عوامل خطر آفرین بیماری های قلبی
عوامل خطر آفرین بیماری های قلبی؛ استرس را دست کم نگیرید
استرس علاوه بر انواع مشکلات جسمی جزئی مانند عرق کردن دستها و ناراحتی معده، میتواند خطر ابتلا به مشکلات جدی قلبی را افزایش دهد. قسمت پیچیده این ماجرا آنجاست که استرس در سناریوهای مختلفی از روابط عاشقانه تا رویدادهای ورزشی در جریان است و همه آنها میتوانند بر سلامت قلب تأثیر بگذارند.
استرسهای پنهانی را تشخیص دهید
وارد دوره جدایی شدن و طلاق گرفتن یک امر به شدت استرس زاست که محققان تا همین اواخر از میزان تأثیر مخرب آن آگاهی نداشتند. در طی مطالعاتی که جامعه آماری آن بیش از ۱۸ سال تحت نظر بودند، محققان دریافتند که افزایش خطر حمله قلبی در زنانی که دو یا چند طلاق را پشت سر گذاشتهاند، مشابه افراد سیگاری یا افراد دیابتی است.
این رابطه برای مردان نیز صادق است و مردانی که بیش از یک طلاق را تجربه کردهاند، با افزایش خطر حمله قلبی مواجه میشوند. البته لازم به ذکر است که مردان پس از ازدواج مجدد به یک سلامتی نسبی دست پیدا میکنند که در زنان این موضوع کم رنگ است. به طور کلی استرسهایی از این جنس تا چندین دهه حتی میتوانند بر سلامتی تأثیر داشته باشند.
استرس ناشی از شغل و مسائل کاری نیز چنین است. تحقیقات نشان داده است افرادی که بیشتر نگران از دست دادن شغل خود هستند و امنیت شغلی کمتری دارند، حدود ۲۰ درصد بیشتر در معرض خطر بیماریهای قلبی هستند. به گفته متخصصین: ” حتی افرادی که از امنیت شغلی کافی برخوردارند و از کار خود رضایت کافی دارند ، ممکن است به دلایلی مانند رقابت یا تلاش برای ایجاد تعادل میان شغل و امور خانه درگیر استرس مزمن شوند ”
در کمال تعجب استرسهای ناشی از حوادث لذت بخش نیز ممکن است خطر حملات قلبی را افزایش دهد! در طی جام جهانی اخیر در روزهایی که تیم ملی آلمان بازی میکرد، آمار حملات قلبی در یک شهر آلمان بیش از دو برابر افزایش پیدا کرد.a
ارتباط میان استرس و بیماریهای قلبی را دریابید
استرس میتواند باعث افزایش التهاب در بدن شود که با عوامل آسیب زننده به قلب مانند فشار خون بالا و کاهش HDL هم پوشانی مخربی دارد.
استرس مزمن همچنین میتواند غیر مستقیم قلب را تحت تأثیر قرار دهد. به طوری که در هنگام نگرانی و استرس شما تمایل بیشتری به خواب، رغبت کمتری برای ورزش کردن و توجه کمتری به رژیم غذایی خود دارید و در نتیجه این تغییرات سلامت قلب شما نیز معرض خطر قرار میگیرد.
چگونه از قلب خود محافظت کنیم
متخصصین در این باره معتقدند که اغلب افراد استرس خود را از سلامتی جدا میدانند. توصیه بر است که در صورت مواجه با هر نوع از استرس، حتماً در این باره اقدامی انجام شود. مراحل ذکر شده در ادامه میتواند در این مسیر شما را یاری کند.
مشاورههای تخصصی بگیرید و سطح استرس خود را با کادر درمان در میان بگذارید. زیرا اضطراب، به ویژه اگر با ریسک فاکتورهای دیگری مانند چاقی یا فشار خون درگیر هستید، بسیار حائز اهمیت است. گاهی اوقات فقط صحبت با یک روانشناس یا روانپزشک میتواند در تغییر سبک زندگی تأثیر فراوانی داشته باشد.
بگذارید استرس به شما انگیزه بدهد. طبق توصیه متخصصین، به جای استفاده از استرس به عنوان یک عامل بازدارنده از آن به عنوان یک انگیزه برای ورزش کردن استفاده کنید. برای مثال بعد از یک روز پر استرس، پیاده روی با دوستان پس از میل ناهار میتواند ذهن شما را از مسائل فرسایشی دور کند.
آیا کنترل استرس میتواند بیماری قلبی را کاهش دهد یا از آن جلوگیری کند؟
کنترل استرس ایده خوبی برای سلامتی بدن است؛ اما درمورد سلامتی قلب به طور خاص محققان در حال تحقیقات تکمیلی هستند. چند مطالعه عملکرد روان درمانی و تأثیر مشاوره در کاهش اثار مخرب استرس بر بیماریهای قلبی عروقی را بررسی کرده است.
مطالعات نشان میدهد نقش روان درمانی ، شامل هر دو جنبه روانشناختی و اجتماعی ، در پیشگیری از حملات قلبی دوم بسیار مؤثر و نوید بخش است. افرادی که احساس افسردگی ، اضطراب و یا استرس بیش از حد دارند باید با فوق تخصص قلب و عروق و یا سایر متخصصین مربوطه صحبت کنند.
برای مهار استرس چه کاری از دستمان بر میآید؟
دکتر شیفرین ، مسئول تحقیقات در زمینه فشار خون و عروق در انستیتو لیدی دیویس در این باره میگوید: “ورزش، حفظ نگرش مثبت، سیگار نکشیدن، احتیاط در نوشیدن بیش از حد قهوه، لذت بردن از رژیم غذایی سالم و حفظ وزن سالم روشهای خوبی برای مقابله با استرس هستند.”
درمان دارویی برای بسیاری از موارد گزینههای خوبی است. اما برای استرس خیر. شاید برخی از افراد ترجیح میدهند از آرام بخشها استفاده کنند. اما به طور کلی بهتر است در طولانی مدت یاد بگیریم که با استرس خود، از طریق حفظ آرامش و تکنیکهای کنترل استرس مقابله کنیم. دقت کنید استرس و اضطراب (anxiety) دو مفهوم متفاوتاند و نباید باهم اشتباه گرفته شوند. اگر از اضطراب رنج میبرید میتوانید درباره روند درمان و حتی استفاده از دارو با پزشک خود صحبت کنید.
درک بیشتر استرس و اینکه با چه ابزاری به شما فشار میآورد قدم مهمی برای مقابله با آن است.
آیا شما وقتی استرس دارید:
- برای آرامش غذا میخورید؟
- سرعت غذا خوردن و صحبت کردن شما افزایش مییابد؟
- با مصرف الکل و سیگار برای آرامش خود تلاش میکنید؟
- سرتان شلوغ میشود ، اما نمیتوانید کار زیادی انجام دهید؟
- بیش از حد کار میکنید؟
- کارهای خود را به تعویق میاندازید؟
- ساعت خواب شما خیلی کم یا خیلی زیاد میشود؟
- سعی میکند کارهای زیادی را همزمان انجام دهید؟
- بی حوصلگی و خستگی شما را فرا میگیرد؟
درگیر شدن با هر یک از این رفتارها میتواند به این معنی باشد که شما توانایی کنترل استرس خود را ندارید. در این شرایط میتوانید به کلاسهای کنترل استرس مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید