری در افراد مسن شایع تر است.
موارد بسیاری وجود دارد که می تواند باعث ضربان قلب سریع شود، از جمله این موارد عبارتند از
- شوک
- درد
- کم خونی
- ورزش سنگین
برخی از نوشیدنی ها و داروها نیز ممکن است بر تشدید ضربان قلب اثر گذار باشد. که مصداق بارز این نوشیدنی ها و دارو ها، قهوه، چای، الکل، اپی نفرین، ایزوپروترنول و آتروپین. است.

علائم تاکی کاردی ( ضربان قلب تند) چیست؟
احساس سرگیجه
احساس تپش قلب
احساس درد قفسه سینه
چگونه ضربان قلب سالمندان در صورت مشکل درمان می شود؟
همانطور که گفتیم، از جمله مشکلاتی که می تواند تاثیر بسیاری در سبک زندگی افراد مسن ایجاد کند، انواع بیماری های مربوط به تپش قلب سالمندان است. که از جمله شایع آن برادی کاردی ( ریتم آرام ضربان قلب) و تاکی کاردی ( ریتم تند ضربان قلب) است.
از این رو داروهای مختلفی وجود دارد که پزشک ممکن است در بیماری تاکی کاردی برای کاهش ضربان قلب سالمندان و یا دیگر افراد تجویز کند، از جمله مسدودکنندههای بتا، مسدودکنندههای کانال کلسیم یا دیگوکسین».
همچنین، افرادی که دارای بیماری قلبی زمینه ای هستند (مانند کم خونی، پرکاری تیروئید یا دیگر بیماری های قلبی) که نتیجه آن افزایش ضربان قلب است، درمان آن بیماری زمینه ای می تواند ضربان قلب را کاهش دهد.
چه مواردی می تواند باعث افزایش تپش قلب سالمندان شود؟
- استرس و اضطراب شدید
- افزایش سن
- مبتلا بودن به برخی بیماری های زمینه ای
- برخی نوشیدنی ها از قبیل ( الکل، قهوه و..)
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
با توجه به اهمیت کارکرد قلب، شما باید توجه بسیاری به عملکرد قلب خود داشته باشید. از این رو اگر علائم کاهش و یا افزایش ضربان قلب را بدانیم، قبل از دچار شدن به خطر بزرگ پزشک شما می تواند شما را درمان کند.
از این رو اگر متوجه شدید که ضربان قلب شما در هنگام استراحت به طور مداوم بالای 100 ضربه در دقیقه است، اما بیماری خاص، ورزش یا استرس نداشتید ، بسیار ضروری است که به پزشک مراجعه کنید.
ولی حتما به این نکته توجه کنید که ضربان قلب سالمندان برای پی بردن به سلامتی آن ها بسیار حائز اهمیت است. از این رو با مشاهده کوچکترین نشانه بهتر است سریعا به متخصص قلب عروق مراجعه کنند.
دیدگاهتان را بنویسید