لوگو دکتر کامبیز پرآذرانلوگو دکتر کامبیز پرآذراندکتر پرآذران فوق تخصص قلب و عروقدکتر پرآذران فوق تخصص قلب و عروق
  • خانه
  • مقالات
  • ارتباط با ما
لخته خون
۸ نشانه لخته خون که هرگز نباید نادیده گرفته شوند
مارس 10, 2021
سی پی آر
دانستن ۳ گام در سی پی آر می‌تواند یک زندگی را نجات دهد
مارس 18, 2021
نمایش همه
آیا عفونت دندان باعث بیماری قلبی می شود؟

آیا عفونت دندان باعث بیماری قلبی می شود؟

آیا عفونت دندان باعث بیماری قلبی می شود؟

قبل از پاسخ به این سوال نیاز است تا کمی در مورد عفونت دندان اطلاعات کسب کنیم.

منظور از عفونت دندان چیست؟

عفونت دندان یا به اصطلاح علمی آبسه دندان، ساختاری چرکی است هم می تواند در درون دندان و هم در لثه تشکیل شود. عفونت دندان معمولا از یک عفونت باکتریایی ایجاد می‌شود که اغلب در حفره‌ٔ نرم دندان انباشته شده است.

پلاک دندان توسط عواملی همچون غذا، بزاق و باکتری‌های دندانی ایجاد می‌شود.  باکتری‌های داخل پلاک، به دندان چسبیده و به دندان و لثه آسیب می‌زنند.

 اگر پلاک‌های دندانی به‌طور مرتب با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان برداشته نشود، باکتری‌ها به داخل بافت نرم دندان یا لثه نفوذ می‌کنند که این امر درنهایت سبب ایجاد آبسه یا عفونت می‌شود.

عفونت دندان با دندان درد آغاز می شود. اگر دندان پوسیده و آسیب دیده بدون یک اقدام درمانی مناسب رها شود دندان دچار عفونت می شود. همچنین عفونت دندان درمان نشده می تواند به تمام نقاط بدن سرایت کند. این عارضه دردناک معمولا ناگهانی بروز نمی کند و بر اثر عدم درمان و رسیدگی به پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه در طی طولانی مدت بروز می کند.

انواع عفونت دهان که می تواند موجب بیماری قلبی شود

دو نوع عفونت دهانی وجود دارد که می تواند خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد: عفونت دندان و عفونت لثه.

۱. عفونت ناشی از پوسیدگی دندان

پریودنتیت اپیکال یک آبسه در انتهای ریشه دندان است. علت عفونت پوسیدگی و باکتری است. باکتری‌های موجود در دهان به قندهای موجود در غذاهایی که می خوریم حمله می کنند. در این فرآیند ، اسیدی ایجاد می شود که سطوح دندان را از هم می پاشد. این ماده مینای دندان را پاک می کند ، سپس به تدریج از طریق مینا و عاج (لایه دوم دندان) و در پالپ سوراخ می شود.

عفونت دندان

عصب دندان در محفظه های پالپ است که از وسط ریشه دندان پایین می رود. وقتی پوسیدگی و وارد شدن باکتری ها به عصب ایجاد می شود ، باعث ایجاد عفونت و التهاب می شود. نتیجه یک آبسه دردناک است.

توجه به این نکته مهم است که اکثر افراد تا زمانی که پریودنتیت اپیکال در وضعیت پیشرفته قرار نگیرد، دچار آبسه دردناک نمی شوند. این بدان معناست که بیمار می تواند به یک عفونت نهفته مبتلا شود و متوجه آن نشود. مطالعات انجام شده در دانشگاه هلسینکی نشان می دهد که در حالی که در این مرحله نهفته است ، هنوز خطر ابتلا به بیماری قلبی در فرد افزایش می یابد.

۲. عفونت لثه (یا پریودنتال) و بیماری لثه

بیماری های لثه و عفونت لثه نیز می توانند از عوامل موثر در بیماری های قلبی باشند. چهار سطح بیماری لثه وجود دارد: التهاب لثه. و بیماری لثه زودرس ، متوسط ​​و شدید.

التهاب لثه یک بیماری جزئی نیست ، اگرچه برخی از افراد اینگونه می بینند. در حالی که این خفیف ترین نوع بیماری لثه است ، اما این بدان معنا نیست که بیماران باید آن را سبک بگیرند. التهاب لثه می تواند به سرعت و به راحتی پیشرفت کند. خوشبختانه ، اولین مرحله بیماری لثه قابل برگشت است ، در حالی که سایر موارد نمی توانند.

علائم عفونت دندان

دندانی که دچار عفونت شده است ممکن است یکی یا همه علائم زیر را بروز دهد:

عفونت دندان

  • احساس درد دندان
  • احساس درد در ناحیه فک ، گوش یا گردن (معمولاً در همان طرف درد دندان)
  • درد دندانی که هنگام خوابیدن پیش رونده است
  • حساسیت به فشار در دهان
  • حساسیت به غذاها و نوشیدنی های گرم یا سرد
  • تورم گونه
  • تورم غده های لنفاوی، لوزه و گردن
  • تب
  • بوی بد دهان
  • احساس طعم ناخوشایند در دهان

در صورتی که عفونت دندان درمان نشود و به دیگر نقاط بدن سرایت کند ممکن است با علائم زیر مواجه شوید:

  • احساس ناخوش بودن، سر درد و خستگی مفرط
  • بروز تب که با سرخ شدن پوست، تعریق و یا لرز همراه است
  • ورم صورت به طوری که نمی توانید دهان را به طور کامل باز کنید. تنفس و قورت دادن آب دهان مشکل خواهد شد.
  • بالا رفتن ضربان قلب به طوری که پالس های قلب بیشتر می شود و سر درد عارض می شود.
  • تعداد تنفس از 25 بار در دقیقه بیشتر می شود.
  • بروز تهوع و اسهال

رابطه عفونت دندان با بیماری‌های قلبی

بیمارانی که مبتلا به عفونت دندان هستند، نسبت به سایر افراد بیشتر به بیماری‌ های قلبی مبتلا می‌شوند. زیرا عفونت دندان یک نوع واکنش دفاعی بدن در برابر عفونت‌های میکروبی در پالپ دندان است و بیماران باید بدانند که اجرای درمان روت کانال برای دندان‌های پوسیده، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را به میزان زیادی کاهش خواهد داد.

در ادامه انواع بیماری قلبی که ممکن است در اثر عفونت دندان رخ دهد را معرفی و بررسی می کنیم.

بیماری‌‌ سندروم حاد عروق کرونر

پوسیدگی وقتی به اتاق پالپ دندان برسد، باعث عفونت شده و پس از آن باکتری‌ ها به ریشه دندان راه پیدا می‌ کنند. گفتیم که اتاق پالپ شامل تعداد زیادی رگ خونی و رشته عصبی است که با وجود عفونت دچار التهاب می‌ شوند. از آنجایی که بدن برای دفاع از خود با عفونت مبارزه می‌ کند، التهابات شدیدی در قسمت ریشه دندان مشاهده می‌ گردد.

اگر عفونت و التهاب در اتاق پالپ شدید باشد، ممکن است باکتری‌ ها و عوامل عفونی از طریق رگهای خونی به سمت قلب و عروق اطراف آن هدایت شوند. بیماری سندروم حاد عروق کرونر از دسته بیماری‌ هایی است که عامل آن می‌ تواند پوسیدگی و عفونت دندان باشد. 

عفونت دندان

عفونت دندان

بیماری فشار خون و تنگی شریان‌ های قلب

اگر باکتری‌ ها و میکروب‌ های موجود در ریشه دندان از طریق رگهای خونی به قلب و عروق اطراف آن راه پیدا کنند، دیواره‌ های شریان‌ های قلبی را تخریب می‌ کنند.

این تخریب در مدت کوتاهی باعث بروز گرفتگی رگ‌ های قلبی و سکته می‌ شود. همچنین باکتری‌ های عامل پوسیدگی از طریق رگها به تمام بدن انتقال پیدا می‌ کنند و دیواره رگ را از بین می‌ برند. همین مساله باعث افزایش فشار خون بوده و همان‌طور که می‌ دانید فشار خون تهدید جدی برای قلب به حساب می‌ آید.

اندوکاردیت

باکتری‌ ها و عوامل میکروبی که در پوسیدگی دندان وجود دارند، اگر به اتاق پالپ برسند از طریق رگهای خونی به سمت قلب می‌ روند و می‌ توانند در آنجا باعث بیماری خطرناک اندوکاردیت شوند. اندوکاردیت بیماری با عامل باکتریایی است که در آن تمام سطح داخلی قلب از عفونت پوشیده می‌ شود. این بیماری در صورت عدم درمان سریع، باعث مرگ می‌ گردد.

چه افرادی بیشتر در معرض خطر هستند؟

بیماران مبتلا به بیماری لثه مزمن مانند ورم لثه (آماس و التهاب لثه دندان) یا بیماری پریودنتال پیشرفته بالاترین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی ناشی از عفونت دهان را دارند، به خصوص اگر این عفونت و درد نادیده گرفته شده و کنترل نشود.

دلیل آن این است که با ورود ضایعات مزمن در اطراف ریشه دندان که در اصطلاح عامیانه به آن کیست گفته می‌شود به جریان خون، رگ‌های خونی آلوده می‌شود و با افزایش آزادسازی پروتئین واکنش سی، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و حتی سکته قلبی افزایش می‌یابد.

Share

مطالب مرتبط

عوارض عمل قلب باز
آوریل 14, 2021

عوارض عمل قلب باز


اطلاعات بیشتر
تشخیص و درمان سوفل قلب
آوریل 10, 2021

تشخیص و درمان سوفل قلب


اطلاعات بیشتر
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
آوریل 9, 2021

تشخیص و درمان کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک


اطلاعات بیشتر
سوفل
آوریل 7, 2021

علائم و دلایل ایجاد سوفل قلبی


اطلاعات بیشتر

آدرس کلینیک

تهران,پاسداران,
بوستان نهم(شهید جعفری),
پلاک۱۲۱(ساختمان پزشکان مهرگان),
طبقه پنجم,واحد ۲۴

شماره تماس

021-22795433(همه روزه 10-20)

021-22797043(شنبه تا چهارشنبه 16-20)

021-42198660(ثبت نوبت گویا)

021-45186932(ثبت نوبت 24 ساعته)

نوشته‌های تازه

  • عوارض عمل قلب باز
  • تشخیص و درمان سوفل قلب
  • تشخیص و درمان کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
طراحی و سئو وبسایت توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ رستار