چگونه جلوی غلظت خون را در بهار بگیریم؟
دکتر پرآذران2022-02-24T09:57:47+03:30غلظت خون در بهار و جلوگیری از آن
بیماری غلظت خون یا پلی سیتمی بیماریای است که بسیار آهسته پیشرفت میکند بهطوریکه ممکن است تا مدتها متوجه آن نشوید. در بیشتر موارد، فرد کیفیت زندگی طبیعی یا تقریباً طبیعی خواهد داشت و پزشکان میتوانند بهطور مؤثر این وضعیت را برای مدت بسیار طولانی مدیریت کنند؛ اما این بیماری در صورت درمان نشدن ممکن است تهدیدکننده زندگی باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا باهم با غلظت خون و جلوگیری از غلظت خون در بهار آشنا شویم.
غلظت خون چیست؟
غلظت خون یا پلی سیتمی ورا نوعی سرطان خون است که باعث میشود مغز استخوان شما بیشازحد گلبول قرمز بسازد. این سلولهای اضافی، خون شما را غلیظ میکنند و جریان آن را کند میکنند. این حالت ممکن است باعث مشکلات جدی مانند لخته شدن خون شود.
غلظت خون نادر است و معمولاً به آرامی ایجاد میشود و ممکن است سالها بدون اینکه اطلاع داشته باشید به آن مبتلا باشید. این عارضه معمولاً هنگام آزمایش خون برای چک کردن مسئلهي دیگری مشخص میشود.
غلظت خون چه علائمی دارد؟
بسیاری از افراد مبتلابه غلظت خون علائم قابل توجهی ندارند. برخی از افراد ممکن است علائم مبهمی مانند سردرد، سرگیجه، خستگی و تاری دید داشته باشند.
علائم خاصتر غلظت خون عبارتاند از:
- احساس خارش در بدن، بهخصوص بعد از حمام یا دوش آب گرم
- بیحسی، سوزن سوزن شدن، سوزش یا ضعف در دستها، پاها و بازوها
- احساس سیری بلافاصله بعد از غذا خوردن و نفخ یا درد در قسمت فوقانی چپ شکم به دلیل بزرگ شدن طحال
- خونریزی غیرمعمول، مانند خونریزی از بینی یا خونریزی لثه
- تورم دردناک یک مفصل، اغلب انگشت شست پا
- تنگی نفس و مشکل در تنفس هنگام دراز کشیدن
علل غلظت خون چیست؟
مغز استخوان شما سه نوع سلول خونی میسازد:
- قرمز
- سفید
- پلاکتها

گلبولهای قرمز خون حامل اکسیژن هستند، گلبولهای سفید با عفونتها مبارزه میکنند و پلاکتها، خون شما را لخته میکنند تا از خونریزی جلوگیری کنند.
غلظت خون زمانی رخ میدهد که جهش در یک ژن باعث ایجاد مشکل در تولید سلولهای خونی شود. بهطور معمول، بدن شما تعداد هر یک از سه نوع سلول خونی را تنظیم میکند اما در بیماری غلظت خون، مغز استخوان شما تعداد زیادی از این سلولهای خونی را میسازد.
علت جهش ژن در بیماری غلظت خون ناشناخته است، اما بهطورکلی چنین عیبی از والدین به شما به ارث نمیرسد.
غلظت خون چه عوارضی دارد؟
عوارض احتمالی غلظت خون عبارتاند از:
• لخته شدن خون
افزایش غلظت خون و کاهش جریان آن و همچنین ناهنجاری در پلاکتهای شما، خطر لخته شدن خون را افزایش میدهد. لخته شدن خون میتواند باعث سکته مغزی، حمله قلبی یا انسداد شریان در ریهها یا سیاهرگی در عمق ماهیچه پا یا شکم شود.
• بزرگ شدن طحال
طحال به بدن شما کمک میکند تا با عفونت مبارزه کند و مواد ناخواسته مانند سلولهای خونی قدیمی یا آسیبدیده را فیلتر کند. افزایش تعداد سلولهای خونی ناشی از بیماری غلظت خون باعث میشود طحال شما بیشتر از حد طبیعی کار کند که همین باعث بزرگ شدن آن میشود.
· مشکلات ناشی از سطوح بالای گلبولهای قرمز خون
تعداد زیاد گلبولهای قرمز خون یا غلظت خون میتواند منجر به یکسری عوارض دیگر شود، ازجمله زخمهای باز در پوشش داخلی معده، روده کوچک فوقانی یا مری (زخم معده) و التهاب در مفاصل (نقرس).
· سایر اختلالات خونی
در موارد نادر، غلظت خون میتواند منجر به سایر بیماریهای خونی شود، ازجمله یک اختلال پیشرونده که در آن مغز استخوان با بافت اسکار جایگزین میشود، وضعیتی که در آن سلولهای بنیادی بالغ نمیشوند یا بهدرستی عمل نمیکنند، یا سرطان خون و مغز استخوان. (لوسمی حاد).
درمان بیماری غلظت خون چیست؟
اگر علائم زیادی ندارید، ممکن است فوراً به درمان غلظت خون نیاز نداشته باشید اما این را پزشک با معاینه دقیق شما مشخص خواهد کرد.
