کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک
بررسی کلی
کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک ( HCM) بیماری است که در آن ماهیچه قلب به طور غیر طبیعی کلفت میشود (هایپرتروپید) که این امر پمپاژ خون برای قلب را دشوار میکند.
کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک، به علت کم بودن علائم و عدم تاثیر قابل توجه بر زندگی بیماران، اغلب اوقات تشخیص داده نمیشود. اما در تعداد کمی از افراد، HCM یا ضخیم شدن عضله قلب میتواند با تنگی نفس، درد سینه یا مشکلاتی در سیستم الکتریکی قلب همراه باشد که منجر به ریتمهای غیر طبیعی قلب (آریتمی) و یا مرگ ناگهانی میشود.
علائم کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک
علائم و نشانههای کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک ممکن است شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
- درد سینه، به خصوص هنگام ورزش.
- غش کردن، به خصوص در میان ورزش یا پس از آن.
- سوفل قلب، که ممکن است هنگام گوش دادن به قلب، توسط پزشک تشخیص داده شود.
- پرپر زدن یا تپش سریع قلب (تپش قلب).
- تنگی نفس، به ویژه هنگام ورزش.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
بیماری های متعددی میتوانند باعث تنگی نفس و تپش قلب شوند. به همین جهت تشخیص سریع، دقیق و مراقبت مناسب بیماران اهمیت ویژهای دارد. در صورت داشتن سابقه خانوادگی HCM یا مشاهده هر گونه علائم کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، به فوق تخصص قلب و عروق خود مراجعه کنید.
اگر هریک از علائم زیر را، بیش از چند دقیقه مشاهده کردید با 115 یا شماره اورژانس محلی خود تماس بگیرید:
- ضربان قلب سریع یا نامنظم.
- اختلال در نفس کشیدن.
- درد سینه.

دلایل بروز کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک
کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک معمولا از ژنهای غیر طبیعی یا جهش یافته، ناشی میشود است که عضلات قلب را به طور غیر طبیعی ضخیم میکنند.
در بیشتر افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک، دیواره ماهیچهای (سپتوم) بین دو بطن پایینی قلب ضخیمتر از حالت نرمال میشود. این امر میتواند مانع عبور جریان خون از قلب شود که به آن، کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک انسدادی یا ابستراکتیو گفته میشود.
اما اگر انسداد جریان خون، قابل توجه نباشد، به بیماری، کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک غیر انسدادی گفته میشود. در این نوع بیماری، ممکن است بطن اصلی پمپاژ قلب (بطن چپ) سفت شود. با سفت شدن بطن پمپاژ، استراحت قلب دشوار شده و مقدار خونی که بطن میتواند نگه داشته و با هر ضربان به بدن ارسال کند، کاهش می یابد.
سلول های ماهیچه قلب افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک، معمولا دارای آرایش غیر طبیعی هستند (بینظمی میوفیبر) که ممکن است در برخی افراد باعث بروز آریتمی شود.
ریسک فاکتورهای کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک
کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک معمولا به طور ارثی از طریق خانواده منتقل میشود.
اگر پدر یا مادر شما به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک مبتلا باشند، احتمال جهش ژنتیکی و ابتلا به این بیماری برای شما ۵۰ % است.
والدین، کودکان و یا خواهران و برادران یک فرد مبتلا به کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک باید از پزشک خود در مورد غربالگری این بیماری سوال کنند.

عوارض کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک
بسیاری از افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (HCM)، مشکلات سلامتی قابلتوجهی ندارند. اما عوارض کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک میتواند شامل موارد زیر باشد:
- فیبریلاسیون دهلیزی. ماهیچههای قلب ضخیم به همراه ساختار غیر عادی سلولهای قلب، میتوانند باعث تغییراتی در سیستم الکتریکی قلب شوند که در نهایت منجر به ضربان قلب سریع یا نامنظم شود. فیبریلاسیون دهلیزی میتواند خطر گسترش لخته خون و انتقال آن به مغز و سکته را نیز، افزایش دهد.
- انسداد جریان خون. در بسیاری از افراد، ضخیم شدن ماهیچه قلب باعث انسداد جریان خون شده و باعث تنگی نفس، درد سینه، سرگیجه و بیهوشی میشود.
- اختلالات دریچه میترال. در صورتی که ضخیم شدن ماهیچه قلب باعث مسدود شدن مسیر جریان خون شود، دریچه بین دهلیز چپ و بطن چپ (دریچه میترال) ممکن است به درستی بسته نشود و در پی آن جریان خون از عقب به دهلیز چپ نشت کند (نارسایی دریچه میترال) که این امر میتواند باعث تشدید علائم شود.
- . کاردیومیوپاتی گشاد شده. در تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به HCM، ممکن است عضله ضخیم شده قلب ضعیف و بیاثر شده و در نتیجه آن بطن منبسط شده و توانایی پمپاژ خون کاهش یابد.
- . نارسایی قلبی. ماهیچه قلبی ضخیم شده در نهایت میتواند به قدری سفت و ضخیم شود که دیگر توانایی پر کردن قلب از خون را نداشته باشد. در نتیجه این امر، قلب دیگر توانایی پمپاژ خون کافی برای تامین نیازهای بدن را ندارد.
- ایست قلبی. در تمام سنین، کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک، به ندرت میتواند باعث مرگ ناگهانی شود. اما از آنجایی که اکثر افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک علائم خاصی را در خود مشاهده نمیکنند، ممکن است ایست ناگهانی قلب اولین نشانه بیماری آن ها باشد. این اتفاق حتی در جوانان به ظاهر سالم، از جمله ورزشکاران دبیرستانی و دیگر جوانان و بزرگسالان فعال نیز رخ میدهد.
پیشگیری
راه پیشگیری مشخصی برای کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک وجود ندارد. اما تشخیص به موقع و سریع این بیماری میتواند درمان و پیشگیری از عوارض آن را آسان تر کند.
اگر یکی از بستگان درجه یک شما نظیر والدین، خواهر و برادر یا فرزند شما دچار کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک باشند، ممکن است پزشک برای شما تست ژنتیکی غربالگری این بیماری را توصیه کند. با این حال، باید توجه داشت که ممکن است همه افراد دارای HCM، دچار جهش ژنتیکی قابلتشخیص نشده باشند. برخی شرکتهای بیمه نیز ممکن است آزمایش های ژنتیکی را پوشش ندهند.
در صورتی که یکی از بستگان شما به HCM مبتلا باشد و امکان انجام آزمایش ژنتیکی میسر نباشد، و یا نتایج آن مفید نباشند، پزشک میتواند اکوکاردیوگرام منظم را برای شما تجویز کند.
نوجوانان و ورزشکارانی که به ورزش های رقابتی مشغول هستند باید سالی یکبار، و بزرگسالانی که ورزشکار نیستند باید هر پنج سال یکبار غربال شوند.
دیدگاهتان را بنویسید