دلایل اصلی ایست قلبی ورزشکاران چیست؟
دکتر پرآذران2022-09-12T12:28:42+04:30همه ما میدانیم که ورزش فواید سلامتی زیادی دارد. بااینحال، ورزشکاران ممکن است در موارد نادری دچار ایست قلبی شوند. اما چرا؟ در این مطلب ما قصد داریم تا به دلایل اصلی ایست قلبی ورزشکاران بپردازیم، پس تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
ایست قلبی چیست؟
ایست قلبی یک وضعیت اورژانسی تهدیدکنندهي زندگی است که زمانی رخ میدهد که قلب بهطور ناگهانی از تپش بازمیایستد و بهطور ناگهانی ریتم طبیعی خود را از دست میدهد و پمپاژ خون به اندامها متوقف میشود. این اتفاق معمولاً بدون نشانهي قبلی صورت میگیرد و فقدان جریان خون به مغز و سایر اندامها میتواند باعث از دست دادن هوشیاری، آسیب جدی یا مرگ در صورت عدم درمان فوری شود.
برای آشنایی با ایست قلب جنین می توانید این مقاله را از سایت بهترین فوق تخصص قلب و عروق را مطالعه کنید.
چه چیزی باعث ایست قلبی میشود؟
ریتمهای غیرطبیعی قلب که آریتمی نامیده میشوند اصلیترین علتی است که باعث ایستهای ناگهانی قلبی میشود. شایعترین آریتمی تهدیدکنندهي زندگی، فیبریلاسیون بطنی است. فیبریلاسیون بطنی وضعیتی است که در آن قلب با ریتم غیرطبیعی و نامنظم میتپد درصورتیکه در شرایط طبیعی باید منظم و ثابت باشد. وقتی این اتفاق میافتد، قلب قادر به پمپاژ خون نیست. درنتیجه بدون درمان، ممکن است فرد در عرض چند دقیقه بمیرد.
سایر علل ایست قلبی عبارتاند از:
- بیماری عروق کرونر قلب
- بیماریهای قلبی مادرزادی (از بدو تولد)
- تغییرات در ساختار قلب به دلیل بیماری یا عفونت
- فعالیت بدنی شدید یا از دست دادن خون
ایست قلبی چه تفاوتی با حمله قلبی دارد؟
ایست قلبی و حمله قلبی با هم تفاوتهایی دارند. درنتیجه، ایست قلبی یک حمله قلبی (انفارکتوس میوکارد) نیست.
ایست قلبی زمانی اتفاق میافتد که سیستم الکتریکی قلب بد کار کند و ناگهان نامنظم شود یا ضربان قلب بهطور چشمگیری سریع شود. درنتیجهی این تغییرات الکتریکی، قلب نمیتواند خون را پمپاژ کند و درنتیجه خون به سایر اندامها نمیرسد. بنابراین این وضعیت میتواند کشنده باشد مگر اینکه درمان اورژانسی بلافاصله شروع شود.
حمله قلبی زمانی رخ میدهد که انسدادی در رگها وجود داشته باشد که جریان خون در قلب را متوقف کند و به دلیل عدم جریان خون و اکسیژن در قلب، بافت ماهیچه قلب آسیب ببیند.
دلایل ایست قلبی ورزشکاران چیست؟
ایست قلبی شایعترین علت پزشکی مرگ در بین ورزشکاران است. بر اساس آخرین تحقیقات در ۲۰ سال اخیر تقریباً از هر ۵۰۰۰۰ تا ورزشکار، یک نفر در سال دچار ایست قلبی در ورزش شده است.
علت ایست قلبی در ورزشکاران کمتر از ۳۵ سال و بیشتر از ۳۵ سال اغلب متفاوت است.
شایعترین علل ایست قلبی در ورزشکاران جوان که زیر ۳۵ سال هستند عبارتاند از:
- کاردیومیوپاتی هیپرتروفی: کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک یک بیماری است که در آن عضله قلب یا میوکارد بهطور غیرطبیعی ضخیم میشود و با ضخیم شدن ماهیچه قلب، عمل پمپاژ خون نیز سختتر میشد.
- ناهنجاری مادرزادی عروق کرونر قلب: التهاب، انباشته شدن و رسوب کردن چربی در لایهی داخلی عروق کرونر باعث بیماری عروق کرونر قلب میشود. این رسوبات چربی ممکن است در دوران کودکی ایجاد شود و باگذشت زمان، ضخیمتر شوند. ضخیم شدن لایه رسوبات باعث تنگی عروق میشود و میتواند جریان خون به قلب را کاهش دهد.
- میوکاردیت: میوکاردیت یک بیماری قلبی است که با التهاب یکی از عضلات قلب که به میوکارد معروف است مشخص میشود. وقتی این عضلهي قلب ملتهب میشود، توانایی قلب در پمپاژ خون کمتر میشود.
- پارگی آنوریسم آئورت: آنوریسم آئورت درواقع یک ناحیهي ضعیف شده یا برآمده در دیوارهي سرخرگ آئورت است که ممکن است در هر نقطهای از طول آن ایجاد شود. در ناحیه ضعیف شده یا بیرون زده ممکن است شکافی ایجاد شود که به آن پارگی آنوریسم آئورت میگویند. این پارگی باعث میشود خون به نواحی دیگر بدن نشت کند.
- دیس پلاژی آرتیموژنیک بطن راست: دیس پلاژی آرتیموژنیک بطن راست یک شکل نادر از کاردیومیوپاتی است که در آن عضلهي قلبی بطن راست (RV) بهوسیلهي چربی و یا بافت فیبروز جایگزین میگردد. در این وضعیت پزشکی، بطن راست متسع میشود و کمی منقبض میشود و درنتیجه توانایی قلب برای پمپاژ خون ضعیف میگردد.
