آشنایی با عمل قلب باز
چه زمانی به عمل قلب باز نیاز است؟
عمل قلب باز نیاز به نمونه برداری دارد و برای افرادی که بیماری شریان اکلیلی دارند، ضروری است. در این بیماری رگ های خونی قلب که اکسیژن کافی را برای قلب فراهم می کنند، باریک و تنگ می شوند و در نتیجه عبور خون از آن ها سخت انجام خواهد شد.
این اتفاق بیشتر زمان هایی رخ می دهد که چربی های موجود در دیواره قلب افزایش یابد ، رگ ها باریک شوند و قادر نباشند که خون کافی را به قلب برسانند . زمانی که جریان خون در رگ های قلب به طور صحیح و به اندازه کافی نباشد ، حمله قلبی رخ خواهد داد.
عمل قلب باز همچنین برای مشکلاتی که در ادامه این بخش خواهیم گفت انجام می شود:
- ترمیم یا جابجایی دریچه های قلب که به خون اجازه جریان یافتن می دهند.
- ترمیم نواحی غیر طبیعی و آسیب دیده قلب.
- استفاده از لوازم ایمپلنت که به ضربان صحیح قلب کمک می کند.
- پیوند قلب
- آنژیوپلاستی (باز کردن عروق قلب)
- جراحی بای پس
- ترمیم نقص مادرزادی قلبی در نوزادان
- برطرف کردن انسداد شریان های منتهی به قلب
قبل از عمل قلب باز
- میبایست قبل از این جراحی یک الکتروکاردیوگرام، آزمایش خون و آزمایش ادرار انجام داده و یک عکس رادیولوژی قفسه سینه بگیرید تا جراح جدیدترین اطلاعات را در مورد وضعیت سلامتی شما بدست آورد.
- در مورد تمام داروهایی که مصرف میکنید (تجویزی و بدون نسخه) با متخصص قلب و جراحتان صحبت کنید.
- اگر سیگار میکشید حتما ۲ هفته زودتر و قبل از عمل قلب باز ترک کنید.
- هرگونه تغییری در وضعیت سلامتی خود از جمله بروز علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا را به متخصص قلب و جراحتان گزارش دهید. زیرا وجود هرگونه عفونتی میتواند بر بهبودتان تأثیر بگذارد.
- شب قبل از جراحی حمام کنید تا مقدار میکروبهای روی پوستتان کم شود.
- در اتاق عمل تزریق یک داروی بیهوشی باعث میشود که در طول جراحی به خواب بروید. از آنجا که بیهوشی با شکم خالی ایمن ترین حالت بیهوشی است، از شما خواسته خواهد شد تا در شب قبل از جراحی، بعد از نیمه شب چیزی نخورده یا ننوشید. اگر بعد از نیمه شب چیزی میل کردید حتما به متخصص بیهوشی و پزشک قلبتان اعلام کنید.
شیوه عمل قلب باز
پس از پذیرش در بیمارستان در مراحل اولیه صفحههای فلزی کوچکی به نام الکترود به قفسه سینهتان چسبانده میشوند. این الکترودها به یک دستگاه الکتروکاردیوگراف متصل هستند که ریتم و فعالیت الکتریکی قلبتان را روی مانیتور نشان خواهد داد.
ناحیهای از مچ دستتان با یک بی حسی موضعی، بی حس می گردد. به یکی از رگهای دستتان، یک لوله پلاستیکی به نام «راه» وارد میشود.
یک راه وریدی به یکی از سیاهرگهایتان وارد خواهد شد. راه وریدی در طول جراحی داروی بیهوشی مورد نیازتان را تأمین میکند. قبل از رفتن به اتاق عمل به شما دارویی داده میشود که به شما کمک خواهد کرد تا ریلکس شوید.
پس از اینکه کاملاً به خواب رفتید یک لوله وارد نای شما میشود. این لوله به دستگاهی به نام رسپیراتور متصل است که در طول عمل قلب باز تنفستان را کنترل میکند.
لوله دیگری از طریق بینی و سپس گلویتان به درون معده شما هدایت میشود. این لوله مانع از جمع شدن هوا و مایع در معدهتان میشود، تا زمانی که به هوش میایید احساس تهوع نکرده و تجمع هوا به شکمتان فشار وارد نکند.
لوله نازکی نیز وارد مثانهتان میشود تا در طول عمل قلب باز مانع از تجمع ادرار در مثانه شود. یک داروی رقیق کننده خون به نام آنتیکواگولانت به شما داده میشود که از لخته شدن خونتان جلوگیری میکند.
برای اکثر جراحیهای بای پس از یک دستگاه قلب و ریه استفاده میشود. پس از آنکه به دستگاه قلب و ریه متصل شدید، قلبتان متوقف و خنک میشود.
تیم جراحی توسط یک جراح قلب و عروق مدیریت شده و شامل سایر جراحان دستیار، یک متخصص بیهوشی و پرستاران جراحی می شود.
در عمل قلب باز ابتدا قطعه بلندی از ورید پایتان (ورید صافن) جهت پیوند زدن برداشته میشود. یک سر قطعه پیوندی به آئورت خروجی متصل میشود، که سرخرگ بزرگی است که خون غنی از اکسیژن را از قلب به بدن میرساند و سر دیگر آن به سرخرگ کرونری درگیر در زیر ناحیه مسدود شده متصل میشود.
