آشنایی با علائم سکته قلبی خاموش
آشنایی با علائم سکته قلبی خاموش
طبق گفته فوق تخصص قلب و عروق، برای حمله قلبی خاموش ۶ علامت شناخته شده که هرگز نباید نادیده بگیرید. برای مثال: سو هاضمه، تنگی نفس و احساس خستگی ناگهانی میتواند نشانههای ناراحتی قلبی باشد.
در ابتدا به آنچه که در فیلمها در هنگام سکته قلبی برای یک شخص اتفاق می افتد اشاره میکنیم: شخصیت (معمولاً مرد) از درد به خود میپیچد و به هم میریزد، قفسه سینه خود را با قدرت میگیرد، علائم شدت مییابد و شخص به زمین می افتد.
احتمال رخ دادن این حوادث در زندگی واقعی نیز بسیار زیاد است اما باید دقت کنید که همه حملات قلبی از این الگو پیروی نمیکنند. در حقیقت برخی از افراد در هنگام رخ دادن حمله قلبی اصلاً از شرایطی که برای آنها رخ داده است باخبر نیستند و بعد از انتقال به بیمارستان متوجه رخ دادن حمله قلبی میشوند.
رابرت گرینفیلد، پزشک، متخصص قلب و عروق و مدیریت دپارتمان قلب و عروق و توانبخشی بیماران قلبی در یکی از بیمارستانهای تخصصی قلب در کالیفرنیا در این باره میگوید: تعریف حمله قلبی خاموش این است که کسی آسیب قلبی داشته اما علائم کلاسیک کافی برا ورود به ER (بخش فوریت پزشکی) را نداشته است. ما اغلب پس از اتفاق افتادن حمله قلبی دوم و بررسی نوار قلب و سایر آزمایشات متوجه آن میشویم.
وی اضافه میکند که سکته خاموش حتی میتواند در خواب نیز رخ دهد. به نحوی که حتی از خواب نیز بیدار نشوید؛ به عنوان مثال شاید در انتهای حمله از خواب بیدار شوید، اما آنرا حاصل خواب بد و یا خروپف بدانید.
طبق گفته یکی دیگر از پزشکان متخصص در بیمارستان قلب ریگان، عوامل خطر آفرین مربوط به حمله قلبی خاموش همان ریسک فاکتورهای حمله قلبی معمولی هستند و عبارتند از: فشارخون بالا، کلسترول بالا، دیابت، استعمال دخانیات، استرس زیاد، مصرف مواد غیرقانونی و بدون نشان استاندارد و سابقه خانوادگی.
بیماران دیابتی ممکن است در معرض خطر بالای حمله قلبی خاموش باشند چرا که دیابت مزمن باعث تحلیل رفتن اعصابی در اطراف قلب میشوند که معمولاً فرد را از خطر حمله قلبی آگاه میکند. همچنین زنان در معرض خطر بالاتری برای عدم شناسایی خطر حمله قلبی هستند چرا که علائم متفاوت و غیر معمولی برای حمله قلبی دارند. برای مثال دردشکم، ناراحتی فک یا حتی احساس ناخوشی کلی که ممکن است به دلایل مختلف مانند همپوشانی با دیگر دردها نادیده گرفته شوند.
اما با همه این مسائل آیا این بدان معناست که هرگز نمیتوان وقوع حمله را تشخیص داد؟ اصلاً اینگونه نیست. با اینکه تشخیص این موارد دشوارتر هستند و اصلاً مانند آنچه در فیلمهای سینمایی میبینید نیست اما نشانههای ظریفی وجود دارد که با شناسایی آنها میتوان فهمید که قلب شما تحت فشار است.
مهمترین علائم و نشانههای حمله قلبی خاموش
در اینجا به تعدادی از شایعترین علائم حمله قلبی خاموش اشاره میکنیم
1- تنگی نفس ناگهانی
قلب و ریه همواره باهم همکاری دارند تا اطمینان حاصل شود که خون شما همیشه دارای اکسیژن کافی برای ادامه حیات است. پس هنگامی که مشکلی در سیستم گردش خون ایجاد شود تنفس بلافاصله دستخوش تغییر میشود. طبق گفته یکی از متخصصان قلب، ممکن است هنگام راه رفتن در خانه و یا حتی هنگامی که اصلاً حرکت ندارید دچار تنگی نفس شوید. البته دقت کنید این قضیه هنگامی صادق است که با تنفس عمیق نتوانید آنرا تنظیم کنید و همچنان احساس کمبود هوا داشته باشید.
