نحوه استفاده از برچسپ های مواد غذایی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی
نحوه استفاده از برچسپ های مواد غذایی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی
خود را در حال گردش در راهروهای فروشگاههای مواد غذایی به یاد بیاورید! آیا میدانید اقدامات سادهای در هنگام خرید وجود دارد که میتوانید با رعایت کردن آنها از سلامت قلب خود مراقبت کنید.
میوهها و سبزیجات، روغن زیتون، ماهی، گوشت بدون چربی، لوبیا و آجیل از انتخابهای سادهای هستند که تقریباً اکثریت مردم از میزان مفید بودن آن آگاه هستند.
اما هنگام خرید غذاهای بسته بندی شده، میتوانید برچسپ های تغذیه را بررسی کنید تا از سلامت محصول مورد نظر اطمینان نسبی کسب کنید. در ادامه به ذکر نکاتی که در هنگام خرید لازم است به آنها توجه شود میپردازیم:
ابعاد بسته بندی محصول:
با یک تقریب کلی میتوان گفت اندازه محصول غذایی بسته بندی شده هرچقدر بزرگتر باشد به معنی افزایش میزان کالری، چربی، نمک و سایر عناصر تشکیل دهنده است.
همچنین با اندکی دقت بیشتر در بسته بندی محصول درمی یابید که هربسته حاوی چه مقدار از نیاز روزانه شما از مواد مختلف است. بر روی بسته بندیهای مختلف یک شاخص با نام DV یا ارزش روزانه قید شده است که عبارت است از مقدار درصد دریافتی از ماده مورد نظر به صورت روزانه است. برای مثال ممکن است با مصرف یک محصول ۴۰ درصد از کل مصرف روزانه نمکتان را دریافت کنید. بنابراین باید در طول باقیمانده روزتان مصرف نمکتان را محدود کنید.
دقت کنید که میزان کالری دریافتی روزانه به طور کلی حدود ۲۰۰۰ کالری در روز است. این مقدار با توجه به سن و جنس و سایر عوامل تغییر میکند؛ پس کالری دریافتی روزانه خود را باید تنظیم کنید.
چربی:
چربیها انواع مختلفی دارند. برخی مانند امگا ۳ موجود در ماهی قزل آلا، ماهی تن، ماهی خال خالی، گردو و دانههای کتان برای بدن مفید هستند. برخی نیز مضر و موجب انسداد رگهای بدن میشوند و احتمال حمله قلبی را افزایش میدهند. بنابراین هنگام بررسی برچسپ های مواد غذایی در قسمت چربیها باید بدانید چه چیزی را باید بررسی کنید؛ چربیهای اشباع، غیر اشباع و یا ترانس. برای مثال غذایی که چربی زیادی دارد اما چربی آن از نوع غیر اشباع است باز هم میتواند برای بدن مفید باشد.
دقت کنید که همچنان شما باید مصرف چربی هارا محدود کنید، حتی آنان که برای شما مفید هستند:
- مجموع چربیهای مصرفی شما نباید بیشتر از ۳۵ درصد از کالری دریافتی روزانه شما باشد.
- میزان مصرف چربی اشباع شده باید کمتر از ۱۰ درصد باشد.
- از مصرف چربیهای ترانس حتماً پرهیز کنید. حتی کالاهایی که بر روی آنها ذکر شده فاقد چربی ترانس هستند، هنوز هم میتوانند تا ۰.۵ گرم حاوی چربی ترانس باشند پس لیست مواد تشکیل دهنده روغنهای هیدروژنه و یا نیمه هیدروژنه را بررسی کنید.
سدیم:
مصرف بیش از حد سدیم عامل اصلی افزایش فشار خون است که باعث فرسایش رگهای خونی شما میشود. مصرف بیش از حد باتوجه به موارد مختلف از جمله سن و نژاد و فشار خون بالا متفاوت است. اما به طور کلی میزان دریافتی سدیم بدن حدود ۲۳۰۰ میلی گرم است که به عبارتی برابر با تقریباً یک قاشق چایی خوری نمک است. این مقدار برای برخی افراد حتی به کمتر از ۱۵۰۰ میلی گرم در روز میرسد، این افراد عبارتند از کسانی که:
- بالای ۵۰ سال دارند
- از نژاد آفریقایی آمریکایی هستند
- به بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماری کلیوی مزمن (دقت کنید بسیاری از افراد درگیر این بیماری هستند اما از ابتلای به این بیماری بی خبرند و غربالگری نشدهاند) مبتلا هستند.
برچسپ های تغذیه بر روی محصولات به شما میگویند که مقدار سدیم در یک محصول چقدر است و به شما این امکان را میدهد سایر مواد تشکیل دهنده را نیز بررسی کنید. این امکان ازین جهت اهمیت دارد که سدیم میتواند در مواد مختلفی مانند نیترات سدیم، سیترات سدیم، گلوتامات مونو سدیم و بنزوات سدیم مخفی باشد.
شکر:
کسی واورک، متخصص تغذیه بیماران قلب و عروق در مرکز پزشکی وکسنر در دانشگاه ایالتی اوهایو میگوید: وقتی بیش از مقدار مورد نیاز غذا میخورید، بدن این غذا را به عنوان نوعی چربی در خون به نامتری گلیسیرید ذخیره میکند. مقدار بالای تری گلیسیرید خود میتواند شما را در معرض انواع بیماریهای قلبی قرار دهد.
برچسپ های مواد غذایی نشان میدهد که چه مقدار قند به ازای مصرف این محصول به بدن اضافه میشود. شما همچنین میتوانید لیست مواد تشکیل دهنده را برای مواردی مانند شربت ذرت، شربت با فروکتوز بالا، شیرین کننده ذرت و … بررسی کنید و به دنبال کلماتی که با “وز” ختم میشوند بگردید مانند گلوکوز، دکستروز، ساکاروز، مالتوز، فروکتوز
شکر در بسیاری از محصولات حتی آنان که انتظارش را ندارید، مانند سس سالاد و سس گوجه فرنگی، وجود دارد. بنابراین این قضیه حتی درمواردی که مزه شیرینی ندارند نیز باید بررسی شود و میزان دریافتی خود را محدود کنید.
فیبر:
یک ماده ضروری و مفید برای بدن که سطح کلسترول ” بد ” را کاهش میدهد و خطر بیماریهای قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
ما توصیه میکنیم که به دنبال حداقل ۲ تا ۳ گرم فیبر در هر وعده غلات و نان باشید. لیست مواد تشکیل دهنده را بررسی کنید و حتماً کلمه کامل را در مقابل گندم، جو، جو دو سر و ذرت جستجو کنید. گاهی اوقات حتی نان قهوهای حاصل از فرآوری نان سفید است و اصلاً غنی از غلات سبوس دار نیست.
آشنایی با بهترین فوق تخصص قلب و عروق
دیدگاهتان را بنویسید