فشار خون خود را بررسی کنید
فشار خون خود را بررسی کنید
از هر سه بزرگسالی که در آمریکا زندگی میکنند، یک نفر به بیماری فشار خون بالا مبتلا است. فشار خون بالا خطر ابتلا به مشکلات جدی مربوط به سلامتی، مانند سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش میدهد.
پس توصیه بر این است از ۱۸ سالگی به طور منظم فشار خون خود را چک کنید و اعداد حاصل را یادداشت کنید و ارقام به دست آمده و روند آنها را پیگیری کنید.
هر چند وقت یکبار باید فشار خون را چک کرد؟
اگر سن شما از ۴۰ سال بالاتر است و یا احساس میکنید نسبت به دیگران بیشتر در معرض خطر این بیماری هستید حتماً سالی یکبار فشار خون خود را چک کنید.
اگر در بازه سنی ۱۸ تا ۴۰ سال قرار دارید و از عوامل خطر آفرین (ریسک فاکتور) دور هستید، هر ۳ تا ۵ سال یکبار میزان فشار خون خود را بررسی کنید.
چه عواملی من را در معرض خطر فشار خون بالا قاز میدهد؟
- با افزایش سن خطر ابتلا به بیماری بالا میرود
- افرادی که از نژاد آفریقایی آمریکایی هستند
- اضافه وزن یا چاقی
- عدم تحرک و فعالیت بدنی کافی نداشتن
- نوشیدن بیش از حد مشروبات الکلی
- رژیم غذایی نادرست
- نارسایی کلیه، دیابت، یا برخی دیگر از انواع بیماریهای قلبی
فشار خون چیست؟
فشار خون میزان مقاومت دیواره سرخرگهای شما نسبت به خون پمپاژ شده توسط قلب است. سرخرگها مسیرهای لوله مانندی هستند که خون را از قلب دو میکنند. هر بار که قلب شما میتپد خون از طریق سرخرگها به تمام نقاط بدن میرسد.
فشار خون بالا یا هایپرتانسیون چیست؟
هایپرتانسیون همان اصطلاح پزشکی کاربردی برای فشار خون بالا است. فشار خون بالا یک بیماری است که معمولاً هیچ علامتی ندارد و به همین دلیل است که آنرا قاتل خاموش مینامند. تنها راه تشخیص فشار خون بالا اندازه گیری آن توسط دستگاه فشارسنج است.
فشار خونچگونه اندازه گیری میشود؟ اعداد حاصل از اندازه گیری فشار خون به چه معنا هستند؟
آزمایش فشار خون، میزان تلاش قلب برای پخش کردن خون در سراسر بدن را محاسبه میکند.
فشار خون با دو عدد اندازه گیری میشود. اولین عدد میزان مقاومت شریانها در هنگام انقباض قلب است. عدد دوم مقاومت دیواره سرخرگ در هنگام استراحت قلب و در میان دو ضربان قلب است.
اعداد بدست آمده را با اعدادی که در ادامه ذکر میکنیم مقایسه کنید:
- فشار خون طبیعی کمتر و مساوی ۱۲۰/۸۰ است (خوانده میشود ۱۲۰ بر روی ۸۰)
- فشار خون بالا شامل ۱۴۰/۹۰ و یا اعداد بالاتر است
- اگر عدد بدست آمده در میان دو داده بالا باشد میگوییم بیمار پری هایپر تانسیون به معنی یک مرحله قبل از ابتلا به فشارخون بالا است.
چگونه میتوان فشار خون را اندازه گیری کرد؟
کل این فرآیند چند دقیقه طول میکشد. برای اندازه گیری فشار خون، پرستار و یا پزشک کاف را دور بازو شما قرار میدهد و درون آن هوا پمپ میکند تا زمانی که مسیر عبور خون بسته شود، سپس هوای آنرا به آرامی خالی میکند.
بعد از آزمایش از پزشک خود اعداد به دست آمده را بپرسید و در صورت بالا بودن با پزشک خود صحبت کنید و اقدامات بعدی را جویا شوید.
اعداد بدست آمده از آزمایش فشار خون معمولاً با خطا همراه است و میتواند بالا و یا پایینتر از میزان واقعی باشد، بنابراین معمولاً بیش از یکبار آنرا بررسی میکنند.
آیا خودم میتوانم فشار خون خود را اندازه گیری کنم؟
بله میتوانید؛ در بسیاری از مراکز خرید، دارو خانهها و فروشگاههای مواد غذایی، دستگاههای اندازه گیری فشار خون قابل استفاده در محل وجود دارند. همچنین انواع دستگاههای اندازه گیری فشار خون در منزل وجود دارند که در تمامی داروخانهها قابل تهیه هستند و کار کردن با آنها آسان است. البته در همه موارد ذکر شده در صورت بالا بودن فشار خون ابتدا با پزشک خود صحبت کنید.
بارداری؛ فشار خون بالا چگونه میتواند بر بارداری تأثیر بگذارد؟
فشار خون بالا میتواند هم برای مادر باردار و هم نوزاد شرایط خطرناکی بوجود بیاورد. بنابراین اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید و قصد باردار شدن دارید، ابتدا اقدام برای کاهش فشار خون بسیار حائز اهمیت است.
گاهی زنان برای اولین بار در دوران بارداری خود دچار این بیماری میشوند که اصطلاحاً به آن فشار خون دوران بارداری میگویند. این نوع از فشار خون معمولاً پس از تولد نوزاد از بین میرود اما در هر صورت فشار خون بالا در دوران بارداری بسیار مهم است و در صورت ابتلا حتماً باید مرتباً به دکتر خود مراجعه کنید تا:
- درباره فشار خون بالا بیشتر بدانید.
- نکات بیشتری درمورد بارداری سالم دریافت کنید.
فشار خون بالا؛ در صورت ابتلا به فشار خون بالا چه باید کرد؟
اگر مبتلا به فشار خون بالا باشید ممکن است به مصرف دارو نیاز داشته باشید.
یک لیست از سوالاتی که باید در این باره از پزشک خود بپرسید تهیه کنید و با پزشک خود در این باره صحبت کنید.
و اما جهت کاهش فشار خون میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- رژیم غذایی سالم، با محدودیت شدید سدیم (نمک) و چربیهای اشباع، در میش بگیرید
- فعالیت و تحرک داشته باشید، هفتهای حداقل دو ساعت و نیم ورزش متوسط مانند پیاده رویی سریع داشته باشید.
- وزن خود را در بازه طبیعی و سالم نگهداری کنید
- داروها را حتماً طبق دستور مصرف پزشک مصرف کنید.
و اما در پایان باید گفت “قطره قطره جمع گردد و آنگهی دریا شود ”
فراموش نکنید رعایت تغییرات کوچک بسیار مهم هستند، برای مثال از دست دادن فقط ۱۰ پوند (تقریباً ۴ کیلو و نیم) از وزنتان تأثیر بسزایی در کاهش فشار خون شما دارد.
بررسی میزان فشار خون خود را آغاز کنید
برای پیشگیری و یا پایین آوردن فشار خون ابتدا با چک کردن میزان فشارخون شروع کنید.
فشار خون خود را مرتباً در دورههای منظم چک کنید و این قضیه را به فوق تخصص قلب و عروق و یا پرستار خود هر بار گوشزد کنید. سپس اعداد حاصله را حتماً بنویسید و یا بخاطر بسپارید و روند آنهارا پیگیری کنید.
یا فرآیند بالا را خود در منزل با تهیه دستگاههای اندازه گیری فشار خون از داروخانهها یا بوسیله دستگاههای رایگان تعبیه شده در مراکز مختلف انجام دهید و سعی کنید نکات زیر را رعایت کنید.
غذای سالم بخورید تا فشار خون نگیرید
سدیم کمتری مصرف کنید.خوردن سدیم یا نمک کمتر در روند کاهش فشار خون نقش مهمی دارد و همواره هنگام خرید به دنبال کلمات زیر بر روی محصولات باشید. “سدیم کم”، “سدیم کاهش یافته”، “بدون نمک”
همچنین هنگام خرید جدول ارزش غذایی محصولات را بررسی کنید و غذاهایی با ارزش روانه سدیم ۵ یا کمتر از ۵ درصد را انتخاب کنید. غذاهایی با DV یا ارزش روزانه بالای بیست درصد خطرناک هستند.
مصرف زیاد پتاسیم همچنین در کاهش فشار خون بسیا مؤثر است. منابع غنی پتاسیم شامل سیب زمینی، موز، طالبی، لوبیا و ماست است. همچنین از رژیم غذایی DASH پیروی کنید.
انجام فعالیت های بدنی، بهترین راه برای جلوگیری از فشار خون
انجام فعالیتهای بدنی منظم میتواند خطر ابتلا به بیماری فشار خون را به طرز چشم گیری کاهش دهد.
به صورت هفتگی، حتماً حداقل دو ساعت و ۳۰ دقیقه فعالیت متوسط داشته باشید. فعالیت متوسط مانند:
- قدم زدن سریع
- رقصیدن
- دوچرخه سواری
- شنا کردن
- ایروبیک
عادتهای سالمی که خطر ابتلا به فشار خون را کاهش می دهند
نوشیدن الکل را محدود کنید:
اگر نوشیدن الکل را به عنوان یک رفتار انتخاب کردهاید حتماً آن را به یک واحد نوشیدنی در روز برای خانمها و دو واحد نوشیدنی در روز برای آقایان محدود کنید.
استرس خود را مدیریت کنید:
کنترل استرس میتواند به کنترل فشار خون بالا کمک زیادی کند. تنفس عمیق و مدیتیشن روشهای خوبی برای آرامش و کنترل استرس هستند.
ترک سیگار:
سیگار کشیدن آسیب فراوانی به سلامت قلب و عروق وارد میکند و ترک آن برای کاهش خطر بیماری فشار خون، حمله قلبی و سکته مغزی امری لازم و ضروری است.
دیدگاهتان را بنویسید