البته ممکن است جراح به جای پا از سرخرگی از درون دیواره سینه (سرخرگ داخلی پستان) و یا هر دو مورد (پا و سینه) برای پیوند استفاده کند. عمل قلب باز ، بسته به تعداد بایپسهای مورد نیاز بین ۲ تا ۶ ساعت طول میکشد.
خطرات عمل قلب باز
خطرات ناشی از عمل قلب باز عبارتند از:
- عفونت زخم قفسه سینه (در بیماران مبتلا به چاقی یا دیابت، و یا کسانی که قبلا عمل جراحی عروق کرونر CABG داشته اند، معمول تر است.)
- حمله قلبی یا سکته
- ضربان قلب نامنظم
- نارسایی ریه یا کلیه
- درد قفسه سینه و تب کم
- از دست دادن حافظه و یا گیجی
- لخته خون
- از دست دادن خون
- اشکال در تنفس
- پنومونی

عوارض عمل قلب باز
برخی از عوارض شایع عمل قلب باز بطور معمول در ساعات و روزهای اولیه بستری شدن در بیمارستان بهبود می یابند و بیمار بطور دقیق برای عوارض عمل قلب باز توسط فوق تخصص قلب و عروق بیمارستان و از طریق انجام تست های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می گیرد.
۱- خونریزی بعد از عمل قلب باز
ممکن است در محل برش جراحی یا منطقه ای از قلب که در آن عمل قلب باز انجام می شود، رخ دهد.
۲- ریتم قلب غیر طبیعی
در موارد نادر یک پیس میکر خارجی موقتی، و یا داخلی دائمی ممکن است برای اصلاح این مشکل لازم باشد.
۳- آسیب ایسکمیک قلب
آسیب به بافت قلب ناشی از کمبود جریان خون به قلب
۴- مرگ
خطر مرگ در جراحی که در آن قلب متوقف گردیده است در هر روشی افزایش می یابد.
۵- لخته شدن خون
لخته شدن خون ممکن است در داخل و اطراف قلب شکل گرفته و یا از طریق جریان خون حرکت نماید. در این رابطه مقاله ۸ نشانه لخته خون که هرگز نباید نادیده گرفته شوند را بخوانید.
۶- سکته مغزی
اغلب توسط لخته هایی که در خون بعد از عمل قلب باز شکل گرفته اند، ایجاد می شود.
۷- از دست دادن خون
در برخی موارد، یک انتقال خون ممکن است لازم باشد.
۸- تامپوناد قلبی (تامپوناد پریکارد)
یک بیماری تهدید کننده زندگی که در آن پریکارد، کیسه اطراف قلب، پر از خون می شود. این حالت باعث می شود که عملکرد کامل قلب دشوار و یا غیر ممکن گردد.
بعد از عمل قلب باز چه اتفاقی می افتد ؟
زمانی که بعد از جراحی به هوش می آیید، خواهید دید که دو یا سه لوله داخل قفسه سینه شماست . این لوله ها به شما کمک می کند که مایعات اطراف قلب شما بیرون کشیده شوند و همچنین سرم به شما وصل می شود تا مایعات بدن تامین شود .
لوله نازکی نیز برای خرج ادرار به شما وصل خواهد شد. همچنین دستگاهی به شما وصل می شود که وضعیت قلبی تان را نشان می دهد . پرستاران نیز اطراف شما هستند تا وضعیت تان را تحت کنترل داشته باشند.
اولین شب را حتما باید در بخش مراقبت های ویژه و آی سی یو بمانید و سپس در سه الی هفت روز آینده، شما را به بخش می برند.

ریکاوری
روزهای بعد از عمل قلب باز در منزل را باید به خوبی و با دقت از خودتان مراقبت کنید تا کمترین مشکلی برایتان پیش نیاید.
مراقبت از بخیه
مراقبت از قسمت برش داده شده یکی از مهم ترین مراقبت ها است . باید این محل را گرم و خشک نگه دارید ، قبل و بعد از لمس آن، دستان خود را بشویید . اگر بخیه شما بهبود پیدا کند و هیچ عفونتی نداشته باشد، می توانید دوش بگیرید.
البته دوش گرفتن شما نباید بیشتر از ده دقیقه طول بکشد . آب باید گرم باشد، نه داغ . همچنین محل بخیه نباید مستقیما با آب برخورد داشته باشد . اگر علائمی از عفونت مشاهده کردید ، حتما محل جراحی را ضدعفونی کنید.
علائم عفونت شامل موارد زیر است :
- افزایش مایعات خارج شده از محل برش
- باز شدن زخم و جای برش
- تراوش از برش
- قرمزی اطراف برش
- گرمی اطراف خط برش
- تب
نحوه کنترل درد عمل قلب باز
اینکه چگونه درد بعد از عمل قلب باز را مدیریت کنید ، باعث می شود که سرعت ریکاوری افزایش پیدا کند و احتمال ابتلا به مشکلاتی مثل ذات الریه یا انعقاد خون کاهش یابد .
در این مواقع معمولا دردهای عضلانی ، گلو درد ، درد در ناحیه برش و درد موجود به دلیل وجود لوله ها افزایش پیدا می کند.
پزشک در این شرایط برای زمانی که در منزل هستید ، هم داروی مسکن تجویز می کند و به شما توصیه می کند که دارو را قبل از خواب و قبل از فعالیت های فیزیکی مصرف کنید.
پارامترهای قیمت عمل قلب باز
قیمت عمل قلب باز به طور کلی به عوامل زیر بستگی دارد:
- نوع بیهوشی
- تعداد بای پس
- شرایط سلامت بیمار
- تخصص و تجربه جراح
دیدگاهتان را بنویسید