چگونه بفهمیم فشار خون بالا داریم؟
یکی از بیماری هایی که سالانه افراد زیادی را به کام مرگ میکشاند، فشار خون بالا است.فشار خون بالا یک بیماری خاموش محسوب شده و علائم آشکاری ندارد اما به شدت خطرناک بوده و اگر درست کنترل نشود می تواند عوارض بدی داشته باشد.امروزه فشار خون بالا معمولا به دلیل سبک زندگی کم تحرک و رژیم های غذایی نامناسب رواج پیدا کرده است.بر همه مشخص است که بیماری فشار خون بالا خطرناک بوده و باید به آن توجه لازم را داشت.از این رو ما مطلبی تحت عنوان هر آنچه نیاز دارید در مورد فشار خون بدانید و اینکه چگونه میتوانید از فشار خون بالای خود اطلاع پیدا کنید ، تهیه و منتشر کردیم.در ادامه با ما همراه باشید.
فشار خون
فشار خون مقدار فشاری است که خون به دیواره های رگ ها وارد می کند.خون با کمک این فشار است که میتواند در طول رگ ها جریان پیدا کند.فشار خون بالا یک بیماری مزمن است که در آن فشار وارده از خون به رگ ها به دلایل مختلفی افزایش پیدا میکند.این فرایند میتواند خیلی خطرناک واقع شود زیرا ممکن است بر قلب فشار وارد کرده و فعالیت آن را دچار اختلال کند.
فشار خون طبیعی
فشار خون به کمک دو عدد اندازه گیری و بیان می شود. به عنوان مثال گفته می شود که “فشار خون 120 روی 80” یا “فشار خون 12 روی 8”.
علائم فشار خون بالا
فشار خون بالا یک بیماری مزمن است که معمولا با چند نشانه و گاهی هم بدون هیچ علائمی بروز می دهد.نام دیگر فشار خون بالا بیماری خاموش است زیر تشخیص آن دشوار است.اما معمولا فشار خون بالا علائمی همچون موارد زیر در می خواهد داشت:
علائمی دیگری نیز وجود دارند که در اندکی از بیماران این علائم بروز پیدا میکند:
در وضعیتی که این بیماری خطرناک و بحرانی می شود علائم زیر پدیدار میشوند:
عوامل ایجاد فشار خون
با توجه به شرایط فرد ، دلایل مختلفی میتواند باعث ایجاد فشار خون بالا شود.در ادامه مقاله به المان هایی می پردازیم که در احتمال بروز فشار خون بالا تاثیر داشته و هر کدام را بررسی میکنیم.
افزایش سن:
خطر افزایش فشار خون با بالارفتن سن افزایش مییابد. فشار خون بالا در مردان تا حدود ۶۴سالگی و در زنان از ۶۵ سال به بالا بیشتر دیده میشود.
نژاد:
فشار خون بالا در سیاهپوستان بیشتر از سفیدپوستان دیده میشود. مشکلات جدی مانند سکته مغزی، سکته قلبی و نارسایی کلیوی نیز در سیاهپوستان بیشتر از سفیدپوستان رایج است.
فشار خون بالا معمولا ارثی است.
هرقدر وزنتان بیشتر باشد برای رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به بافتهایتان به خون بیشتری نیاز دارید. با افزایش حجم خونی که در رگهای شما جریان دارد، فشار بر روی دیواره سرخرگها هم افزایش مییابد.
افرادی که فعالیت بدنی کم دارند معمولا میزان تپش قلبشان بالاست. هرقدر میزان تپش قلب بالاتر باشد، قلب شما در هر انقباض باید سختتر کار کند و نیرویی که بر سرخرگهایتان وارد میشود بیشتر میشود. کمبود فعالیت بدنی باعث اضافهوزن هم میشود.
نهتنها سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو فورا بهصورت موقت فشار خونتان را افزایش میدهد، بلکه مواد شیمیایی موجود در تنباکو نیز ممکن است به آستر دیوارههای سرخرگهایتان آسیب برسانند و این باعث میشود سرخرگهایتان باریک شوند و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی در شما افزایش یابد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز ریسک بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
مقدار بالای سدیم در رژيم غذایی سبب میشود بدن مایعات را در خود نگه دارد و این باعث افزایش فشار خون میشود.
پتاسیم به متعادل نگهداشتن مقدار سدیم در سلولهای شما کمک میکند. اگر پتاسیم کافی در رژيم غذاییتان وجود نداشته باشد ممکن است سدیم زیادی در خونتان جمع شود.
مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی بهمرور زمان به قلبتان آسیب میزند.
میزان بالای استرس به افزایش فشار خون منجر میشود. اگر بخواهید استرستان را با پرخوری یا سیگارکشیدن کاهش دهید، در اصل فقط مشکلاتتان را بیشتر میکنید.
بعضی بیماریهای مزمن نیز خطر فشار خون را افزایش میدهند، مشکلاتی مانند بیماری های کلیوی، دیابت یا وقفه تنفسی در خواب.
گاهی بارداری نیز باعث افزایش فشار خون میشود.
عوارض فشار خون بالا
فشار خون بالا در صورت عدم درمان می تواند عوارض خطرناکی به همراه داشته باشد.پیشنهاد میکنم حتما برای پیشگیری از بروز فشار خون بالا و درمان آن توجهات لازم را در نظر گرفته تا به عوارضی همچون موارد زیر دچار نشوید.
درمان فشار خون بالا
برای درمان فشار خون بالا راهکار های زیادی وجود دارد که به طور کلی در دو دسته جای میگیرند.در این بخش از مقاله به شما این آگاهی را خواهیم داد که چطور می توانید هم از بروز فشار خون بالا پیشگیری و هم آن را چطور درمان کنید.
داشتن برنامهٔ درمانی مناسب، مصرف داروهای تجویز شده، نظارت منظم بر فشار خون و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی میتواند به کنترل فشار خون کمک کند. تغییرات سبک زندگی چه در مرحلهٔ پیشپُرفشاری خون و چه در زمان ابتلا به آن میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. تغییرات سبک زندگی میتواند نیازتان به مصرف دارو را کاهش دهد یا بهطور کامل برطرف کند.
این تغییرات عبارتاند از:
اگر تغییر در سبک زندگی بیفایده بود، داروهای مختلفی وجود دارند که میتوان برای درمان فشار خون بالا از آنها استفاده کرد. در اکثر موارد بیش از دو دارو مورد نیاز است.
مراجعه به پزشک
اگر فشار خون بالا دارید، باید بهصورت منظم به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر بعد از درمانهایی که در بالا ذکر شد هنوز هم فشار خونتان تغییری نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. پایین نیامدن فشار خون نشان دهندهی دلیل دیگری برای افزایش فشار خون شما است.
اگر هر کدام از علائم زیر را هم مشاهده کردید فورا به پزشک مراجعه کنید: