ایسکمیک قلبی چیست؟
ایسکمیک قلبی
زمانی که عضله قلب خون کافی (که حاوی اکسیژن و مواد مغذی است) را دریافت نکند، ایسکمیک قلب رخ می دهد. از این رو می توان گفت، ایسکمیک قلبی، اختلالی است که معمولاً ناشی از انسداد شدید رگ های کرونر قلب رخ می دهد.
ایسکمیک میوکارد می تواند به عضله قلب آسیب شدیدی برساند و به دنبال آن توانایی آن را برای پمپاژ موثر کاهش دهد.
انسداد ناگهانی و شدید یک شریان کرونر می تواند منجر به حمله قلبی شود. از طرف دیگر ایسکمیک قلبی همچنین ممکن است باعث ایجاد ریتم غیر طبیعی قلب شود.
علت ایسکمیک قلبی چیست؟
با توجه به توضیحات بالا، متوجه شدیم که ایسکمی قلبی زمانی اتفاق میافتد که جریان خون در یک یا چند شریان کرونری کاهش یابد. از طرف دیگر کاهش جریان خون میزان اکسیژن دریافتی عضله قلب را به طور چشمگیری کاهش می دهد.
ایسکمیک قلبی می تواند به آرامی با مسدود شدن شریان ها در طول زمان ایجاد شود. یا زمانی که یک سرخرگ به طور ناگهانی مسدود می شود، می تواند به سرعت رخ دهد.
از جمله شرایطی که می تواند باعث ایسکمی میوکارد شود عبارتند از:
بیماری عروق کرونر (آترواسکلروز)
یکی از علل های ایجاد ایسکمیک قلبی را می توان انباشته شدن پلاک های مضر در شریان های اصلی قلب دانست. پلاکهایی که عمدتاً از کلسترول تشکیل شدهاند، روی دیوارههای شریانهای قلب جمع میشوند و جریان خون را به عضله قلب محدود میکنند. آترواسکلروز شایع ترین علت ایسکمیک قلبی می تواند باشد.
لخته شدن خون
پلاکهایی که در بیماری آترواسکلروز ایجاد میشوند میتوانند از هم باز شوند و یا به اصطلاح پاره شوند که این از هم گسستگی پلاک ها باعث لخته شدن خون می شوند. لخته ممکن است یک شریان را مسدود کند و منجر به ایسکمیک ناگهانی و شدید قلبی و در نتیجه حمله قلبی شود.
اسپاسم ( سفت شدن) عروق کرونر
اسپاسم عروق کرونر می تواند یکی دیگر از دلایل ایسکمیک قلبی باشد. این سفت شدن موقت ماهیچه های دیواره شریان می تواند برای مدت کوتاهی جریان خون را به بخشی از عضله قلب کاهش دهد یا حتی از آن جلوگیری کند. اسپاسم عروق کرونر یک علت غیر معمول ایسکمیک میوکارد به حساب می آید.

از دیگر علل ایجاد ایسکمیک قلبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فعالیت بدنی
- استرس عاطفی
- دماهای سرد
- مصرف کوکائین
- خوردن یک وعده غذایی سنگین یا بزرگ
- رابطه جنسی
علائم ایسکمیک قلبی چیست؟
شایع ترین علامت ایسکمیک قلبی، آنژین صدری است. آنژین، ایجاد یک درد شدید در قفسه سینه است که نشانه های آن عبارتند از:
درد ناگهانی در قفسه سینه
احساس سنگینی در قفسه سینه
گاهی اوقات هم آنژین می تواند نشانه های سفتی، فشار، درد، سوزش، بی حسی، پری یا فشردن را نیز به دنبال داشته باشد.
علائم ایسکمیک قلبی همچنین می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد یا ناراحتی در قسمت بالایی بدن (از جمله بازوها، شانه چپ، کمر، گردن، فک یا معده)
- مشکل در تنفس یا احساس تنگی نفس
- عرق کردن (عرق سرد)
- احساس سیری، سوء هاضمه یا احساس خفگی (ممکن است مانند سوزش سر دل باشد)
- حالت تهوع یا استفراغ
- احساس سبکی سر، سرگیجه
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
با توجه به علائم آنژین و ایسکمیک قلبی، اگر هر یک از علائم ذکر شده در قسمت بالا را دارید که بیش از 5 دقیقه طول می کشد، فوراً با پزشک خود مراجعه کنید. زیرا ممکن است دچار حمله قلبی شده باشید یا شریان کرونر کاملاً مسدود شده باشد.
از طرف دیگر ممکن است ایسکمیک قلبی یا حتی حمله قلبی داشته باشید و هیچ علامت هشدار دهنده ای نداشته باشید. این ایسکمی خاموش نامیده می شود. ایسکمیک خاموش، بیشتر در افراد مبتلا به دیابت زخ می دهد، اما ممکن است برای هر فردی که دچار بیماری قلبی است نیز رخ دهد.