2- افزایش تعداد ضربان قلب
در صورت بروز مشکل در عملکرد قلب، این ارگان مهم بدن ما بلافاصله در جهت جبران مشکل پیش آمده، شروع به افزایش پمپاژ خون میکند. یا ممکن است تغییری در نحوه ضربان های مربوط به اتاقک فوقانی قلب ایجاد شود و شاهد بروز آریتمی باشیم. در این صورت گاهی ضربان ها قابل نادیده گرفتن و گاهی نیز با شدت به قفسه سینه برخورد میکند.
۳- ضعف و خستگی به سرعت ظاهر میشود
همانطور که قبلاً ذکر شد قلب در جهت رفع مشکلات ایجاد شده عمل میکند و در صورت کمبود منابع، تأمین منابع را به اندامهای اصلی محدود میکند. همین امر موجب بروز خستگی و ضعف در عضلات دست و پا میشود. دکتر گرینفیلد تاکید میکنند که در این لحظه چنان موجی از خستگی را احساس میکنند که ایستادن و راه رفتن دشوار و سخت میشود.
۴-احساس حالت تهوع یا سوهاضمه
ناحیه دیگری از بدن که قلب آنرا در شرایط خاص غیر حیاتی میداند، دستگاه گوارش است. همزمان که منابع حیاتی آن مصرف میشوند، اکسیژن کمتری وارد خون شده و رساندن منابع به این ناحیه محدود میشود. نتیجه این عمل حالت تهوع ناگهانی، سوهاضمه و گرفتگی شکم است. دکتر گرینفیلد میگوید این موارد میتواند با سوزشهای سر دل اشتباه گرفته شود، چرا که احساس سفتی و سوزش در قفسه سینه شبیه به حالتی است که در رفلاکس معده دارید
۵- افکارتان مبهم به نظر میرسند
حتی با این وجود که قلب هنگام بروز مشکل از خونرسانی به مراکز حیاتی اطمینان حاصل میکند و در جهت رفع مشکل فعالیت میکند. اما حمله قلبی بی صدا که در اثر اختلال در گردش خون ایجاد میشود ممکن است مانع رسیدن خون غنی از اکسیژن به مغز شود. در نتیجه این اتفاق ممکن است احساس سرگیجه، گمراهی، گیجی و یا اختلال در حافظه کوتاه مدت داشته باشید.
۶- احساس کرخت بودن
این چالش برانگیز ترین علامت سکته قلبی خاموش است؛ چرا که همه ما بعضی اوقات احساس کرخت بودن داریم. احساس تنگی نفس، خستگی، استرس، حواس پرتی و کمی دل درد از جمله این علائم است که بیشتر ما صبح شنبه وقتی از خواب بیدار میشویم با آن مواجه هستیم. برای اطمینان بیشتر به دو نکته توجه کنید: «ضربان قلب غیرعادی و تند و خستگی بیش از حد و طاقت فرسا». این دو نکته میتواند وجه تمایز یک صبح معمولی و غیر معمول باشد که در صورت مشاهده باید با مراکز سلامت مشورت حاصل کنید.
چگونه خطر سکته قلبی خاموش را کاهش دهیم؟
افرادی که دچار سکته قلبی خاموش شدهاند، چه متوجه آن شده باشند چه نه، به دلیل آسیب احتمالی که به قلب وارد شده است، در معرض حمله قلبی ثانویه قرار دارند. با این وجود، میتوان خطر سکته قلبی خاموش را تا حدی کاهش داد.
تغییر در شیوه زندگی، حتی در کسانی که از نظر سابقه خانوادگی در دسته افراد پرخطر قرار میگیرند، تأثیر بسزایی در سلامتی دارد. اگر در خانواده خود سابقه بیماریهای قلبی دارید با پزشک خود مشورت کنید تا اگر مصرف بسته دارویی خاصی مانند گروه دارویی استاتین (کاهنده کلسترول خون) مورد نیاز است، سریعتر برای پیشگیری و درمان اقدام شود. همچنین فشار خون و کلسترول خود را مرتباً چک کنید.
عادتهای سالم و مفید برای قلب، مانند خوردن میوه و سبزیجات بیشتر، افزایش فعالیت، کاهش سطح استرس، خواب کافی و داشتن ارتباطات اجتماعی را حتماً در شیوه زندگی خود قرار دهید.
بهترین قسمت در مورد تمرکز روی سلامت قلب این است که تأثیر آن در زندگی شما حس میشود. تمام اعمالی که برای تقویت قلب ذکر شد شما را به سمت داشتن انرژی بیشتر، خواب بهتر، تناسب اندام و به طور کلی لذت بردن از زندگی سوق میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید