علت خس خس سینه چیست؟
دکتر پرآذران2022-04-24T15:28:27+04:30خس خس سینه و علت آن
آیا تابهحال خس خس سینه را تجربه کردهای؟ یا دربارهی آن مطلبی خوانده یا شنیدهاید؟ خسخس سینه هنگام نفس کشیدن یکی از اختلالات تنفسی است که به دلایل مختلفی ایجاد میشود و میتواند نشاندهنده وجود آسم، ذاتالریه، نارسایی قلبی و غیره باشد. در ادامهی مقاله با ما همراه باشید تا باهم دربارهی خسخس سینه و علت آن بیشتر بدانیم.
خس خس سینه چیست؟
به صدای بلند و سوت مانند در هنگام نفس کشیدن خس خس سینه گفته میشود که اغلب با مشکلات تنفسی همراه است و نیاز به تشخیص و درمان دارد. خسخس سینه ناشی از تنگی یا التهاب راههای هوایی است که به دلایل مختلفی ایجاد میشود و معمولاً هنگام بازدم آشکارتر است، اما در موارد شدید در زمان دم نیز شنیده میشود.
هرکسی (از نوزادان گرفته تا افراد مسن) ممکن است دچار خس خس سینه شود، بااینحال این وضعیت در نوزادان شایعتر است. تخمین زدهشده است که 25 تا 30 درصد از نوزادان در سال اول زندگی خود دچار خس خس سینه میشوند. کودکان مبتلابه آسم نیز در اغلب موارد خس خس سینه را تجربه میکنند.
خس خس سینه ممکن است بهخودیخود از بین برود اما در مواردی هم میتواند نشانه وجود یک مسئله یا بیماری جدی باشد. درحالیکه برخی از مسائل مربوط به خس خس سینه موقتی هستند (مانند آلرژی)، برخی دیگر میتوانند کاملاً جدی باشند و نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشند.

علت خس خس سینه چیست؟
یکی از شایعترین علل خس خس سینه، بیماری آسم است، که در آن گلو یا راههای هوایی متورم یا باریک شده و تنفس دشوار میشود. اما خس خس سینه میتواند ناشی از عوامل دیگری باشد که عبارتاند از:
مشکلات ریوی
- بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD): COPD اصطلاحی عمومی برای بیماریهای ریوی خاص، ازجمله آمفیزم (آسیب دیدن کیسههای هوایی در ریهها) و برونشیت مزمن (التهاب ریهها) است. اکثر افراد مبتلابه COPD مسن هستند و به دلیل سیگار کشیدن به آن مبتلا میشوند. خسخس سینه و تنگی نفس دو نشانهی اصلی بیماری COPD هستند. هیچ درمانی برای بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) وجود ندارد. بااینحال با استفاده از برخی روشها میتوان به تسکین علائم و کندتر شدن روند پیشرفت بیماری کمک کرد. این روشهای درمانی شامل تجویز دارو برای کمک به باز شدن مجاری تنفسی، توانبخشی ریهها، اکسیژن درمانی تکمیلی و جراحی هستند.
- فیبروز کیستیک: بیماری است که غدد برونریز را تحت تأثیر قرار میدهد و میتواند باعث تجمع مایع در ریهها شود. یکی از علائم این وضعیت خسخس سینه است.
- برونشیت: به التهاب نایژهها (مجاری هوایی بزرگ داخل ریهها)، برونشیت گفته میشود. که میتواند باعث خس خس سینه شود. در اکثر موارد، برونشیت حاد ناشی از یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی ایجاد میشود.
- ذاتالریه (پنه مونی): ذاتالریه، به معنای عفونت در ریه میباشد که میتواند ناشی از ویروس، باکتری یا قارچ باشد. عفونت میتواند موجب تنگی نفس، خستگی، سرفه و نیز خسخس سینه شود. در برخی موارد، ذاتالریه کشنده است.
مشکلات تارهای صوتی
اختلال عملکرد تارهای صوتی (VCD)، که اغلب با آسم اشتباه گرفته میشود، وضعیتی است که در آن تارهای صوتی بهدرستی باز نمیشوند. چند نشانه اختلال عملکرد تارهای صوتی عبارتاند از:
- خس خس سینه
- سرفه کردن
- مشکل در تنفس
آلرژی
آلرژی میتواند باعث تنگی نفس و خسخس سینه شوند. آلرژی واکنش سیستم ایمنی بدن است و هنگامی ایجاد میشود که سیستم ایمنی مادهای را که معمولاً برای بدن بیضرر است اشتباهاً بهعنوان مادهای زیانآور شناسایی میکند و علیه آن وارد عمل میشود. آلرژی توسط آلرژنهایی مانند گردوغبار، گرده گل، حیوانات خانگی، هاگهای کپک و برخی غذاها ایجاد میشود.
آنافیلاکسی که یک واکنش آلرژیک حاد و جدی ناشي از مسمومیت غذایی و یا دارویی است میتواند منجر به خسخس سینه شود. آنافیلاکسی یک وضعیت اورژانسی پزشکی است. اگر علائم آنافیلاکسی را تجربه کردید، باید با ۱۱۵ یا خدمات اورژانس محلی تماس بگیرید. علائم این واکنش آلرژیک عبارتاند از:
- سرگیجه
- تورم زبان یا گلو
- مشکل در تنفس
بیماریهای قلبی
نارسایی قلبی نیز میتواند باعث خسخس سینه یا احساس تنگی تنفس شود. این خسخس معمولاً به دلیل تجمع مایع در ریهها ایجاد میشود. بهعبارتدیگر، نارسایی قلبی زمانی رخ میدهد که قلب، در پمپاژ خون بهجاهای دیگر بدن دچار مشکل میشود. اگر قلب بهطور صحیح عمل نکند، خون با سرعت موردنیاز از ریهها خارج نمیشود. درنتیجه، این امر موجب تجمع مایع در ریه میشود.

