گرفتگی رگ های قلب
گرفتگی رگ های قلب
سرخرگ ها رگ های خونی هستند که خون سرشار از اکسیژن را در سراسر بدن شما توزیع می کنند. آنها خون غنی از اکسیژن را به تمامی اعضای بدن شما از مغزتان گرفته تا نوک انگشتان پا می رساند. شریان های سالم دیواره های داخلی صاف دارند و خون داخل آنها به راحتی جریان می یابد.
با این حال ، برخی از افراد دچار گرفتگی رگ قلب میشوند. گرفتگی رگ قلب ناشی از ایجاد ماده ای به نام پلاک در دیواره های داخلی شریان ها است. وجود این پلاک ها می تواند جریان خون را کاهش دهد یا در برخی موارد آن را به طور کامل مسدود کند. در این مقاله از سری مقالات بهترین فوق تخصص قلب و عروق قصد داریم بیماری گرفتگی رگ های قلب را به طور کامل بررسی کنیم.
دلایل گرفتگی رگ های قلب
گرفتگی عروق یک بیماری آهسته و پیشرونده است که ممکن است در دوران کودکی شروع شود. اگر چه علت دقیق آن ناشناخته است، گرفتگی عروق ممکن است با آسیب لایه داخلی یک شریان شروع شود. آسیب ممکن است ناشی از:
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- تری گلیسیرید بالا
- سیگار کشیدن
- مقاومت به انسولین
- چاقی یا دیابت
- التهاب بیماری هایی مانند آرتریت، لوپوس یا عفونت، یا التهاب علت ناشناخته
هنگامی که دیواره داخلی یک عروق آسیب دیده است، سلول های خونی و سایر مواد اغلب در محل آسیب دیده گیر می کنند و در قسمت داخلی درون شریان قرار می گیرند. با گذشت زمان، رسوبات چربی (پلاک) ساخته شده از کلسترول و دیگر محصولات سلولی نیز در محل آسیب ایجاد می شود و سخت می شود و باعث باریک شدن شریان ها می شود. اندام ها و بافت های متصل به شریان های مسدود شده پس از گرفتگی عروق خون کافی برای عملکرد مناسب دریافت نمی کنند. علاوه بر این، پلاک ممکن است باعث لخته شدن خون شود که می تواند جریان خون را به قسمت خاصی از بدن شما متوقف کند.
خطرات انسداد رگ ها و عروق قلب
آترواسکلروز میتواند به عوارض جدی و طولانیمدت منجر شود. این وضعیت میتواند بهطور مستقیم در ابتلا به بیماری عروق محیطی، کاروتید و کرونر نقش داشته باشد. در بیماری عروق کرونر قلب، شریانهای نزدیک به قلب باریک میشوند. بیماری عروق کاروتید، به همان شیوه بر شریانهای نزدیک مغز اثر میگذارد و بیماری عروق محیطی، خونرسانی به اندامها را تحت تأثیر قرار میدهد. خود این بیماریها میتوانند به عوارض خطرناک متعددی منجر شوند، از جمله:
- بیماری قلبی و نارسایی قلبی: ممکن است قلب قادر نباشد خون کافی به سراسر بدن پمپاژ کند یا ممکن است نتواند با مقدار خون کافی پر شود.
- حملهی قلبی: این یک وضعیت اضطراری پزشکی است که در آن، جلوی خونرسانی به قلب گرفته میشود. این وضعیت میتواند بسیار خطرناک باشد.
- نارسایی کلیه: اگر کلیهها خون کافی دریافت نکنند، نمیتوانند بهخوبی فعالیت کنند و از کار میافتند.
- آنوریسم: این یک وضعیت جدی است که در آن، دیوارههای یک شریان متورم میشود، گاهیاوقات میترکد و به خونریزی داخلی منجر میشود که میتواند کشنده باشد.
- سکتهی مغزی: سکتهی مغزی یک وضعیت اضطراری پزشکی است که در آن جلوی خونرسانی به مغز گرفته میشود و سلولهای مغز درنتیجهی دریافتنکردن اکسیژن میمیرند.
- آریتمی: آترواسکلروز میتواند به تپشها و ریتمهای غیرطبیعی قلب منجر شود.
علائم و نشانه های گرفتگی رگ های قلبی
علائم و نشانه های نارسایی قلبی و گرفتگی رگ قلب معمولا با علائم و نشانه های زیر رویت می شود:
1- احساس درد در ناحیه چپ قفسه صدری سینه در فعالیت های معمول روزانه
2- احساس نفس تنگی
3- احساس درد در کتف چپ و شانه چپ و دست چپ و سمت چپ گردن
4- با شروع درد ممکن است این درد به بازو، دست چپ و بعضا به فک شما انتشار یابد.
5- تنگی نفس (تنگی نفس) هنگام ورزش یا هنگام دراز کشیدن
6- خستگی و ضعف
7- تورم (ورم) در پاها، مچ پا و پا
8- ضربان قلب سریع یا نامنظم
9- کاهش توانایی ورزش
10- سرفه مداوم یا خس خس کردن با خلط سفید و صورتی رنگ
11- نیاز به ادرار شبانه
12- تورم شکم (آسیت)
13- افزایش وزن بسیار سریع از احتباس مایعات
14- عدم اشتها و حالت تهوع
15- مشکل در تمرکز یا کاهش هوشیاری
16- ناگهانی، تنگی شدید نفس و سرفه کردن مخاط صورتی و خمی
17- درد سینه اگر نارسایی قلبی شما در اثر حمله قلبی ایجاد شود.
تشخیص گرفتگی رگ های قلب
چندین آزمایش جهت تشخیص گرفتگی رگ قلب وجود دارد.شما در ابتدا می بایست بهترین دکتر قلب را بیابید. برای یافتن بهترین متخصص قلب و عروق میبایست معیارهای تشخیصی را بشناسید به همین منظور ما مطالعه ی مقاله یافتن بهترین دکتر قلب را به شما توصیه می کنیم تا با آگاهی از معیارهای تشخیص بهترین متخصص قلب و عروق، پزشک مورد اطمینان خود را پیدا کنید.پس از مراجعه پزشک معالج شما بر اساس علائم و سابقه پزشکی تعیین می کند که کدام آزمایشات را برایتان تجویز کند. آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- غربالگری کلسترول
- تصویربرداری اشعه ایکس از قفسه سینه
- سی تی اسکن
- سونوگرافی
- آزمایش اکوکاردیوگرام
- تست ورزش(روش غیرتهاجمی بدون سوزن و جراحی)
- الکتروکاردیوگرام
- اسکن MRI یا PET
- آنژیوگرام
درمان گرفتگی رگ قلب
انواع درمانها برای آترواسکلروز عبارتند از:
۱. تغییرات سبک زندگی
این تغییرات عبارتند از کنترل وزن، داشتن فعالیت بدنی و پیروی از یک رژیم غذایی سالم. ممکن است پزشک خوردن مواد غذایی سرشار از فیبر و محدود کردن مصرف چربیهای اشباعشده، سدیم و الکل را نیز به شما توصیه کند.
۲. دارو
داروهای ضد پلاکت میتوانند از تجمع پلاک یا ایجاد لختههای خون جلوگیری کنند. ممکن است داروهای دیگری مانند استاتینها برای کاهش کلسترول تجویز شوند و بازدارندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین نیز میتوانند به پایینآوردن فشار خون کمک کنند.
۳. جراحی
موارد شدید آترواسکلروز ممکن است بهوسیلهی روشهای جراحی مانند آنژیوپلاستی یا پیوند بایپس عروق کرونر (CABG) درمان شوند.
آنژیوپلاستی شامل گشاد کردن شریان و بازکردن گرفتگی آن است، بهطوریکه خون مجددا بتواند بهدرستی در آن جریان یابد. CABG یک نوع دیگر از جراحی است که میتواند بهوسیلهی استفاده از شریانهای سایر قسمتهای بدن برای بایپس عروق کرونر تنگشده، جریان خون به قلب را بهبود ببخشد.
پیشگیری از گرفتگی رگ قلب
پیشگیری از ایجاد آترواسکلروز، یکی از بهترین راهها برای درمان این وضعیت است. اقدامات لازم برای کاهش خطر تجمع پلاک عبارتاند از:
۱. رژیم غذایی
سعی کنید از چربیهای اشباعشده اجتناب کنید، چون آنها سطوح کلسترول بد را افزایش میدهند. مواد غذایی زیر سرشار از چربیهای اشباعنشده هستند و میتوانند به پایین نگه داشتن سطح کلسترول بد کمک کنند:
- روغن زیتون؛
- آووکادو؛
- گردو؛
- ماهیهای چرب؛
- آجیل؛
- دانهها.
۲. ورزش
ورزش سطح تناسب اندام را بهبود میبخشد، فشار خون را پایین میآورد و به کاهش وزن کمک میکند.
۳. سیگار نکشیدن
سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر مهم در بروز آترواسکلروز است و فشار خون را نیز افزایش میدهد. افراد سیگاری باید در اسرع وقت سیگار را ترک کنند و در مورد راههای کنار گذاشتن سیگار و مقابله با علائم ناشی از ترک آن با پزشکشان صحبت کنند.
دیدگاهتان را بنویسید