دلایل کاهش پلاکت خون چیست؟
دکتر پرآذران2022-12-25T12:47:31+03:30به طور کلی خون از 3 تا سلول تشکیل شده است، که تمام این سلول ها در بخش مایع خون شناورند. انواع سلول های خونی عبارت اند از:
گلبول های قرمز خون
گلبول های سفید خون
پلاکت یا ترومبوسیت
همانطور که میدانید، هنگامی که خراش و یا زخمی روی پوست شما ایجاد می شود، پلاکت ها وظیفه جلوگیری از خونریزی را بر عهده دارند و در صورتی که به اندازه کافی در خون پلاکت نباشد، امکان ایجاد لخته کاهش می باید، بنابراین نمی شود جلوی خونریزی را گرفت.
به همین خاطر به اندازه بودن پلاکت خون خیلی ضروری است، زیرا در صورت کاهش تعداد این پلاکت ها با کمترین آسیب، بدن خون زیادی را از دست خواهد داد.
با ما سایت بهترین فوق تخصص قلب و عروق همراه باشید، در این مقاله سعی داریم شما را با علل و علائم کمبود پلاکت خون و همینطور راه های درمانی این بیماری، شما را آشنا کنیم.
علائم کمبود پلاکت خون چیست؟
کمبود پلاکت خون هم مانند دیگر بیماری ها دارای علائمی می باشد ولی وجود این علائم ممکن است برای هر فرد و با توجه به خفیف یا شدید بودن تعداد پلاکت ها متفاوت باشد.
موارد خفیف کاهش پلاکت خون اکثر اوقات در اثر بارداری ایجاد می شود، که معمولا هیچ علائمی به همراه ندارد، ولی در موارد شدید کمبود پلاکت خون ممکن است باعث خونریزی غیر قابل کنترل شود.
برخی از علائم کمبود پلاکت خون به شرح زیر است:
ایجاد کبودی های قرمز، بنفش یا قهوه ای
خون دماغ شدن
خونریزی های مکرر لثه
خونریزی از زخم هایی که برای مدت طولانی ادامه دارد یا به خودی خود متوقف نمی شود
خونریزی شدید قاعدگی
مشاهده خون در مدفوع
مشاهده خون در ادرار
در صورتی که تعداد پلاکت خون شما بسیار کم باشد، ممکن است خونریزی داخلی داشته باشید. برخی از علائم خونریزی داخلی شامل موارد زیر است:
خون در ادرار
خون در مدفوع
استفراغ خونین
در صورت مشاهده این علائم، سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.
دلایل تعداد پایین پلاکت خون چیست؟
دلایل احتمالی تعداد پایین یا کمبود پلاکت خون ممکن است به شرح زیر باشد:
وجود مشکلات مغز استخوان
منظور از مغز و استخوان همان بافت اسفنجی موجود در داخل استخوان است. مغز استخوان وظیفه تولید تمام اجزای خون از جمله پلاکت ها را دارد. بنابراین اگر مغز استخوان شما به اندازه کافی پلاکت تولید نکند، تعداد پلاکت شما کاهش خواهد بود. دلایل تولید کم پلاکت خون توسط مغز استخوان عبارتند از:
کم خونی آپلاستیک
کمبود ویتامین B12
کمبود آهن
عفونت های ویروسی ، از جمله اچ آی وی (HIV) و آبله مرغان
افرادی که شیمی درمانی کرده اند و با در معرض اشعه یا مواد شیمیایی سمی قرار گرفته اند.
مصرف بیش از حد الکل
سیروز
سرطان خون
تخریب پلاکت

چگونه کمبود پلاکت خون تشخیص داده می شود؟
اگر شما با دیدن علائمی که در بالا توضیح داده شد، به پزشک مراجعه کردید، پزشک ابتدا با انجام معاینه فیزیکی تمام بدن شما را بررسی می کند زیرا در صورت مشاهده هر گونه کبودی غیر معمول که می تواند نشانه خونریزی مویرگی باشد که اغلب در اثر تعداد کمبود پلاکت خون ایجاد می شود.
راه دیگر تشخیص فیزیکی کمبود پلاکت خون، بزرگ شدن طحال است که پزشک می تواند با بررسی شکم شما آن را احساس کند.
آزمایش خون
راه دیگر تشخیص کاهش پلاکت خون استفاده از آزمایش خون است. برای تشخیص این بیماری، ابتدا پزشک شما باید آزمایش خون را انجام دهد. در این آزمایش میزان سلول های خونی در خون بررسی می شود. تعداد پلاکت خون، معمولا بین 150.000 تا 450.000 پلاکت در میلی لیتر خون خواهد بود.
