خطرات آنژیوگرافی چیست؟
نکات و خطراتی که باید قبل از آنژیوگرافی از آن آگاه باشید.
آنژیوگرافی یا رگ نگاری عموما یک روش ایمن برای تشخیص گرفتگی و تنگی عروق کرونر است که از طریق عروق دست یا کشاله ران انجام می شود. اما گاهی عوارض جانبی جزئی نسبتا شایع و به ندرت عوارض جدی پرخطر دارد. معمولا پزشکان زمانی از روش آنژیوگرافی استفاده می کنند که مزایای آن از خطراتش برای بیمار کمتر باشد.
اما بازهم بسیاری از افراد نگرانی هایی در مورد خطرات آنژیوگرافی و عوارض و مشکلات احتمالی پس از آن دارند. از این رو، قصد داریم در این مقاله از سری مقالات بهترین فوق تخصص قلب و عروق به عوارض احتمالی آنژیوگرافی و خطراتی که ممکن است متوجه برخی از بیماران شود اشاره کنیم. آگاهی از این موارد می تواند نگرانی ها و شک و شبهه بیماران را برطرف کند.
قبل از هرچیز، بهتر است به این نکته اشاره کنیم که هر فرد شرایط بدنی متفاوتی دارد، به همین دلیل بهترین راه برای رفع نگرانی قبل از آنژیوگرافی، مشورت با پزشک متخصص است. تیم پزشکی سلامت شما تمامی مراحل و شرایط عمل را برای شما شرح خواهد داد.
عوارض جانبی آنژیوگرافی چیست؟
بیشتر مردم پس از انجام آنژیوگرافی،از موارد زیر ناراضی بوده و شکایت میکنند :
- کبودی
- درد
- تورم و برآمدگی بسیار کوچک ، یا تجمع خون در نزدیکی محل برش
این مشکلات باید طی چند روز تا چند هفته بهبود یابد و معمولا جای نگرانی نیست. اگر این موارد را پس از آنژیوگرافی مشاهده کردید، درصورت نیاز می توانید از مسکن هایی مانند استامینوفن استفاده کنید.

خطرات احتمالی آنژیوگرافی چیست؟
بیشتر افراد در حین انجام آنژیوگرافی یا پس از آن مشکلی ندارند. اما گاهی افرادی با بیماری های خاص ممکن است در حین انجام آنژیوگرافی دچار مشکلاتی شوند. حمله قلبی یا سکته مغزی هرچند به ندرت اتفاق می افتد، اما اگر در حین آنژیوگرافی باشد، ممکن است بسیار تهدید کننده باشد. این موارد بیشتر در افراد سالمند و یا افراد دارای شرایط سلامتی ویژه، که خطر سکته قلبی و مغزی در آن ها افزایش می یابد، محتمل است.
از دیگر مشکلاتی که ممکن است در حین یا پس از آنژیوگرافی رخ دهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پارگی یا بسته شدن ناگهانی عروق
- واکنش آلرژیک به ماده حاجب
- آسیب کلیوی مربوط به ماده حاجب ( رنگ )
- خونریزی یا کبودی در محلی که کاتتر قرار داده شده است.
شرایطی که می تواند ریسک بروز مشکلات پس از آنژیوگرافی را افزایش دهد.
شرایط سلامتی خاصی می توانند خطر ایجاد مشکلات ناشی از آنژیوگرافی را به شدت افزایش دهند. این شرایط عبارتند از : نارسایی قلبی، مشکلات دریچه قلبی و بیماری مزمن کلیوی. خطر حمله قلبی مخصوصا در افرادی که مبتلا به نارسائی قلبی مربوط به شریان کرونری اصلی سمت چپ هستند، بیشتر است.
البته دقت کنید که داشتن شرایط مذکور به این معنی نیست که قطعاً انجام آزمایش آنژیوگرافی برای شما ایجاد مشکل خواهد کرد. شما می توانید با پزشک خود درمورد اینکه آیا احتمال بروز مشکل بیش از حد متوسط است یا نه، مشورت کنید و با خاطر آسوده آنژیوگرافی را انجام دهید. البته که پزشک نیز در صورت وجود تهدید برای سلامتی، آن ها را در نظر می گیرد و با توجه به آن ها، روش های دیگری جایگزین آنژیوگرافی می کند.
خطر تشعشعات اشعه ایکس در هنگام آنژیوگرافی
یکی دیگر از خطرات آنژیوگرافی، آسیب از طریق اشعه ایکس است. همواره اندکی خطر آسیب به سلول ها و بافت هایی که در معرض تشعشعات هستند وجود دارد. این قضیه شامل مقادیر پایین اشعه ایکس مورد استفاده در این عمل نیز می شود.
برخی شواهد حتی نشان میدهد که اشعه استفاده شده در آنژیوگرافی میتواند خطر ابتلا به سرطان را در ادامه زندگی فرد، افزایش دهد . اما باور براین است که این خطر تقریبا مشابه خطر بسیاری از فعالیت های روزمره و یا برخی اقدامات پزشکی است. به گونه ای که خطر اشعه ایکس و تشعشعات آن درمقایسه با مزایای احتمالی عمل آنژیوگرافی معمولا بسیار کم اهمیت است.
آیا باید تن به آنژیوگرافی داد؟
جواب این سوال بستگی به شرایط سلامتی هر فرد دارد. ممکن است پزشک پس از بررسی شرایط سلامتی شما از شرایط 100% مطلوب برای انجام آنژیوگرافی به شما اطمینان خاطر دهد. یا نیاز باشد که در مورد خطرات احتمالی آنژیوگرافی و عوارض پس از آن، با شما صحبت کند. در نهایت شما می توانید با مشورت تیم پزشکی خود به نتیجه مطلوب برسید.
نکات کلیدی که قبل از آنژیوگرافی باید بدانید
- آنژیوگرافی میتواند تنگ شدن عروق کرونری، محل آنها و میزان باریک شدن این رگ ها را به پزشک نشان دهد. فهمیدن این اطلاعات می تواند به دکتر شما کمک کند تا ببیند آیا ایجاد تغییر در فرآیند درمان – مانند تغییر در داروها، آنژیوپلاستی و یا حتی جراحی بای پس عروق کرونری – می تواند موجب بهبودی آنژین شما شود؛ یا خطر حمله قلبی و مرگ ناشی از بیماری قلبی را کاهش دهد .
- انژیوگرافی نمی تواند مشخص کند که آیا عروق تنگ شده باعث حمله قلبی می شوند یا خیر.
- اگر در هنگام آزمایش پزشک شما متوجه شود که شریان ها به شدت باریک شده اند، ممکن است لازم باشد بلافاصله عمل آنژیوپلاستی یا جراحی بای پس انجام دهید. بنابراین قبل از انجام آنژیوگرافی، بهتر است با پزشک خود درمورد این روش های درمانی و انتخاب شما در صورت مشاهده هرکدام از نتایج صحبت کنید.
- دقت کنید اگر بتوانید علائم آنژین خود را با استفاده از دارو کنترل کنید، ممکن است به آنژیوگرافی نیازی نداشته باشید.
- انجام این عمل با خطراتی همراه است. بنابراین اگر حاضر به انجام آنژیوپلاستی و یا جراحی بای پس نیستید؛ ممکن است آنژیوگرافی را نیز نخواهید انجام دهید.
مزایای آنژیوگرافی
مزایای آنژیوگرافی برای اکثر بیماران قطعا بیشتر از عوارض یا خطرات آن است. دلیل اصلی انجام این عمل آن است که می تواند به شما و پزشکتان در تصمیم گیری در مورد چگونگی درمان بیماری قلبی تان کمک کند. توجه کنید که در برخی موارد این تصمیمات می تواند جان یک انسان را نجات دهد.
ریسک های آنژیوگرافی
آمار زیر بر اساس مشاهدات بالینی از عوارض ناشی از آزمایش در بیماران است نه مطالعات.
به عنوان مثال در هر ۱۰۰۰ نفر از کسانی که آنژیوگرافی داشتند :
یک تا دو | نفر حمله قلبی |
یک تا دو | سکته |
یک تا دو | مرگ |
کمتر از بیست نفر | خونریزی سنگین |
این آمار نشان دهنده این است که احتمال بروز خطر در حین و پس از آنژیوگرافی بسیار پایین است. شما نیز می توانید با مشورت پزشک خود برای بهبود بیماری های قلبی خود از این روش استفاده کنید.
چه زمانی بعد از آنژیوگرافی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده موارد زیر پس آنژیوگرافی با یک پزشک عمومی یا بیمارستان تماس بگیرید:
- ناحیه بریدگی شروع به خونریزی میکند و با اقدامات جلوگیری کننده متوقف نمی شود.
- احساس درد شدیدی که با مسکن تسکین نمی یابد.
- پوست شما قرمز، متورم و گرم می شود.
- ساق پا یا بازوی محل برش با ساق پا یا بازوی دیگر شما متفاوت به نظر میرسد. برای مثال رنگ پریده است و یا احساس سرما میکند.
- در لمس ناحیه پیرامون محل برش یک توده سفت و محکم احساس شود.
دیدگاهتان را بنویسید