هدف درمان در بیماری غلظت خون کاهش میزان گلبولهای قرمز خون و جلوگیری از لخته شدن خون و سایر عوارض است.
گزینههای درمانی برای غلظت خون عبارتاند از:
فلبوتومی:
این اغلب اولین درمان برای افرادی است که غلظت خون دارند. در این درمان پزشک شما از رگ شما خون میگیرد تا سلولهای خونی کمتری داشته باشید. این کار خیلی شبیه اهدای خون است. پس از انجام آن، خون شما رقیقتر میشود و راحتتر جریان مییابد. شما نیز معمولاً احساس بهتری خواهید داشت و برخی از علائم شما مانند سردرد یا سرگیجه کاهش خواهد یافت.
پزشک شما تصمیم خواهد گرفت که هرچند وقت یکبار به فلبوتومی نیاز دارید. برخی از افراد مبتلابه غلظت خون برای چندین سال به درمان دیگری نیاز ندارند.
آسپرین با دوز پایین:
مصرف آسپرین از چسبیدن پلاکتها به هم جلوگیری میکند. این باعث میشود احتمال لخته شدن خون کمتر شود و به نوبه خود احتمال حملات قلبی یا سکته کاهش یابد.
داروهایی دیگر برای کاهش گلبولهای خون:
اگر به کمک بیشتری نیاز داشته باشید، پزشک ممکن است هیدروکسی اوره (دروکسیا، هیدرا) را تجویز کند، قرصی که شمارش گلبول قرمز خون شما را کاهش میدهد و علائم را کم میکند.
داروهای دیگری مانند اینترفرون آلفا (اینترون A) یا روپگین اینترفرون آلفا-2 ب-ان جی اف تی (بسرمی) به سیستم ایمنی بدن شما کمک میکنند تا تولید سلولهای خونی کاهش یابد. اگر هیدروکسی اوره مفید نباشد یا عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند، ممکن است بوسولفان یا روکسولیتینیب تجویز شود.
همچنین اگر خارش شدید و مستمر داشته باشید ممکن است پزشک به شما آنتیهیستامین دهد.

تغییرات سبک زندگی
در طول درمان تا حد امکان خود را راحت و سالم نگهدارید:
- سیگار نکشید و تنباکو مصرف نکنید. تنباکو رگهای خونی را باریک میکند که احتمال لخته شدن خون را افزایش میدهد.
- برای کمک به گردش خون و حفظ سلامت قلب، ورزشهای سبک، مانند پیادهروی، انجام دهید.
- تمرینات ساق پا و مچ پا را انجام دهید تا از تشکیل لخته در وریدهای پاهایتان جلوگیری کنید. پزشک یا فیزیوتراپیست میتواند به شما نشان دهد که چگونه این کار را انجام دهید.
- اگر آب گرم باعث خارش شما میشود با آبخنک حمام کنید یا دوش بگیرید.
- پوست خود را با لوسیون مرطوب نگهدارید و سعی کنید آن را نخارانید تا پوستتان خراش نیفتد.
آیا غلظت خون در بهار زیادتر میشود؟
بله. با شروع فصل بهار سلولهای بدن دارای عملکرد جدید میشوند. به بیان سادهتر تغییرات جدیدی در بدن رخ میدهد که شبیه به همان تغییراتی است که در طبیعت به وجود میآید. درواقع میتوان گفت که در فصل بهار بدن شروع به پاکسازی خود میکند. به همین خاطر رگها منبسط میشوند، جوشش خون در رگها افزایش مییابد و بدن خون بیشتری تولید میکند و همین ممکن است باعث غلظت خون و درنتیجه کسلی و خوابآلودگی شود.
چگونه از غلظت خون در بهار جلوگیری کنیم؟
روشهای متعددی برای جلوگیری از غلظت خون در بهار وجود دارند که عبارتاند از:
- مصرف مواد غذایی رقیقکننده خون مثل عناب، آب انار، آبآلبالو و زرشک
- کاهش مصرف شیرینیها
- عدم مصرف آجیل
- نوشیدن یک لیوان خاکشیر هر صبح بهصورت ناشتا
- کم کردن مصرف گوشت و برنج و مصرف بیشتر سبزیها
- انجام ورزشهای سبک مانند ورزش صبحگاهی، کوهنوردی، شنا، پیادهروی
- انجام حجامت برای پاکسازی بدن
- اهدای خون
سخن آخر
همانطور که گفته شد غلظت خون افزایش تعداد گلبولهای قرمز در بدن است. پزشکان ممکن است آن را هنگام انجام یک آزمایش معمول خون کشف کنند، یا ممکن است زمانی که فرد شروع به تجربه علائم کرد، آن را تشخیص دهند.
غلظت خون یک بیماری مزمن و بدون درمان ۱۰۰٪ شناختهشده است. با این حال، انجام روشهای درمانی مؤثر میتواند به مدیریت کافی بیماری و علائم آن کمک کند.
دقت کنید هرکسی که علائم یا سابقه خانوادگی غلظت خون را دارد باید برای تشخیص به پزشک مراجعه کند تا در صورت تشخیص اقدامات لازم انجام شود.
دیدگاهتان را بنویسید