عارضه تپش قلب
دکتر پرآذران2022-03-16T12:37:28+03:30تپش قلب
قلب، عضو حیاتی بدن انسان در معرض خطرات زیادی قرار دارد که هر کدام میتوانند به راحتی موجب مرگ انسان شوند.کاملا مشخص است که قلب از اهمیت بالایی برخوردار است در نتیجه آشنایی با عوامل مرتبط با آن بسیار مهم است.در این راستا امروز در این مقاله به موضوع تپش قلب و موارد مرتبط با آن می پردازیم که میتواند خیلی کمک کننده باشد.پیشنهاد میکنم قبل از مطالعه این مقاله، نگاهی به مقاله آناتومی قلب در همین سایت انداخته تا درک این مقاله برایتان آسان تر باشد.
منظور از تپش قلب چیست؟
تپش قلب حالتی است که در آن شما حس میکنید قلبتان خیلی تند میزند، ضربان نامنظم دارد یا به شدت به سینه تان میکوبد.تپش قلب به صورت های گوناگونی از جمله کوبیدن،تپیدن،لرزیدنو… حس میشود.توجه داشته باشید تپش قلب همیشه به معنای وجود بیماری قلبی نیست بلکه ممکن است فرآیند لحظه ای بدن برای حفظ حالت درست بدن باشد.بسیاری از افراد معمولا فعالیت طبیعی قلب را با تپش قلب اشتباه می گیرند.
علل ایجاد تپش قلب
تپش قلب میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در دسته های زیر قرار می گیرند.
احساسات:
- اضطراب
- استرس
- وحشت زدگی
- نگرانی
دارو درمانی:
- آنتی هیستامین ها
- آنتی آریتمیک ها
- آنتی بیوتیک ها
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد قارچ
- داروهای تیروئید
- اسپری آسم
- برخی مکمل ها و داروهای گیاهی
مشکلات جسمانی:
- تیروئید پرکار
- پتاسیم پایین
- از دست دادن خون
- آنمی
- قند خون پایین
- تب بالا
- کم آبی بدن
- سطح پایین اکسیژن و دی اکسید کربن خون
تغییرات هورمونی:
- بارداری
- قاعدگی
- یائسگی
- بیماری های قلبی
- آریتمی (آهنگ غیر طبیعی قلب)
- سکته قلبی
- مشکلات دریچه قلب
- مشکلات قلبی مادرزادی
- سبک زندگی و عادات فردی:
- مصرف کافئین (چای، قهوه و نوشیدنی های انرژی زا)
- استعمال دخانیات
- مواد مخدر
- غذاهای پر ادویه
این عوامل می توانند ضربان قلب را سریع تر یا محکم تر از حالت معمول کنند ، یعنی همان تپش قلب که معمولا بی خطر است.
علائم تپش قلب و مراجعه به پزشک
همانطور که گفته شد تپش قلب معمولا بی خطر بوده و انسان را تهدید خاصی نمی کند.در صورت بروز حالت تپش قلب ، قلب می تواند علائمی مانند موارد زیر را از خود نشان دهد:
- قلب یکی در میان میزند
- قلب به قفسه سینه میکوبد
- قلب بسیار سریع می زند
اما تپش قلب می تواند خود نشانه بیماری قلبی باشد.از این رو پیشنهاد میکنم با دیدن علائم زیر در کنار تپش قلب ، خیلی سریع به پزشک متخصص مراجعه کنید:
- سرگیجه
- گیجی
- حواس پرتی
- احساس غش کردن
- تنگی نفس
- احساس درد
- فشار و گرفتگی سینه
- گرفتگی فک یا بازو
- تعریق زیاد و بی دلیل
عوارض تپش قلب
تپش قلب ناشی از مشکلات قلبی ، در صورت عدم درمان می تواند عوارض جانبی به دنبال خود داشته باشد.در ادامه مقاله عوارضی که تپش قلب ممکن است به وجود آورد را بررسی میکنیم
غش کردن:
تپش قلب اگر طولانی شود میتواند موجب شود فشار انسان افتاده و غش کند.احتمال بروز این عارضه تپش قلب در بیماران دارای بیماری های قلبی مثل مشکلات دریچه ای قلب بیشتر است.
ایست قلبی:
در موارد نادری ممکن است تپش قلب ، قلب را از فعالیت انداخته ک موجب ایست قلبی شود.در این حالت تپش قلب سبب بروز مشکل در سلول های آریتمی قلب میشود.
سکته ی مغزی :
تپش قلب سبب اختلال در ضربان طبیعی قلب میشود.در ادامه لخته خون ایجاد می شود که شریان های مغزی را مسدود میکند.این وضعیت موجب سکته قلبی میشود.
نارسایی قلب:
با طولانی شدن تپش قلب و عدم درمان آن ، پمپاژ خون به بدن به خوبی انجام نشده و فعالیت قلب دچار مشکل میشود.
راه های تشخیص تپش قلب
همانطور که گفته شد تشخیص اینکه تپش قلب بی خطر است یا یکی از علائم بیماری قلبی است،مشکل بوده و نیاز به پیگیری علمی دارد.در این بخش از مقاله به روش های علمی تشخیص تپش قلب که پزشک شما می تواند از شما بخواهد می پردازیم.
تست نوار قلب:
در این آزمایش غیرتهاجمی، پرستار حرفه ای یک سری وسیله روی قفسه سینه شما قرار می دهد که آن ها ضربان های الکتریکی قلب شما را ثبت میکنند.نوار قلب به متخصص قلب و عروق کمک می کند تا هر نوع بی نظمی ضربان قلب و مشکلات ساختاری ای که می توانند باعث تپش قلب شوند را تشخیص دهد. این آزمایش ممکن است هم در زمان استراحت و هم در زمان ورزش انجام شود.
مانیتورینگ هولتر :
هولتر مانیتور یک وسیله ی قابل حمل است که می تواند به عنوان روش جایگزین تست نوار قلب برای تشخیص تپش قلب مورد استفاده قرار گیرد.برای استفاده از آن بیمار وسیله را پوشیده و معمولا ۲۴ الی ۷۲ ساعت همراه خود نگه میدارد.در این زمان نوار قلب جاری بیمار توسط هولتر قلب یا هولتر مانیتور ثبت میشود.
ثبت وقایع:
اگر بیمار همچنان بعد از استفاده از مانیتور هولتر هیچ بی نظمی ضربان قلبی نداشتید، متخصص شما ممکن است از یک وسیله برای ثبت وقایع قلبی بیمار استفاده کند.بیمار باید تا جایی که ممکن است در طول روز این وسیله را بپوشد و در هنگامی که با علائم تپش قلب مواجه شد، دکمه ی دستگاه را فشار دهد تا شروع به ثبت وقایع کند. ممکن است نیاز باشد بیمار برای چند هفته از این دستگاه استفاده کنید.
اکوی قلب:
در آزمایش غیر تهاجمی اکو قلب، یک تصویر تهیه شده که نشان دهنده ساختمان و عملکرد قلب است.می توان اکوی قلب را سونوگرافی قلب تصور کرد.
بیماری های مرتبط با تپش قلب
بسیاری از بیماری های قلبی میتواند موجب ایجاد تپش قلب شوند.پزشک متخصص با تشخیص تپش قلب از راه هایی که در قسمت قبل بررسی کردیم، در صورت وجود هرگونه بیماری قلبی آن را تشخیص داده و نسبت به درمان آن اقدام میکند.بیماری های قلبی که می تواند تپش قلب را به دنبال داشته باشند، شامل موارد زیر هستند.
بیماری های عروق کرونر:
در این دسته از بیماری های قلبی، اختلالاتی در جریان خون رسانی به قلب که توسط عروق کرونر انجام می شود ، اتفاق می افتد.در این حالت عروق کرونر دچار مشکل شده اند و قلب به درستی اکسیژن و مواد مورد نیاز خود را به دست نمی آورد.تپش قلب میتواند یکی از نشانه های ابتلا به این بیماری قلبی باشد.البته علاوه بر تپش قلب می توان درد قفسه سینه،ضربان سریع، حالت تهوع و تعریق را نیز از علائم بیماری عروق کرونر دانست.
آریتمی قلب:
هرگونه اختلال در سلول های بخش الکتریکی قلب ، می تواند تپش قلب به دنبال داشته باشد.قلبی سالم با ریتم خاص و تعداد ضربان منظم کار میکند که بروز بیماری آریتمی قلبی و تپش قلب میتواند علائم دیگری از جمله موارد زیر داشته باشد:
- سرگیجه
- احساس غش کردن
- خستگی
- احساس ناراحتی در سینه
نارسایی قلبی:
نارسایی قلبی به عنوان ناکارآمدی عملکرد قلب تعریف میشود. خون با سرعتی آهسته تر در سراسر بدن پمپ میشود. این شرایط به عوارض دیگری در اندامهایی که به میزان کافی اکسیژن و مواد مغذی دریافت نمیکنند، منجر می شود.نارسایی قلبی میتواند در واکنش به یک حمله قلبی یا دیگر بیماریهای زمینهای که فشار مضاعفی را بر قلب وارد میکنند، مانند دیابت، بیماری کلیوی یا فشار خون بالا شکل بگیرد. افزون بر تپش قلب و تنگی نفس، از دیگر علائم نارسایی قلبی میتوان به سرفهای که موجب تولید خلط سفید رنگ میشود، سرگیجه، حالت تهوع، درد قفسه سینه، خستگی شدید و افزایش وزن ناگهانی اشاره کرد.
بیماری های دریچه قلب:
به دنبال هرگونه اختلال در ساختار یا فعالیت دریچه های قلب، می تواند تپش قلب بروز دهد.در این بیماری قلبی ، یک یا چند عدد از دریچه های قلب دچار نقص شده و فشار بر روی قلب افزایش پیدا میکند.علاوه بر تپش قلب ،سرگیجه و احساس فشار در سینه نیز جزو علائم بیماری های دریچه قلب محسوب میشوند.
درمان تپش قلب
معمولا آن نوع از تپش قلب که بی خطر بوده و نشان از بیماری قلبی خاصی نمی باشد، با رعایت روش درست زندگی بر طرف میشود.شما میتوانید با رعایت نکات زیر ، خیلی راحت تپش قلب را بهبود داده و حتی از بروز دوباره آن پیشگیری کنید.
- ترک دخانیات
- خواب کافی
- ورزش مناسب و کافی
- عدم مصرف دارو بدون تجویز پزشک
- داشتن تغذیه مناسب
- کاهش استرس و اضطراب
- عدم استفاده از کافئین زیاد
اگر تپش قلب شما با موارد بالا برطرف نشد، حتما به پزشک مراجعه کرده تا درمان را به وی بسپارید.پزشک با انجام معاینه و تشخیص بیماری ، درمان را انتخاب کرده و شما را برای آن آماده میکند.در موارد ابتدایی تپش قلب توسط دارو های تجویز شده توسط پزشک متخصص رفع میشود اما در موارد شدید ممکن است نیاز به جراحی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید