انتظار دارید با بالا رفتن سن، بدنتان کمی کند شود، اما اگر همین کندی در ضربان قلبتان اتفاق بیفتد، آیا این خوب است یا بد؟
اگرچه انتظار میرود که با بالا رفتن سن عملکرد بدن بهطورکلی کند شود، اما کند شدن قلب و ضربان قلب پایین ممکن است ناشی از افزایش سن نباشد. منظور از ضربان قلب، تعداد ضربان قلب در یک دقیقه است. ضربان قلب، برای بررسی عملکرد قلب عامل مهمی بوده و ضربان قلب کمتر از حد معمول، میتواند نشاندهنده وجود یک اختلال در عملکرد قلب و همچنین برخی بیماریهای قلبی باشد.
بهطورکلی، زمانی که در حال استراحت هستید، میخواهید ضربان قلب آهستهتری داشته باشید. این نشانه سلامتی است اما اگر خیلی کند باشد، میتواند نشانهای از بیماری به نام برادیکاردی باشد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد ضربان قلب پایین یعنی برادیکاردی، علل آن و نحوه درمان آن بیشتر بدانید.
پزشکان ضربان قلب پایین را، 60 ضربه در دقیقه (bpm) و کمتر میدانند. در واقع، اگر برادیکاردی دارید، ضربان قلب شما در حالت استراحت و حتی زمانی که بیدار و فعال ۶۰ ضربه در دقیقه یا کمتر است. در مقابل، محدوده نرمال ضربان قلب، 60 تا 100 ضربه در دقیقه در حالت بیداری است.
اگر ضربان قلب بسیار کند باشد و قلب نتواند خون غنی از اکسیژن کافی را به بدن پمپاژ کند، برادیکاردی میتواند یک مشکل جدی ایجاد کند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است احساس سرگیجه، خستگی یا ضعف شدید و تنگی نفس داشته باشید. گاهی اوقات برادیکاردی علائم یا عوارضی ایجاد نمیکند.
البته شایانذکر است که، در برخی موارد، ضربان قلب آهسته نشاندهنده یک قلب بسیار سالم است. به عنوان مثال، ورزشکاران اغلب ضربان قلب در حالت استراحت کمتر از حد معمول دارند، زیرا قلب آنها قوی است و برای پمپاژ خون در سراسر بدن مجبور نیست به سختی کار کند.
ضربان قلب شما همچنین میتواند زمانی که در خواب عمیق هستید کند شود. در این مدت، غیرعادی نیست که ضربان قلب شما کمتر از 60 ضربه در دقیقه باشد.
ضربان قلب پایین (برادیکاردی) میتواند از دریافت اکسیژن کافی به مغز و سایر اندامها جلوگیری کند و احتمالاً این علائم و نشانهها را ایجاد میکند:
بسیاری از عللی که میتوانند باعث ضربان قلب پایین شوند عبارتاند از:
شایعترین علت ضربان قلب پایین، اختلال در عملکرد ضربانساز طبیعی قلب، گره سینوسی است. گره سینوسی، کنترل میکند که، اتاقهای بالا و پایین قلب با چه سرعتی خون را در بدن پمپاژ میکنند. برادیکاردی سینوسی میتواند بهطور طبیعی به دلیل روند پیری اتفاق بیفتد.
یکی دیگر از دلایل برادیکاردی، بلوک دهلیزی بطنی (AV Block) است که در آن حفرههای بالا و پایین به خوبی باهم ارتباط برقرار نمیکنند و درنتیجه ضربان قلب شما کاهش مییابد.
دکتر Baez-Escudero میگوید: «مثل وجود کابلها و سیمهای الکتریکی مجازی در داخل قلب است. با افزایش سن، اینها بدتر میشوند. داروهای رایجی که در جمعیتهای مسنتر استفاده میشوند نیز اغلب میتوانند برادیکاردی را مهمتر کنند.»
سن، شایعترین عامل خطر برای ایجاد ضربان قلب پایین است. این بیماری در میان مردان و زنان بالای 65 سال شایعتر است.
بیماری یا سایر شرایط نیز ممکن است باعث برادیکاردی شود. این موارد شامل:
دکتر Baez-Escudero میگوید نقصهای مادرزادی قلب، دیابت یا فشارخون طولانیمدت ممکن است برادیکاردی را بیشتر کند.
برادیکاردی اغلب با آسیب به بافت قلب در اثر برخی از انواع بیماری قلبی همراه است. هر چیزی که خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش دهد میتواند خطر برادیکاردی را افزایش دهد. عوامل خطر بیماری قلبی عبارتاند از:
تغییرات سبک زندگی سالم یا درمان پزشکی ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند.
عوارض احتمالی ضربان قلب پایین میتواند شامل موارد زیر باشد:
درمان ضربان قلب پایین (برادیکاردی) بستگی به این دارد که علت ایجاد آنچه چیزی بوده است؟! برادیکاردی خفیف یا گاهبهگاه ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد.
اگر ضربان قلب پایین به دلیل اثر یک دارو باشد، ممکن است پزشک شما دوز دارو را تنظیم کند. در صورت امکان، پزشکتان همچنین میتواند به شما داروهای دیگری را به عنوان جایگزین، دهد تا برادیکاردی (ضربان قلب پایین) را به عنوان یک عارضه جانبی نداشته باشد.
همچنین، اگر یک بیماری زمینهای در ایجاد ضربان قلب پایین (برادیکاردی) شما نقش داشته باشد، پزشک شما برای رسیدگی به آن وضعیت رسیدگی خواهد کرد. به عنوان مثال، اگر کمکاری تیروئید، علت ایجاد برادیکاردی باشد، پزشکتان احتمالاً از داروی لووتیروکسین برای مدیریت کمکاری تیروئید استفاده میکند.
همچنین ممکن است پزشک شما یک دستگاه تنظیمکننده ضربان قلب را به شما توصیه کند. این دستگاه، یک دستگاه پزشکی است که در قلب شما قرار داده میشود و ضربان قلب شما را تحریک میکند تا با سرعت و ریتم منظمی اتفاق بیفتد. برادیکاردی یکی از اصلیترین شرایطی است که ممکن است دستگاه تنظیمکننده ضربان قلب برای آن توصیه شود.
برادیکاردی میتواند توسط برخی داروها ایجاد شود، بهخصوص اگر آنها در دوزهای بالا مصرف شوند، بنابراین مهم است که همه داروها را طبق دستور مصرف کنید. اگرچه برادیکاردی بهطورمعمول قابلپیشگیری نیست، اما پزشکان بهطورکلی راهکارهایی را برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی توصیه میکنند. اقدامات زیر را برای سلامت قلب انجام دهید:
دیدگاهتان را بنویسید