علت گشاد شدن رگ های قلب چیست؟
دکتر پرآذران2022-02-16T11:14:34+03:30علت گشادشدن رگهای قلب را میدانید؟!
در جوامع امروزی بیماریهای قلبی به دلایل متفاوت شیوع فراوان دارند. بیماریهای قلبی ممکن است در قسمتهای متفاوتی از قلب بروز کند. یکی از قسمتهایی که ممکن است در اثر بیماری دچار اختلال عملکرد شود، رگها و دریچههای قلبی هستند. اگر نسبت به وجود بیماری در رگها یا دریچههای قلب خود مشکوک هستید، حتماً ادامه مطلب را از سایت بهترین فوق تخصص قلب و عروق دنبال کنید.
یکی از شایعترینِ این مشکلات قلبی در عصر حاضر، گشادشدن رگهای قلب است؛ اما آیا تا امروز در رابطه با آن مطلبی را خواندهاید؟ یا از خودتان در رابطه با دلایل گشادشدن رگهای قلب سؤال پرسیدید؟! با ما همراه باشید تا در مطلب امروز در رابطه گشادشدن رگ قلب و دلایل آن برایتان توضیح دهیم.
بیماری گشادشدن رگهای قلب چیست؟!
این بیماری ممکن است بر روی دریچههای قلب یا رگهای قلب بخصوص سرخرگها اثر کند. بیماری سرخرگهای قلب شامل گشادشدن رگها، التهاب رگها و بسته شدن رگها یا تصلب شرایین است. زمانی که هرکدام یا همگی تنگ شوند، آنها دیگر نمیتوانند اکسیژن کافی به سلولهای قلب برسانند. این گسترش و انبساط عروق خونی بدن به دلایل متفاوتی ازجمله سطح پایین اکسیژن بدن، افزایش کربن دیاکسید بدن و مسائل دیگر اتفاق میافتد. این بیماری مردان و زنان بالای 40 سال را متأثر میسازد، اما پیش از یائسگی در زنان کمتر شایع است.
علائم بیماری گشادشدن رگهای قلب چیست؟!
علائم گشادشدن رگهای قلب بسته بهشدت اختلال، متفاوت است. معمولاً وجود علائم نشاندهنده تأثیرگذاری این اختلال بر جریان خون است. بسیاری از افراد با اختلالات دریچه قلب خفیف یا متوسط هیچ علائمی را بروز نمیدهند. بااینحال، علائم و نشانهها ممکن است بهصورت زیر باشد:
- ضربان محکم و با شدت قلب
- درد قفسه سینه که مشابه با درد آنژین صدری است (این نشانه نادر است)
- خستگی و بیحالی
- ضعف و از حال رفتن
- تپش قلب
- تنگی نفس
- ورم پاها و شکم
- ضربان نامنظم یا بسیار سریع قلب

علل گشادشدن رگهای قلب
علائم و عوارض زیادی برای این گشادشدن رگهای قلب در نظر گرفته میشود که در ابتدا به بررسی علت گشادشدن رگهای قلب میپردازیم.
این علل میتوانند در اثر اتفاقات اطراف بافت موردنظر یا عواملی مثل هورمونها، سیستم عصب رسانی، داروها و مسائل دیگر باشند.
1. داروها بهویژه انواع داروهای هورمونی و جنسی:
این داروها تولید سلولهای خونی را افزایش میدهند و برای مراکز مغز استخوان نوعی محرک محسوب میشوند. درنتیجه حجم خون زیاد شده و تأثیراتی بر سیستم گردش خون، حجم قلب، دریچههای قلب و … میگذارند.
از این داروها میتوان به نیتروگلیسیرین (زیرزبانی) اشاره کرد. از عوارض مصرف این داروها در طولانیمدت، تأثیرات مخربی است ازجمله گشادی دریچههای قلب، ضخیم شدن دیوارههای قلب و … که خواهند داشت.