مسائل گوارشی
زمانی که محتوای معده ازجمله اسید به سمت مری بازگردد، GERD یا رفلکس معده ایجاد میشود. افراد مبتلابه آسم بیشتر در معرض ابتلا به GERD هستند. زیرا در بیماری آسم قسمت تحتانی مری شل شده و این امر باعث ورود اسید معده به مری میشود. افراد مبتلابه آسم و GERD ممکن است با تشدید GERD متوجه افزایش خسخس سینه خود شوند.
آپنه انسدادی خواب
حالتی که در آن تنفس در طول خواب متوقف و مجدداً شروع میشود.
عوامل سبک زندگی
سیگار کشیدن میتواند باعث تشدید علائم آسم، افزایش خطر ابتلا به COPD و سرفه و خسخس سینه شود.
چه زمانی باید به دنبال پزشک مراجعه کنید؟
اگر برای اولین بار خس خس سینه را تجربه میکنید اما علتی برای آن پیدا نمیکنید، به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر خس خس سینه شما با موارد زیر همراه است، فوراً به اورژانس مراجعه کنید:
- مشکل در تنفس
- کهیر
- تورم صورت یا گلو
همچنین اگر خس خس سینه عود کرد یا بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید. این موضوع اغلب بدان معنی است که نیاز به یک برنامهی درمانی تهاجمیتر برای پیشگیری از عوارض احتمالی دارید.
خس خس سینه چگونه درمان میشود؟
ازآنجاییکه خس خس سینه تقریباً همیشه نشانه وجود یک بیماری زمینهای است، درمان آن معمولاً شامل درمان بیماری زمینهای میشود. اگر خس خس سینه شدید باشد یا در تنفس اختلال ایجاد کند، ممکن است به بستری شدن در بیمارستان و دریافت اکسیژن نیاز داشته باشید.
آسم
آسم را نمیتوان درمان کرد، اما میتوان آن را کنترل کرد. اگر خس خس سینه شما به دلیل آسم باشد، احتمالاً برای کاهش التهاب و باز کردن راههای هوایی یک داروی ضدالتهاب استنشاقی تجویز میشود. کورتیکواستروئیدهای استنشاقی و قرصهایی مانند مونته لوکاست ازجمله داروهای ضدالتهابی هستند که برای درمان آسم و کاهش خسخس سینهی ناشی از آن استفاده میشوند.
برونشیت
اگر پزشک تشخیص دهد که برونشیت باعث خس خس سینه شما میشود، ممکن است یک داروی گشادکننده برونش مانند آلبوترول یا یک آنتیبیوتیک برای بهبود عفونت باکتریایی تجویز شود. این داروها به کاهش خسخس سینه و تنفس بهتر کمک میکنند.
سایر علل خسخس سینه نیز به درمانهای خاصی نیاز دارند. پزشک متخصص بر اساس علت خسخس سینه و در جهت درمان علت زمینهای بیماری و تسکین علائم برنامه درمانی خاصی تجویز میکند.
برای درمان خس خس سینه چهکاری میتوانم در خانه انجام دهم؟
چندراه وجود دارد که میتوانید از طریق آنها خسخس سینه خود را بهبود بخشید:
- از یک تصفیهکننده هوا با فیلتر HEPA برای از بین بردن آلرژنهای احتمالی در خانه خود استفاده کنید.
- هوای خانه را گرم و مرطوب نگهدارید. گرم و مرطوب نگهداشتن خانه میتواند به باز کردن راههای هوایی و تنفس آسانتر کمک کند.
- چای و مایعات گرم بنوشید. گرما و رطوبت چای و مایعات به شل شدن لولههای برونش کمک میکند. برخی از مطالعات نشان داده است که چای سبز دارای خواص ضد باکتریایی نیز هست.
- سیگار نکشید و از افرادی که این کار را میکنند دوریکنید. زیرا سیگار کشیدن و یا در معرض دود سیگار قرار گرفتن، ریههای شمارا تحریک میکند و راههای هوایی را ملتهب میکند.
- دستورات پزشک خود را دنبال کنید و داروهای خود را طبق دستورالعمل مصرف کنید.
- تمرینات تنفسی انجام دهید. این تمرینات میتوانند به عملکرد بهتر ریههای شما کمک کنند. برخی از تمرینات تنفسی عبارتاند از:
- تنفس لبغنچهای: از طریق بینی بهآرامی و کنترلشده نفس عمیق بکشید. لبهای خود را به شکل غنچه درآورید و عمل بازدم را از طریق دهان و لبهای غنچه شده انجام دهید. در حالت ایدهآل، عمل بازدم باید دو برابر طولانیتر از عمل دم باشد.
- تنفس شکمی: از طریق بینی نفس بکشید. دستان خود را روی شکم خود بگذارید و به نحوه انبساط آن توجه کنید. حداقل 2 تا 3 برابر زمانی که نفس میکشید از طریق دهان نفس خود را بیرون دهید.
دیدگاهتان را بنویسید