چگونه استرس و اضطراب به قلب آسیب میزند؟
چگونه استرس و اضطراب به قلب آسیب میزند؟
استرس مسئلهای است که همهی ما کم و بیش آن را تجربه کردهایم. گاهی اوقات این حس بیش از حد زیاد میشود که باعث به خطر افتادن سلامت جسمی و روحی میشود. تحقیقات زیادی در رابطه با تأثیرات استرس بر سلامت افراد انجام شده است که در این مطلب به بررسی تأثیر استرس بر عملکرد قلب میپردازیم.
فهم رابطه بین استرس و بیماری های قلبی عروقی آسان نیست. آیا یك اختلال خلق و خو و رفتاری در كار است؟ آیا استرس باعث افزایش فشار خون میشود؟ آیا استرس میتواند حمله قلبی را موجب شود؟ در این موارد عقاید مختلفی وجود دارد ولی تحقیقات نشان داده است كه استرس در بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی نقش بازی میکند.
در این راستا پیشنهاد میکنم حتماً مقاله زیر را با دقت مطالعه کنید.
استرس و علائم آن
اگر بیش از حد استرس داشته باشید، ذهن و بدن شما علائم هشدار دهنده به شما میدهد.
- احساس غرق شدن
- معده درد، ضربان قلب
- خستگی و بی حوصلگی
- کم خوابی یا مشکل در خوابیدن
- احساس عرق سرد در کف دست
- احساس میکنید خودتان نیستید.
- بی علاقگی به چیزهای مورد علاقه
- اضطراب، عصبانیت، تحریک پذیری یا تنش
تأثیر استرس بر قلب
موارد زیر از مهمترین تأثیرات استرس و اضطراب بر قلب هستند.
- افزایش ضربان قلب
- فشار خون بالا
- ضربان قلب غیر طبیعی
- افزایش تقاضای اکسیژن
- درد قفسه سینه
- مشکل در تنفس
در مواقع استرس، افراد برای کاهش استرس خود به سیگار کشیدن، پرخوری، استفاده از مواد مخدر یا استفاده بیش از حد از الکل، به عادتهای مضر مراجعه میکنند. همه این عوامل شما را در معرض خطر برای بیماریهای قلبی و سکته مغزی قرار میدهد. یک وضعیت استرس زا زنجیرهای از وقایع را رقم میزند. بدن شما آدرنالین را آزاد میکند، هورمونی که باعث میشود سرعت تنفس و ضربان قلب شما سریعتر شود و فشار خون شما بالا رود. این واکنشها شما را برای مقابله با اوضاع پاسخ مبارزه یا پرواز» آماده میکند.
مطالعات همچنین استرس را به تغییراتی در نحوه لخته شدن خون مرتبط میسازد که احتمال حمله قلبی را بیشتر میکند. بیش از یک سوم زنان قبل از یک حمله قلبی زودرس، دچار استرس بدون علت میشوند و در برخی موارد حملههای قلبی به حملههای استرسی شباهت دارد. استرسهای روانی علاوه بر اینکه یک عامل خطر برای کرونر است، میتواند موجب انفارکتوس حاد، میوکارد، تأخیر در بهبود بیماری و عوارض آن در طول درمان و نگهداری بیمار شود.
مکانیسم اثر استرس بر قلب
استرس حتی در افراد سالم میتواند موجب ایسکمی قلب گردد، ولی در بیماران با اختلالات عروق كرونر شدیدتر است.
استرس به دو نوع تقسیم میشود:
- استرس فیزیکی
- استرس هیجانی
استرس فیزیکی:
برای افرادی که بیماری کرونر قلبی دارند زیانآور است، زیرا فعالیتهای فیزیکی شدید نیاز میوكارد را به اکسیژن بیشتر كرده و قلب باید انرژی زیادی مصرف كند.
لذا این نوع استرس را در بیماران قبلی استرس نوع بد به حساب میآورند، ولی در افراد با قلب طبیعی تمرینات بدنی و استرس فیزیکی مفید و نوع خوب نامیده میشود؛ زیرا همانطور كه میدانیم ورزش موجب كاهش كلسترول و تنظیم فشارخون و كاهش وزن میگردد.

استرس
استرس هیجانی:
بیشتر مردم عقیده دارند این نوع استرس برای قلب زیانآور است. استرس زیاد موجب افزایش ترشح آدرنالین شده و غلظت آن در خون بالا میرود و در نتیجه میتواند باعث لخته شدن خون شود كه این یك فاكتور خطرناك برای ایجاد حمله قلبی است.
استرس چگونه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد؟
محققان پزشکی در رابطه با چگونگی تأثیر اضطراب و استرس بر افزایش بیماریهای قلبی، اطمینان ندارند. استرس، خود میتواند یک عامل خطر باشد، یا سطوح بالای آن میتواند، سایر عوامل خطر (مانند کلسترول بالا یا فشارخون بالا) را افزایش دهد. برای مثال، اگر شما تحت استرس قرار داشته باشید، فشارخونتان بالا میرود، ممکن است در خوردن زیادهروی کنید یا کمتر ورزش کنید و احتمال اینکه سیگار بکشید افزایش مییابد.
اگر استرس بهخودیخود یک عامل خطر برای بیماریهای قلبی باشد، ممکن است به دلیل وجود استرس مزمن، بدن شما در معرض سطوح دائماً بالا و ناسالم هورمونهای استرس مانند آدرنالین و کورتیزول قرار گیرد. مطالعات همچنین استرس را با تغییر در مسیر لخته شدن خون که خود خطر حمله قلبی را افزایش میدهد، مرتبط دانستهاند. در ادامه، راجع به استرس و بیماری قلبی بیشتر بیاموزید:
استرس موجب رهاسازی آدرنالین میشود که منجر به افزایش ضربان قلب و فشارخون میشود:
استرس موجب آغاز زنجیرهای از اتفاقات میشود. ابتدا، شما در موقعیتی پراسترس قرار میگیرید که معمولاً ناراحتکننده است اما مضر نیست. بدن از طریق آزادسازی هورمون آدرنالین در مقابل این موقعیت واکنش نشان میدهد که سبب میشود تنفس و ضربان قلب شما سریعتر شده و فشار خونتان افزایش یابد. این عکسالعملهای فیزیکی، از طریق مقابله با یک موقعیت یا فرار از آن، یا همان پاسخ «جنگ یا گریز»، شما را برای رویارویی با آن موقعیت، آماده میسازند.
استرس مزمن میتواند به دیواره شریانها آسیب برساند:
استرس مزمن که منجر به افزایش ضربان قلب و فشارخون شود، میتواند به دیواره شریانها آسیب بزند.

چگونه استرس و اضطراب به قلب آسیب میزند؟
استرس مزمن میتواند سیستم ایمنی را تضعیف کرده و منجر به بروز علائم ناراحتکننده فیزیکی شود:
استرس مزمن، باعث ایجاد فشارخون بالا نمیشود. علل دقیق فشارخون بالا ناشناخته است، اما عوامل مؤثر در افزایش فشارخون مانند داشتن اضافهوزن، خوردن سدیم (نمک) خیلی زیاد، کمبود فعالیت فیزیکی و نوشیدن الکل با داشتن استرس مزمن، افزایش مییابند. این مسئله میتواند سیستم بدن شما را تضعیف کرده و منجر به بروز علائم فیزیکی ناراحتکنندهای مثل سردرد و مشکلات معده شود.
جلوگیری و مدیریت استرس برای حفظ سلامت قلب
- هر روز ورزش کنید چون مزایای ورزش کردن بسیار است
- رعایت یک رژیم غذایی سالم و سرشار از میوه، سبزیجات و غلات کامل
- سیگار نکشید
- از الکل فقط در حد اعتدال استفاده کنید.
- آرامش، مراقبت، دعا، مطالعه، یوگا و تکنیکهای آرامش از جمله بیوفیدبک می تواند به مدیریت استرس کمک کند.
- خانواده، دوستان و همکاران میتوانند پشتیبانی لازم را ارائه دهند. صحبت در مورد مشکلات میتواند به بیان احساسات و کاهش تعارض کمک کند.
- اگر به بیماری قلبی مبتلا هستید، پزشک ممکن است برای کمک به کاهش ضربان قلب و کنترل ریتمهای غیر طبیعی قلب، دارو تجویز کند.
دیدگاهتان را بنویسید