2. ورزش:
در اثر فعالیت زیاد و ورزش، سلولهای بدن متابولیسم خود را بالا میبرند. درنتیجه نیاز آنها به مواد غذایی بالا میرود، سطح اکسیژن آنها پایین میآید و مقدار کربن دیاکسید در مایع بین سلولی به حداکثر خود میرسد.
در اثر این تغییرات خون توسط قلب با سرعت بیشتری به نواحی مختلف پمپاژ میشود. از طرفی رگها نیز از طریق منبسط شدن، میخواهند مواد غذایی و اکسیژن را به سلولها برسانند و کربن دیاکسید و دیگر مواد زائد را از آنها دور کند. فعالیتهای بدنی مداوم بعد از مدتی باعث قوی و ضخیم شدن ماهیچههای قلب میشوند و توانایی آن را گسترش میدهند.
البته لازم به ذکر است که همیشه گشادشدن رگ اصلی قلب و باقی رگها مفید نیست و در بعضی موارد گشادشدن رگهای قلب برای افراد خطر دارد.
3. التهاب:
به هر نوع آسیب بافتی که توسط عوامل داخلی و خارجی ایجاد میشود، التهاب میگوییم. سلولهای آسیبدیده در موقع التهاب از خود هیستامین و مواد دیگری میسازند و از خود ترشح میکنند تا گلبولهای سفید دفاعی در محل آسیبدیده افزایش و تجمع یابند.
درنتیجه مقدار خون بیشتری باید وارد موضع التهابی شود که به دنبال گشادشدن عروق خونی و افزایش پمپاژ قلب این اتفاق میافتد. (افزایش قطر رگها در اثر ترشح هیستامین معمولاً دائمی نیست)

4. الکل:
الکل یک وازیلاتور طبیعی برای بدن است که باعث گشادی رگهای قلب میشود. شاید جالب باشد بدانید که به دلیل افزایش مقدار خون در بدن به دنبال گشادی رگهای بدن افرادی که الکل مصرف کردهاند، گاها صورت آنها دچار برافروختگی میشود.
5. وزن:
یکی از بزرگترین مشکلاتی که افراد با اضافهوزن با آن دستوپنجه نرم میکنند، بالا و پایین رفتن فشارخون است. فشارخون موضوعیای است که، ارتباط مستقیمی با گشادی و تنگی رگ اصلی قلب و سایر رگهای بدن دارد.
در افرادی که دچار اضافهوزن هستند، به دلیل تجمع چربیهای مضر در دیواره رگهای مختلف، اتساع و انقباض عروق بهدرستی و هماهنگ انجام نمیشود، درنتیجه این افراد فشارخون بالایی دارند. بنابراین وزن بالا بهراحتی میتواند، دلیل گشادشدن رگ قلب باشد.
6. حرارت و دمای بدن:
زمانی که به دلیل تغییرات محیطی یا ورود عوامل خارجی به بدن دمای آن بالا میرود، سیستم عروقی بدن با گشاد کردن رگهای نزدیک به سطح پوست تبادل دمایی بین رگهای پوستی و محیط را راحتتر میکند و باعث کاهش دمای بدن میشود.
آنوریسم یا اتساع عروق بیشتر در شریان آئورت و شاخههای آن اتفاق میافتد و در مکانهای مختلفی که این شریان خونرسانی میکند ازجمله قفسه سینه، گردن، شکم و … موجب بروز علائم گشادشدن رگ آئورت ازجمله دردهای تیز و ناگهانی میشود.
7. بیماری کاوازاکی:
این بیماری یک واسکولیت سیستمیک حاد است. به این معنا که باعث التهاب در دیواره عروق خونی و درنتیجه گشادشدن رگهای قلب میشود.
علائم این بیماری تب، راش پوستی، قرمزی چشم، دهان و گلو، آدم دستوپاها و همچنین بزرگی غدد لنفی گردنی است.
8. آمبولی ناشی از عفونت:
آمبولی به معنای حرکت لخته از محلی به محل دیگر است که با رسوب در قسمتی از رگ و ایجاد التهاب و آسیب به دیواره باعث گشادشدن رگ قلب میشود.
عوارض گشادشدن رگهای قلب چیست؟!
- ترومبوز که میتواند منجر به سکته قلبی شود.
- سندرومهای حاد کرونری
- تشکیل فیستول در اتاقهای قلب
- آمبولی در اندامهای انتهایی
چگونگی تشخیص و ارزیابی گشادشدن رگهای قلب؟!
اگر علائم اختلال دریچه قلب دارید، پزشک متخصص قلب و عروق در ابتدا صدای قلب شما را با استتوسکوپ گوش میکند و هر نوع ناهنجاری ضربان قلب را که ممکن است نشاندهنده مشکلی در دریچههای قلب شما باشد، موردبررسی قرار میدهد. سپس با گوش دادن به صدای ریه، تشخیص میدهد که آیا مایعات در ریه تجمع یافته است یا خیر و بدن شما را ازنظر علائم احتباس آب بررسی میکند که این دو نشانه مشکلات دریچه قلب هستند.
آزمایشهای دیگری که میتواند برای تشخیص اختلالات دریچه قلب استفاده شود شامل موارد نظیر: آنژیوگرافی عروق کرونر، نوار قلب، اکوکاردیوگرافی، کاتتریزاسیون قلب، عکسبرداری از قفسه سینه، امآرآی، تست استرس اکو و سیتیآنژیوگرافی است.
درمان گشادشدن رگهای قلب چیست؟
درمان اکتازی عروق کرونر هنوز کاملاً مشخص نیست چراکه این بیماری نادر است و مطالعات زیادی برای بررسی و مقایسه روشهای درمانی روی آن انجامنشده است.
اگر گشادشدن رگهای قلب همراه با بیماریهای دیگر باشد، اصلاح کردن عوامل خطر اولیه و ثانویه همراه آن ضروری است.
در مواردی که فرد علاوه بر گشادشدن رگهای قلب دچار آنژین صدری یا سکتهی قلبی شود از داروهای مربوط به حمله حاد کرونری استفاده میشود.
در افرادی که این گشادشدن رگهای قلب باعث ایجاد لخته شود از اقدامات مداخلهای برای درمان استفاده میشود. بسیاری از محققین تجویز داروهای ضد انعقاد را در این بیماران مفید میدانند ولی هنوز مطالعه محکمی دراینباره انجامنشده است و تنها درصورتیکه سود این درمان از خطرهای احتمالی بیشتر باشد به تشخیص پزشک ممکن است داروی ضد انعقاد تجویز شود.
البته توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد گشادشدن رگ قلب نیاز به درمان خاصی نیست و بدن میتواند بهمرورزمان، حجم و فشارخون، ضربان قلب، و قطر رگها را به حالت طبیعی بازگرداند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟!
در مطلب بالا متوجه شدیم گشادشدن رگ قلب خطرناک است و میتواند عوارض جبرانناپذیری بر جای بگذارد و حتی میتواند درنهایت باعث مرگ فرد شود.
پس باید حتماً آن را جدی بگیرید و در صورت داشتن علائمی مانند درد قفسه سینه، کاهش فشارخون، سردردهای ناگهانی و شدید، کمردرد و از همه مهمتر داشتن تودههای ضرباندار در نقاط مختلف بدن حتماً باید به پزشک متخصص قلب مراجعه شود تا از عوارض آن جلوگیری به عمل بیاید.
دیدگاه (2)
تشکر از دکتر دانشمند عزیز
درج این مقالات ارزشی کنک بزرگی به سلامت جامعه است
قدردانتان هستیم
سلام و عرض ادب
بسیار خوشحالیم از حسن نظر شما.
ممنون از لطفی که دارین.