ایسکمیک قلبی می تواند چه مشکلاتی ایجاد کند؟
ایسکمیک قلبی در برخی از افراد می تواند خطرات جدی را به همراه داشته باشد. از طرف دیگر افرادی که دچار ایسکمیک قلبی می شوند، ممکن است به اندام های دیگر آن ها آسیب وارد شود. برخی از خطرناک ترین مشکلاتی که به دنبال ایسکمیک قلبی ایجاد می شود، به شرح زیر است:
آسیب به قلب
ایسکمیک قلبی ممکن است منجر به حمله قلبی، ایجاد ضربان قلب غیر منظم و یا نارسایی قلبی شود . همچنین می تواند باعث درد قفسه سینه ( آنژین قلبی) یا مرگ ناگهانی یک قسمت از عضله قلب شود.
آسیب به مغز
ایسکمیک قلبی می تواند سبب ایجاد سکته در افراد شود.
آسیب به پاها
پزشکان به این ایسکمی “ایسکمی بحرانی اندام” می گویند. این یک وضعیت شدید و خطرناک است. این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که پلاک ها در شریان های اصلی پا رسوب می کنند.
آسیب به روده ها
به این ایسکمی مزانتریک می گویند. این می تواند باعث ایجاد سوراخی در روده یا مرگ بخشی از روده شود. این می تواند در روده کوچک و بزرگ رخ دهد.

آیا ایسکمیک همیشه علائمی دارد؟
ایسکمیک گاهی اوقات هیچ علائمی ندارد. برخی از افراد ممکن است دچار ایسکمی خاموش در قلب یا مغز شوند . این می تواند منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی شود که برخی از افراد دچار مرگ ناگهانی می شوند.
علائم ایسکمیک در نقاط مختلف
علائم ایسکمیک، بر اساس محل ابتلا بسیار متفاوت است. در این بخش مناطقی که ممکن است ایسکمیک رخ دهد و علائمی که ممکن است تجربه کنید را شرح می دهیم:
علائم ایسکمیک قلب
- درد قفسه سینه (آنژین صدری)
- ضربان قلب سریعتر از حد طبیعی است
- درد در گردن، فک، شانه یا بازو
- تنگی نفس هنگام ورزش
- عرق کردن در زمانی که انتظارش را ندارید
- ناراحتی معده یا استفراغ
- خیلی خسته
علائم ایسکمیک مغز
سردردی شدید و ناگهانی، گاهی همراه با سرگیجه یا استفراغ است.
ایجاد مشکلات حرکتی بدن (ضعف، بی حسی، یا اینکه ممکن است نتوانید صورت، بازو یا پای خود را در یک طرف بدن حرکت دهید)
علائم ایسکمیک پاها
- سردی و ضعف در پاهای
- درد در پاهای
- درد شدید در پاها، حتی در هنگام استراحت
- زخم هایی که خوب نمی شوند
علائم ایسکمیک در روده ها
- درد شدید شکم
- نفخ
- خون در مدفوع شما
- اسهال
- ناراحتی معده
آیا می توان از ایسکمیک قلبی جلوگیری کرد؟
همانطور که میدانید بسیاری از موارد هستند که با رعایت کردن آن ها می توانید خطر ابتلا به هر بیماری را در خود کاهش دهید. از طرف دیگر شما می توانید با انتخاب شیوه زندگی سالم به کاهش شانس ابتلا به ایسکمی قلبی کمک کنید. این شامل:
- مصرف بیشتر میوه ، سبزیجات و غلات
- ورزش کردن
- کاهش استرس (نفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا را امتحان کنید )
- ترک سیگار
مراقب سایر مشکلات سلامتی خود مانند دیابت ، فشار خون بالا و کلسترول بالا باشید زیرا این موارد از جمله شایع ترین دلایلی هستند که می توانند ایسکمیک قلبی را به همراه داشته باشند.
همچنین برای افرادی که گاها نشانه های ایسکمیک قلبی را مشاهده می کنند، مراجعه به پزشک برای معاینات منظم می تواند مفید باشد. پزشکان می توانند با بررسی مواردی مانند فشار خون بالا ، کلسترول بالا و دیابت از خطرات ناشی از آن ها جلوگیری کنند. از طرف دیگر این ممکن است به شما کمک کند مشکلات را زودتر تشخیص دهید، حتی قبل از اینکه علائمی داشته باشید. و سریعا نسبت به درمان اقدام های لازم را انجام دهید.
بنابراین اگر شما هم علائم ایسکمیک قلبی را دارید، می توانید سریعا به یکی از بهترین فوق تخصص قلب و عروق ، دکتر کامبیز پرآذران مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید