هنگام مراجعه به دکتر قلب چه انتظاراتی داشته باشیم؟
هنگام مراجعه به دکتر قلب چه انتظاراتی داشته باشیم؟
دکتر قلب معمولاً برای معاینه شما مراحل زیر را دنبال میکند.
1) در مورد علائمتان سؤال میکند:
سؤال کردن در مورد مشکلاتی که شما در حال تجربهی آنها هستید، به دکتر قلب اطلاعات با ارزشی میدهد. سوا لاتی مانند اینکه آیا شما خیلی بیشتر از حد معمول خسته هستید؟ آیا شما تا به حال تنگی نفس داشتهاید؟ آیا سرفه زیاد، به ویژه زمانی که دراز کشیدهاید را تجربه کردهاید؟ اینها علائم شایع نارسایی قلبی میباشند.
2) از وضعیت سلامتی شما و خانوادهتان میپرسد:
ممکن است دکتر قلب از شما بپرسد که آیا کسی در خانواده شما تا به حال بیماری قلبی داشته است. اگر اینطور باشد، ممکن است شانس داشتن نارسایی قلبی را در شما افزایش دهد. سابقه بیماری و سلامتیتان اهمیت بسیار زیادی دارد.
همچنین دکتر قلب از شما سؤال میکند که آیا تا به حال مشکل یا بیماری شناخته شدهای مانند فشار خون بالا، دیابت، یا بیماری عروق کرونر (بیماری قلبی) داشتهاید؟ هر یک از اینها میتواند احتمال تشخیص نارسایی قلبی را زیادتر کند.

دکتر قلب
3) آیا تا به حال معاینهی بالینی داشتهاید:
یک معاینه بالینی میتواند نشانههایی را آشکار سازد که دکتر قلب را به هرگونه نارسایی قلبی مشکوک میکند. به عنوان مثال، دکتر قلب ممکن است صداهای غیر طبیعی از قلب بشنود. ممکن است صداهایی بشنود که از وجود مایع داخل ریه خبر میدهد. یک تست ممکن است نشان دهد که شما در پاها و یا شکم دچار تورم هستید. یا نشان دهد تورم در رگ گردن وجود دارد.
4) تستهای آزمایشگاهی و عکسبرداری تجویز میکند:
دکتر قلب ممکن است پس از صحبت با شما و بررسیها، به نارسایی قلبی مشکوک شود. اگر چنین باشد ممکن است از شما بخواهد برخی آزمایشهای تشخیصی را انجام دهید. تستهای بسیاری برای تشخیص وجود دارند. این پنج آزمایش شایعترین آنها هستند:
هیچ راه درمان همیشگی برای نارسایی قلبی وجود ندارد، اما راههای درمانی وجود دارد که میتواند موجب کاهش سرعت پیشرفت آن شود. شما میتوانید با یک زندگی فعالتر و سالم، علائم را تحت کنترل خود درآورید.
نوار قلب:
الکتروکاردیوگرام نشان میدهد که آیا قلب شما با یک ریتم طبیعی میتپد. همچنین میتواند نشان دهد که آیا دیوارهای قلب ضخیمتر از حد طبیعی است یا نه؟
رادیوگرافی قفسه سینه:
این تست میتواند نشان دهد که آیا قلب شما بزرگشده است که نشانهای از نارسایی قلبی است. قلب برای جبران کاهش توانایی پمپ خون، بزرگ میشود. اشعه X نیز هر نوع مایع در ریه را نشان میدهد.
آزمایش خون BNP:
این تست سطح هورمون خاصی پپتید ناتریورتیک مغزی در خون را اندازه میگیرد. علیرغم نام آن، قلب خود این پپتید را میسازد. سطح این ماده در افراد مبتلابه برخی از انواع نارسایی قلبی بیشتر است.
اکوکاردیوگرام:
ممکن است دکتر قلب این تست را نیز درخواست کند. این آزمون یک تصویر متحرک از قلب را ایجاد میکند. درست مثل رادیوگرافی قفسه سینه، نشان میدهد که آیا قلب شما بزرگشده است یا خیر؟ همچنین نشان میدهد که آیا قلب خون را آنچنان که باید پمپاژ میکند؟
تست ورزش (تست استرس قلب):
این تست چگونگی کارکردن قلب، هنگامی که تحت تنش است را بررسی میکند؛ که به معنی آن است که قلب وادار میشود سریع بتپد. ورزش برای این آزمون، مانند دویدن (راه رفتن) روی تردمیل وجود دارد. افرادی که نمیتوانند ورزش کنند ممکن است یک دارویی دریافت کنند تا در طول آزمون قلبشان سریعتر بتپد.
نکاتی که باید در روز قرار ملاقات با دکتر قلب بدانید:
- شاید بهتر باشد یک دفترچه یادداشت و خودکار همراه داشته باشید تا بتوانید توصیههای فوق تخصص قلب و عروق خود را نوشته و هرگونه سؤالی که در حین ملاقات برایتان پیش میآید را یادداشت نمایید.
- بهتر است با همسر خود و یا یک فرد مورد اعتماد، به متخصص قلب و عروق خود مراجعه کنید. چرا که در صورت فراموش کردن موردی، آنها میتوانند به شما یادآوری کنند. ممکن است همراه شما، اطلاعات مفیدی را بر اساس شرایط مراقبتی شما مطرح نماید که بتواند به دکتر قلب کمک کند.
- اگر مشکلتان یکی نیست، همه را با هم بگویید… نه اینکه یکی را بگویید و وقتی دکتر شروع کرد به تجویز دارو، یکی دیگر یادتان بیاید و باز چند دقیقه بعد یکی دیگر بگویید…؛ و در برخی مواقع یکی دو تا را هم فاکتور بگیرید و اصلاً نگویید!که شاید دردهایتان به هم مربوط باشد و علائم مختلف یک بیماری باشد و با شرححال بهتر گفتن بتوانید به تشخیص دکتر قلب کمک کنید. ثانیا شاید برای دو تا مشکل شما، دارویی باشد که هر دو مشکل را با هم حل کند.

دکتر قلب
- در تجویز دخالت نکنید! در صورت احتیاج به دارو، برای شما تجویز میشود.
- اگر برای بار چندم است که نزد دکتر قلب میروید، یا دلیل مراجعه شما تشخیص توسط یک دکتر قلب دیگر است، تمامی تجربیات خود را از آخرین جلسهی ملاقات (مانند اورژانسی بودن قرار ملاقات، گرفتن نتیجهی ضعیف از داروهای مصرفی و هرگونه موارد یا علائم نگرانکننده) را یادداشت نمایید و مختصر و مفید ارائه دهید.
- آمادگیهای بعد از قرار ملاقات:
- قبل از ترک مطب دکتر قلب خود، زمانهای قرار ملاقاتهای بعدی را جویا شوید. از منشی مطب خواهش کنید تاریخ مراجعه بعدی را به طور خوانا و منظم بالای کارت دکتر قلب شما یادداشت نماید تا در ویزیت بعدی دچار سردرگمی نگردید. حتماً بپرسید که در صورت داشتن سؤال، با چه شمارههایی و در چه ساعات، چه روزهایی و چگونه ارتباط برقرار کنید.
- مهم است بدانید که لزوماً داروخانهها، نسخه پیچ های باسواد و با مهارت ندارند و حتماً طبق توصیه دکتر قلب خود عمل کنید.
- مراقبت از وضعیت سلامتی شما، به همکاری دکتر قلب، گروه پزشکی، شخص شما و گروه آموزشی ایشان نیازمند است …. پس توصیههای ایمنی را جدی بگیرید. حتماً داروها را تا آخر استفاده کنید.
- عکس، سیتیاسکن، ام آر آی، آزمایش و هر اقدام تشخیصی دیگر را حتیالامکان در مراکز معتبر و مورد قبول متخصص خود انجام دهید که مجبور به تکرار آنها نباشید.
- حتیالامکان عکس سی تی و ام آر آی را با گزارش رادیولوژیست نزد متخصص خود ببرید.
- حتماً داروها را تا آخر مصرف کنید. این جا صرفهجویی هنر نیست! تازه اگر مثلاً بنا به توصیه نسخه پیچ داروخانه، اقوام و آشنایان و …نصف دارو را بخورید و خودسرانه رفتار کنید، درمان شما مؤثر نخواهد بود و شاید دچار مشکل شوید، شاید باعث شود بیماری شما طولانیتر گردد. خوددرمانیها نه تنها نتیجهای ندارد بلکه درمان را برای متخصص شما هم سختتر میکند. متخصص بر اساس شرایط کنونی شما دارو تجویز کرده است.
- در صورت داشتن سؤال جدید، مؤثر نبودن درمان یا مواجهشدن با عوارض جانبی حتماً با گروه پزشکی آموزشی دکتر قلب خود مشورت نمایید، شاید نیاز باشد که مجدد ویزیت شوید و یا دارو تغییر یابد.
سؤالات رایج
مطرح کردن این سؤالات در جلسهی ملاقات با دکتر قلب، میتواند برای شما مفید باشد:
درصورتیکه نیاز به انجام آزمایش داشته باشید:
- این آزمایش برای چیست؟
- این آزمایش چه خطراتی دارد؟
- این آزمایش شامل چه مواردی میشود؟
- نتیجه این آزمایش چه زمانی حاضر میشود؟
در صورت نیاز به تشخیص پزشکی:
- تشخیص شما چیست؟
- این برای من یا خانوادهام چه معنی دارد؟
اگر به شما، رویه درمانی پیشنهاد شد:
- چرا به این درمان نیاز دارم؟
- انجام این درمان چه مضرات و فوایدی میتواند داشته باشد؟
- آیا راهحل جایگزینی نیز برای این درمان وجود دارد؟
اگر به شما مصرف یک دارو پیشنهاد شد:
- آیا مصرف این دارو، عوارض جانبی هم دارد؟
- این دارو را هرچند وقت یکبار باید مصرف کنم؟
- آیا برای مصرف این داروها باید رژیم غذاییام را تغییر دهم یا نسبت به مصرف داروهای بدون نسخه احتیاط داشته باشم؟

دکتر قلب
آمادگیهای بعد از قرار ملاقات
قبل از ترک مطب دکتر قلب خود، زمانهای قرار ملاقاتهای بعدی را جویا شوید. حتماً بپرسید که در صورت داشتن سؤال، بعد از رسیدن به منزل، با چه شمارههایی میتوانید تماس بگیرید. در صورت مواجهشدن با سؤال یا مسئلهای جدید، تماس با دکتر قلب کاری املا پذیرفتنی است و انجام آن به شما توصیه میشود.
مراقبت از وضعیت سلامتی شما، به همکاری دکتر قلب، گروه پزشکی او و نیز خودتان نیازمند است؛ بنابراین برای کسب بهترین نتایج، همگی باید نسبت به برنامه درمانی آگاه بوده، از آن تبعیت کرده و با یکدیگر در ارتباط باشید. در صورت داشتن سؤال جدید، مؤثر نبودن درمان یا مواجهشدن با عوارض جانبی حتماً با گروه پزشکی که مسئول مراقبت از شماست، مشورت نمایید. به یاد داشته باشید که همهی افراد نسبت به یک درمان خاص واکنش یکسانی ندارند و بعضی مواقع، برنامهی درمانی باید مطابق با وضعیت اختصاصی هر فرد تنظیم شود تا نتیجهبخش باشد.
دیدگاهتان را بنویسید