سونوگرافی
اگر پزشک شک کند که طحال بزرگ شده است، ممکن است سونوگرافی را تجویز کند. در این آزمایش از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از طحال استفاده می شود. این می تواند به پزشک شما کمک کند تا اندازه مناسب طحال را تشخیص دهد.
آسپیراسیون و بیوپسی مغز استخوان
همانطور گفتیم ممکن است کمبود پلاکت خون در اثر وجود مشکل در مغز و استخوان باشد. در این پزشک با استفاده از یک سوزن مقداری از مغز و استخوان شما را خارج میکند تا آزمایش های لازم را روی آن انجام دهد.
رزرو وقت مراجعه
برای رزرو نوبت آنلاین میتوانید از دکمه زیر اقدام کنید.

چگونه کمبود پلاکت خون درمان می شود؟
درمان کمبود پلاکت خون، به علت و شدت آن بستگی دارد. اگر تعداد پلاکت کم برای شما مشکلی ایجاد نکند ، ممکن است به درمان نیاز نداشته باشید. در اغلب اوقات پزشکان با تشخیص و درمان علت اصلی کاهش پلاکت خون، می توانند تعداد پلاکت ها را بهبود بخشند. این روش ممکن است شامل تغییر داروهای شما باشد.
در ابتدا پزشک برای جلوگیری از وخیم شدن وضعیت شما توصیه هایی میکند که میتواند شامل موارد زیر باشد:
پرهیز از ورزش های تماسی
اجتناب از فعالیت هایی که خطر خونریزی یا کبودی را افزایش می دهند.
محدود کردن مصرف الکل
متوقف کردن یا تعویض داروهایی که پلاکت ها را تحت تأثیر قرار می دهد، از جمله آسپرین و ایبوپروفن
ولی در صورتی که تعداد این پلاکت های خون بسیار کمتر باشد، نیاز به درمان پزشکی است. این درمان ها ممکن است به شکل زیر باشند:
انتقال خون یا پلاکت
تغییر داروهایی که باعث کاهش تعداد پلاکت می شوند
جراحی یا برداشتن طحال
تجویز داروهای استروئیدی که تخریب پلاکت ها را کاهش می دهند و تولید پلاکت ها را تحریک می کنند.
چگونه از کاهش مقدار پلاکت خون جلوگیری کنیم؟
اگر در معرض خطر کاهش پلاکت خون هستید ، این مراحل می توانند به جلوگیری از آن به شما کمک کنند:
از مصرف داروهای رقیق کننده خون و افزایش خطر خونریزی مانند آسپرین ، ناپروکسن و ایبوپروفن خودداری کنید.
مراقب ورزشهای تماسی و فعالیتهایی باشید که باعث آسیب ، کبودی و خونریزی می شود.
تماس با مواد شیمیایی سمی را به حداقل برسانید.
هنگام تراشیدن ، مسواک زدن و دمیدن بینی خود بیشتر مراقب باشید تا سبب خونریزی نشوید.
مصرف الکل را که سرعت تولید پلاکت را کاهش می دهد و باعث آسیب کبدی می شود ، محدود کنید.
عوارض کمبود پلاکت خون چیست؟
افرادی که از کمبود پلاکت خون رنج می برند، در معرض خونریزی داخلی و خارجی هستند که در اثر خونریزی برای کتوقف کردن آن حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
بنابراین افرادی که تعداد کم پلاکت دارند، از کم خونی هم رنج میبرند.
از دیگر عوارض های کمبود پلاکت خون مستعد بودن به انواع عفونت ها است، زیرا انجام عمل جراحی طحال باعث می شود که شما مستعد ابتلا به عفونت شوید. طحال شما بخشی از سیستم ایمنی بدن شما به حساب می آید و به بدن شما کمک می کند تا میکروب ها را از بین ببرد.
نتیجه گیری
کمبود پلاکت خون بیماری است که در آن تعداد پلاکت خون کم است. پلاکت ها (ترومبوسیت ها) سلول های خونی بی رنگی هستند که به لخته شدن خون کمک می کنند. پلاکت ها با جمع شدن و ایجاد پلاگین در آسیب عروق خونی، خونریزی را متوقف می کنند.
کمبود پلاکت خون ممکن است در نتیجه وجود اختلال در مغز استخوان یا در اثر وجود مشکل در سیستم ایمنی بدن رخ دهد و گاهی اوقات می تواند از عوارض مصرف برخی داروها باشد که هم کودکان و هم بزرگسالان را درگیر می کند.
دیدگاهتان را بنویسید