چگونه از ایجاد لخته خون در رگ ها جلوگیری کنیم؟
لخته خون یک وضعیت پزشکی بسیار خطرناک است، زیرا جزء بیماری های خاموش به حساب می آید به طوری که در صورت بروز لخته در رگ های سیاهرگ بسیاری از افراد متوجه آن نمی شوند .
لخته خون در صورت بروز می تواند منجر به بیماریهای جدی، ناتوانی و یا در موارد شدیدتر سبب مرگ شود. اگر بخشی از لخته خون از بافت خود باز و سپس به سمت ریه ها برود ، می تواند جریان خون را در ریه ها مسدود کند از این رو سبب آمبولی ریوی میشود.
بنابراین لخته خون بسیار جدی است، هرکس فارغ از سن، جنسیت و نژاد میتواند تحت تاثیر لخته خون قرار گیرد. به همین دلیل شما باید در مورد علائم و نشانه های آن و آنچه می توانید برای جلوگیری از لخته شدن خون انجام دهید، اطلاعات کسب کنید. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید این مقاله از سایت بهترین فوق تخصص قلب و عروق را مطالعه کنید.
از این رو دو نوع لخته خون وجود دارد که به توضیح هر یک میپردازیم.
لخته خون DVT: یک نوع لخته خون است که در بخش های پایینی پاها یا ساق پا تشکیل میشود
آمبولی ریوی: در اثر آزاد شدن DVT از محل خود و حرکت آن به سمت ریهها ایجاد میشود و مقداری از جریان خون یا تمام آن را مختل میکند از این رو بسیار خطرناک است.
با توجه به این موضوع ضروری، سعی کردیم مقاله ای را گرد آوریم تا علائم لخته خون، راه های فهمیدن لخته خون و روش های پیشگیری آن را توضیح دهیم.
افرادی که بیشتر مستعد لخته خون هستند:
- افرادی که اخیرا جراحی داشته اند
- افرادی که 65 سال یا بیشتر هستند
- در صورت خوردن قرص های هورمونی، مخصوصا برای کنترل بارداری
- افرادی که به سرطان مبتلا شده باشند
- افرادی که چاق هستند
- افرادی که تحرک بدنی پایینی دارند.
- افرادی که سکته کرده اند
- وجود رگ های واریسی در بدن
- سابقه خانوادگی: اگر در بین بستگان شما، فردی است که به لخته خونی مبتلا شده باشد، در دیگر افراد فامیل احتمال خطر مبتلا به لخته خون بالا میرود.
- بارداری: بسیاری از خانم ها حین بارداری و حتی بعد از زایمان مستعد لخته خون هستند.
علائم ایجاد لخته خون
لخته شدن خون در اکثر اوقات بدون علائم اتفاق می افتد، ولی موارد زیر جزء شایع ترین علائم لخته خون هستند:
- داشتن تورم جدید در نواحی بدن به خصوص ناحیه بازو و یا پا
- قرمزی پوست
- داشتن درد در پا و بازو
- گرمی و تغییر رنگ پوست
با توجه با گفته های بالا اگر لخته هایی که در قسمت پاها، بازو ها و با کشاله ران ها باز شوند و به سمت ریه منتقل شوند، سبب آمبولی در ریوی می شود.

از نشانه های آمبولی ریه:
- نفس کشیدن سخت است
- ایجاد درد در قفسه سینه که با نفس عمیق یا سرفه بدتر می شود
- ایجاد تب شدید
- سرفه همراه با خون یا بدون خون
- غش های مکرر
- ضربان قلب سریعتر از حد طبیعی یا نامنظم
شما باید از نشانه ها و علائم لخته شدن خون آگاه باشید تا بتوانید در صورت روبرو شدن با این موارد بلافاصله به پزشک مراجعه کنید و در صورت مشاهده لخته شدن خون سریع تحت درمان قرار بگیرید، زیرا این عارضه قابل درمان است.
راه های جلوگیری از لخته خون
داشتن سبک زندگی سالم میتواند کمک بسیار بزرگی به شما برای جلوگیری از لخته خون بکند موارد زیر می تواند امکان لخته شدن خون را کاهش دهد:
ورزش دادن ساق های پا برای بهبود جریان خون
در حین نشستن طولانی مدت، استراحت در رختخواب یا هنگام مسافرت که شما بیش از 4 ساعت پاها را حرکت نداده اید، امکان لخته شدن خون بالا می رود، در این شرایط شما باید در حد امکان با حرکت دادن پاها و یا ورزش عضلات ساق پا، جریان خون را در پا ها ایجاد کنید.
بنابراین هنگام نشستن زیاد، اگر توانایی راه رفتن دارید هر 2-3 ساعت یکبار برخیزید و راه بروید و یا حرکات کششی نشسته برای پا انجام دهید.
مراقب وزن خود باشید
همانطور که میدانید چاقی مشکلات زیادی را بوجود می آورد که لخته خون یکی از خطرناک ترین آن ها به حساب می آید.

بنابراین شما میتوانید با رعایت کردن توصیه های تغذیه ای زیر احتمال لخته شدن خون را کاهش دهید.
- آب زیادی بنوشید تا جریان خون بهتری داشته باشید.
- غذاهایی که شامل ویتامین E هستند برای جلوگیری از لخته خون بسیار توصیه میشود نظیر بادام.
- سیر به دلیل داشتن خواص بسیار مفید برای بدن پیشنهاد میشود.
- استفاده از روغن زیتون به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای پلی فنول
- مصرف چربی های ناسالم سبب تجمع پلاک در رگهای خونی می شود که می تواند خطر ابتلا به لخته خون را بالا ببرد.
- استفاده از سبزیجات و میوه به دلیل داشتن منابع فیبری
- استفاده از زنجبیل، زیرا مانع افزایش بیش از حد سطح کلسترول میشود و از تجمع پلاکهایی که گردش خون را محدود میکنند، جلوگیری می کند.
- استفاده از دارچین، زیرا یک رقیق کننده طبیعی و موثر به حساب می آید. دارچین حاوی کومارین است که به عنوان رقیق کننده خون عمل میکند و میتواند فشار خون را کاهش دهد.
- به مقدار کافی شیر و لبنیات کمچرب را وارد برنامه غذایی خود کنید.
سیگار را ترک کنید
سیگار کشیدن معمولا برای تمام جنبه های سلامتی ضرر دارد، از این رو بر سلامت فرایند های قلبی عروقی نیز تاثیرگذار است و میتواند خطرات بزرگی را به دنبال بیاورد. متوقف کردن مصرف سیگار میتواند قدم بزرگی برای شروع سبک زندگی سالم باشد.
عدم استفاده از لباس های تنگ
برای گردش خون سالم، لازم است از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید و از آن جایی که امکان لخته خون در پاها بیشتر است، بنابراین از پوشیدن شلوار تنگ به شدت خودداری کنید.
به طور منظم ورزش کنید
اگر به فکر سلامتی خود هستید و قصد دارید از لخته شدن خون جلوگیر کنید، حتما باید ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید. از این رو از نشستن در زمان های طولانی خودداری کنید.
پاهای خود را بالا قرار دهید
یکی از کارهای موثر برای جلوگیری از لخته خون این است که به پشت دراز بکشید و پاهای خود را به دیوار بچسبانید، سعی کنید این کار را روزی یکبار انجام دهید تا خون بهخوبی در بدن شما جریان پیدا کند.
دیدگاهتان را بنویسید