شایعترین دلایل آیت قلبی ورزشکاران بیش از ۳۵ سال عبارتاند از:
شایعترین علت ایست ناگهانی قلبی در ورزشکاران بالای ۳۵ سال، تصلب شرایین و شایعترین علت ایست ناگهانی قلبی در افرادی که بیماری زمینهای قلبی ندارند، ضربهي شدید به قفسه سینه و آریتمی قلبی است.
علائم هشداردهنده ایست قلبی ورزشکاران چیست؟
در بیشتر موارد، ایست قلبی ورزشکاران بدون هشدار قبلی اتفاق میافتد. بااینحال، در برخی موارد، علائم یا نشانههای هشداردهندهای وجود دارد که نشان میدهد ورزشکار به بیماری قلبی مبتلا است و ممکن است در معرض خطر ایست قلبی قرار داشته باشد.
این علائم عبارتاند از:
- غش کردن یا بیهوش شدن در حین ورزش
- درد قفسه سینه هنگام ورزش
- تنگی نفس بیش از حد در حین ورزش کردن
- تپش قلب بدون دلیل
- تشنجهای غیرقابل توضیح
البته ورزشکاران اغلب هنگام تمرین دچار تنگی نفس میشوند و ممکن است قلبشان به تپش بیفتد. اما زمانی که ضربان قلب، تپش قلب یا تنگی نفس با سطح ورزش یا آمادگی فرد تناسب نداشته باشد، جای نگرانی وجود دارد. از بین این علائم هشداردهنده، غش کردن یا بیهوش شدن در حین تمرین نگرانکنندهترین علامت است. ایست قلبی میتواند شبیه یک تشنج باشد، بنابراین ورزشکارانی که دچار تشنجهای غیرقابل توضیح میشوند باید ازنظر شرایط قلبی مورد ارزیابی قرار گیرند.
جلوگیری از ایست قلبی در ورزش چگونه صورت میگیرد؟
مؤثرترین روش برای جلوگیری از ایست قلبی در ورزش وجود یک برنامه غربالگری است، بهویژه برای ورزشکاران حرفهای که باید در مسابقاتی شرکت کنند که به تمرینات مداوم نیاز دارد. پروتکل غربالگری برای پیشگیری از ایست ناگهانی قلبی در ورزشکاران معمولاً شامل معاینهي فیزیکی و چک کردن سابقه پزشکی ازجمله چک کردن بیماری زمینهای، سابقه خانوادگی بیماری قلبی عروقی، علائم غیرطبیعی در حین ورزش یا بازی در زمین ازجمله تنگی نفس، بیهوشی، سرگیجه، تپش قلب و درد ناگهانی قفسه سینه است. تستهای غربالگری شامل نوار قلب (ECG) و اکوکاردیوگرام است. ECG آزمایشی است که فعالیت الکتریکی ضربان قلب را اندازهگیری میکند. با هر ضربان، یک تکانه الکتریکی (که در غیر این صورت بهعنوان موج شناخته میشود) از قلب عبور میکند. این موج باعث فشرده شدن ماهیچه و پمپاژ خون از قلب به سایر قسمتهای بدن میشود. علاوه بر این، از اکوکاردیوگرام نیز برای ارزیابی عملکرد پمپاژ قلب و تجسم ساختار قلب، دریچههای قلب و حفرههای قلب استفاده میشود. اگرچه نمیتوان بهطور کامل از ایست قلبی در ورزش پیشگیری کرد، غربالگری زودهنگام میتواند بهطور قابلتوجهی به تشخیص ناهنجاریهای قلبی در مراحل اولیه و شروع درمان بهموقع کمک کند. همچنین بر اساس این غربالگری و مشخص شدن بیماریهای قلبی میتوان سبک زندگی ورزشکار را بر اساس آن تغییر داد و اصلاح کرد تا احتمال ایست قلبی به کمترین حد خود برسد.
چگونه میتوان تپش قلب را بعد ورزش تسکین داد؟
اغلب شما با روند تنفس، افزایش ضربان قلب و خشک شدن دهان در حین انجام تمرینات ورزشی آشنا هستید. بعد از اتمام ورزش، معمولاً بعد از چند دقیقه استراحت، ضربان قلب به حالت طبیعی خود بازمیگردد، بااینوجود گاهی ممکن است این اتفاق خودبهخود نیفتد. در این هنگام چه باید کرد؟ در چنین شرایطی سعی کنید آب کافی بنوشید، از مصرف مواد محرک مثل کافئین خودداری کنید و خوراکیهایی که سرشار از پتاسیم هستند مانند موز مصرف کنید. پتاسیم میتواند به تنظیم الکترولیتهای بدن کمک کند و تپش قلب را کاهش دهد. اگر بعدازاین کارها همچنان تپش قلب داشتید حتماً سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
سخن آخر
تقریباً در بین تمام مردم این موضوع پذیرفتهشده است که ورزش یک روش مؤثر برای بهبود سلامت است. زیرا ورزش بهشدت با تغییرات مفید در فشارخون، لیپیدها، حساسیت به انسولین و وزن بدن همراه است. بااینوجود، ورزشکاران ممکن است در موارد نادری دچار ایست ناگهانی قلبی شوند. بنابراین ورزشکاران باید بهطور مداوم ازنظر پزشکی چک شوند تا در صورت وجود مشکل یا ابتلا به بیماری قلبی بتوان از ایست قلبی و بروز آسیبهای جدی پیشگیری کرد.
دیدگاهتان را بنویسید