کاردیومیوپاتی چیست؟
کاردیومیوپاتی چیست؟
کاردیومیوپاتی، بیماری پیش روندهی میوکاردیوم یا همان بخش ماهیچهای قلب است. در بیشتر موارد، ماهیچهی قلب ضعیف میشود و نمیتواند خون را آنطور که باید به همهی بخشهای قلب پمپ کند. انواع مختلفی از کاردیومیوپاتی وجود دارد. عوامل مختلفی میتواند کاردیومیوپاتی ایجاد کند از بیماری کرونری قلب تا برخی از داروها. این عوامل میتواند باعث ضربان قلب نامنظم، سکتهی قلبی، مشکل دریچهی قلب و یا اختلالات دیگر شود. درمان پزشکی و مراقبتهای بعدی میتواند از نارسایی قلبی و یا سایر عوارض جلوگیری کند.
انواع کاردیومیوپاتی
به طور کلی، کاردیومیوپاتی ۴ نوع دارد:
کاردیومیوپاتی دیلاته (گشاد شده):
شایعترین نوع کاردیومیوپاتی است و زمانی رخ میدهد که ماهیچهی قلب آنقدر ضعیف است که نتواند خون را به طور کافی پمپاژ کند. در این زمان ماهیچههای قلب کش میآیند و نازک میشوند. این مساله، حفرههای قلب شما را گشاد میکند. از این شرایط تحت عنوان قلب بزرگ شده نیز یاد میشود. این بیماریم تواند ارثی باشد و یا به علت بیماری عروق کرونر رخ دهد.

کاردیومیوپاتی
کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک:
باور بر این است که این نوع از کاردیومیوپاتی ارثی است. کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک زمانی رخ میدهد که دیوارهی قلب ضخیم میشود و از جریان خون در قلب شما جلوگیری میکند. این گروه از کاردیومیوپاتی نسبتاً شایع است و میتواند در اثر فشار خون طولانی مدت یا افزایش سن ایجاد شود. دیابت و بیماری غدهی تیروئید هم میتواند باعث ایجاد کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک شود. موارد دیگری نیز وجود دارد که علت آن ناشناخته است.
دیسپلازی آریتموژنیک بطن راست (ARVD):
دیسپلازی آریتموژنیک بطن راست یک نوع بسیار نادر از کاردیومیوپاتی است. اما مهمترین علت مرگ ناگهانی در ورزشکاران جوان محسوب میشود. در این نوع کاردیومیوپاتی ژنتیکی، چربی و بافت فیبری اضافی جایگزین عضلهی بطن راست میشوند و این مساله، باعث ریتم غیر طبیعی قلب میشود.
کاردیومیوپاتی محدود کننده:
کاردیومیوپاتی محدودکننده کمترین شیوع را در بین کاردیومیوپاتی ها دارد و زمانی رخ میدهد که بطنها سفت شدهاند و نمیتوانند به اندازهی کافی شل شوند تا از خون پر شوند. ایجاد زخم در قلب، (که اکثراً پس از پیوند قلبی رخ میدهد) میتواند یکی از دلایل این اتفاق باشد. این نوع از کاردیومیوپاتی میتواند در نتیجهی بیماری قلبی نیز رخ دهد.
سایر انواع کاردیومیوپاتی ها
بیشتر انواع کاردیومیوپاتی ها به یکی از چهار گروه یاد شده تعلق دارد اما هر یک از آنها علت و عوارض خاصی دارند.
کاردیومیوپاتی پریپارتوم:
در دوران بارداری یا پس از آن رخ میدهد. این نوع نادر زمانی اتفاق می افتد که قلب در طی پنج ماه پس از زایمان یا در ماه آخر بارداری ضعیف شود. این نوع از کاردیومیوپاتی در صورتی که پس از زایمان رخ دهد گاهی کاردیومیوپاتی پس از زایمان نامیده میشود. این فرم یک نوع کاردیومیوپاتی متسع است که زندگی را تهدید میکند.
کاردیومیوپاتی الکلی:
در اثرنوشیدن بیش از حد الکل در مدت زمان طولانی به وجود میآید و میتواند قلب شما را ضعیف کند بنابراین قلب دیگر نمیتواند خون را به طور مؤثر پمپاژ کند و متعاقباً قلب بزرگ میشود. این فرم نیز نوعی کاردیومیوپاتی دیلاته است.
کاردیومیوپاتی ایسکمیک:
زمان اتفاق می افتد که قلب به دلیل بیماری عروق کرونر دیگر نتواند خون را به بقیهی بدن پمپاژ کند. در این حالت، رگهای خونی عضله قلب باریک و مسدود میشوند. این مساله باعث کاهش اکسیژن رسانی به عضلهی قلب میشود. کاردیومیوپاتی ایسکمیک علت شایع نارسایی قلبی است. متناوباً، کاردیومیوپاتی غیر ایسکمیک هر شکلی است که به بیماری عروق کرونر ارتباط نداشته باشد. کاردیومیوپاتی بدون تراکم، که کاردیومیوپاتی اسفنجی شکل نیز نامیده میشود، یک بیماری نادر است که از بدو تولد وجود دارد. این مساله از رشد غیر عادی عضلهی قلب در رحم حاصل میشود. تشخیص این بیماری ممکن است در هر مرحله از زندگی رخ دهد.
هنگامی که کاردیومیوپاتی در کودک اتفاق بیفتد، به آن کاردیومیوپاتی کودکان گفته میشود.
کاردیومیوپاتی ایدیوپاتیک به این معنی است که هیچ علت مشخصی برای کاردیومیوپاتی وجود ندارد.
چه کسانی در معرض خطر کاردیومیوپاتی هستند؟
به گفته بهترین فوق تخصص قلب و عروق کاردیومیوپاتی میتواند افراد در هر سنی را تحت تأثیر قرار دهد. عوامل عمده خطر شامل موارد زیر است:
- سابقه خانوادگی کاردیومیوپاتی، ایست ناگهانی قلب یا نارسایی قلبی
- بیماری کرونر قلب
- دیابت
- چاقی شدید
- سارکوئیدوز
- هموکروماتوز
- آمیلوئیدوز
- حملهی قلبی
- فشار خون بلند مدت
- اعتیاد به الکل
طبق تحقیقات، HIV و درمانهایش، رژیم غذایی وسبک زندگی نیز میتوانند خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی را افزایش دهند. اچ آی وی میتواند به ویژه خطر ابتلا به نارسایی قلبی و کاردیومیوپاتی متسع را افزایش دهد. اگر به اچ آی وی مبتلا هستید، برای بررسی سلامت قلب خود تحت آزمایشهای منظم قرار بگیرید و از یک رژیم غذایی و ورزش مناسب برای قلب پیروی کنید.
علائم کاردیومیوپاتی چیست؟

کاردیومیوپاتی
علائم انواع کاردیومیوپاتی معمولاً مشابه است. در همه موارد، قلب نمیتواند خون را به اندازه کافی به بافتها و اندامهای بدن پمپ کند. این میتواند علائمی مانند:
• ضعف و خستگی عمومی
• تنگی نفس، به ویژه هنگام ورزش
• سبکی سر و سرگیجه
• درد قفسه سینه
• تپش قلب
• حملات غش کردن
• فشار خون بالا
• ورم در مچ پا و پاها
درمان کاردیومیوپاتی چیست؟
درمان بسته به میزان آسیب دیدگی قلب شما به دلیل کاردیومیوپاتی و علائم ناشی از آن متفاوت است. برخی از افراد ممکن است تا زمان بروز علائم نیازی به درمان نداشته باشند. برخی دیگر ممکن است نشانههایی از تنگی نفس و یا درد قفسهی سینه را نشان دهند که با تنظیم سبک زندگی و یا دارو درمانی برطرف خواهد شد.
- کاردیومیوپاتی قابل بازگشت یا قابل درمان نیست، اما میتوان با برخی از گزینههای زیر آن را کنترل کرد:
- تغییر سبک زندگی در جهت سلامت قلب
- داروها، از جمله داروهایی که برای درمان فشار خون بالا، جلوگیری از احتباس آب، تپش قلب با ریتم طبیعی، جلوگیری از لخته شدن خون و کاهش التهاب استفاده میشود
- دستگاههای کاشته شده با جراحی، مانند ضربان سازهای قلب و دفیبریلاتورها
- عمل جراحی
- پیوند قلب (که آخرین انتخاب محسوب میشود)
هدف از درمان این است که به قلب شما کمک کند تا حد ممکن کارآمد باشد و از آسیب بیشتر و از دست رفتن عملکرد جلوگیری شود.
چشم انداز بلند مدت بیماری
کاردیومیوپاتی میتواند تهدید کنندهی زندگی باشد و در صورت بروز آسیب شدید در ابتدای بیماری، میتواند امید به زندگی شما را کوتاه کند. کاردیومیوپاتی پیشرونده است، به این معنی که با گذشت زمان بدتر میشود. درمانها میتوانند با بهبود وضعیت قلب و استفاده از تکنولوژی در جهت افزایش عملکرد آن، عمر شما را طولانیتر کنند.
کسانی که به کاردیومیوپاتی مبتلا هستند، باید چندین روش زندگی را برای بهبود سلامت قلب انجام دهند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حفظ وزن سالم
- رژیم غذایی اصلاح شده
- محدود کردن مصرف کافئین
- خواب کافی
- کنترل استرس
- ترک سیگار
- محدود کردن مصرف الکل
- حمایت خانواده، دوستان و پزشک
یکی از بزرگترین چالشهای بیماران، حفظ یک برنامهی ورزشی منظم است. ورزش میتواند برای شخصی که قلب آسیب دیده دارد بسیار خسته کننده باشد. با این حال، ورزش برای حفظ وزن سالم و طولانی شدن عملکرد قلب بسیار مهم است. مهم است که با مشورت پزشک خود در یک برنامهی ورزشی منظم شرکت که هر روز شما را به تحرک وا میدارد. بهترین ورزش برای شما، وابسته به نوع کاردیومیوپاتی شماست. پزشک، در انتخاب نوع ورزش به شما کمک میکند و شما را از علائم هشدار دهنده حین انجام آن آگاه میسازد.
دیدگاهتان را بنویسید