تغذیه و رژیم غذایی مناسب بیماران قلبی
تغذیه بیماران قلبی
از شایع ترین بیمارانی که عاقبت ان ها به مرگ دچار می شود، بیماران قلبی هستند که آمار باور نکردنی ۴۰ درصد از مرگ میر ها را به خود اختصاص داده اند. از نظر متخصصان بیماری قلبی تغذیه نامناسب توسط بیماران قلبی مهمترین دلیل ابتلا به آن است . بیماری قلبی طیفی از شرایطی توصیف میکند که در آن قلب تحت تاثیر آسیب هایی قرار گرفته است . بیماری های قلبی به طور کلی به ۴ دسته عروق قلب، دریچه ها، عضله قلب و ضربان قلب طبقه بندی میشود . برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد بیماری قلب و علائم آن میتوانید مقاله علائم بیماری قلبی را مطالعه کنید . و اما در این مقاله ما می خواهیم که به تغذیه بیماران قلبی پرداخته و در این مورد که سهم بسزایی در ابتلا به بیماری قلبی دارد صحبت کنیم.
تغذیه برای پیشگیری از بیماری قلبی
اگر شما فردی هستید که نیاز دانستید تا از سلامت قلب خود محافظت کنید ؟ حتما این قسمت از مقاله را که به تغذیه مناسب برای سلامت قلب می پردازد را مطالعه کنید . تغذیه زمانی مناسب است که تمام مواد غذایی لازم بدن را به اندازه کافی ( نه کم و نه زیاد) در بر گرفته و به خوبی جذب بدن شود. اصطلاحا تغذیه باید متعادل باشد و از تنوع غذایی برخوردار باشد. تنوع تغذیه شمال استفاده از مواد غذایی مختلف شامل غلات، لبنیات، سبزیجات، میوه ها، پروتئین ها، کربوهیدرات ها و حتی چربی ها است که باید در هر وعده غذایی مقدار مورد نیاز بدن از این گروه های غذایی مصرف شود. در حقیقت تغذیه یک فرد سالم باید از تعادل برخوردار باشد تا سلامت قلب به خطر نیفتاده و به بیماران قلبی ملحق نشود.
از تغذیه های مفید برای حفظ سلامت قلب می توان به مواد غذایی زیر اشاره نمود .
- گیاهان تازه
- لوبیای سیاه
- ماهی سالمون
- روغن زیتون فوق بکر
- گردو و بادام
- پنیر توفو
- مرکبات
- هویج و برگ چغندر
- دانه کتان و جو
- ماست کم چرب و…
اصول تغذیه در انواع بیماران قلبی
همانطور که گفته شد بیماری قلبی دارای چند نوع بوده و در هر کدام بیماران قلبی نیاز دارند تا از اصولی کلی برای تغذیه استفاده کنند.در این قسمت اجازه دهید به بررسی تغذیه در هر نوع از بیماران قلبی بپردازیم .
اصول تغذیه در بیماران عروق قلبی و سکته قلبی:
این نوع بیماران قلبی برای تغذیه خود لازم دارند به طور کامل از مصرف چربی های اشباع پرهیز کنند. چربی های اشباع شامل روغن های نباتی جامد و حیوانی میشود که در تغذیه هایی از جمله کله پاچه، مغز، جگر، زرده تخم مرغ و … یافت میشوند. همچنین تغذیه بیماران قلبی از نوع سکته و یا عروق نیاز دارند تا مصرف نمک غذایی خود را به حداقل رسانده و از مصرف تغذیه هایی مانند چیپس های آماده، غذاهای کنسرو شده، گوشت های نمک سود ، ماهی نمک سود اجتناب کنند. توصیه میکنم به میزان کمی از نمک های طبیعی دریا استفاده کرده و به شدت از مصرف نمک ید دار پرهیز کنید.
تغذیه بیماران نارسایی قلبی:
بیماران نارسایی قلبی علاوه بر رعایت تغذیه گفته شده در قسمت قبل باید از مصرف مایعات به ویژه مصرف پی در پی پرهیز کنند. در مواردی شدید تر از این نوع بیماری نمک به طور کامل از تغذیه حذف شده و برنامه خاصی به بیماران نارسایی قلبی داده میشود.
تغذیه بیماران قلبی از نوع آریتمی و ضربان قلب:
این بیماران قلبی برای تغذیه مناسب خود حتما باید مصرف چای پررنگ و کهنه دم را حذف کرده و در صورت توان به طور کلی مصرف چای را کاهش دهند . علاوه بر چای موارد مشابهی همچون قهوه و نسکافه، شکلات، ادویه جات تند، فلفل و… نباید در تغذیه بیماران قلبی از نوع آریتمی وجود داشته باشد .
برنامه کلی تغذیه بیماران قلبی
در این قسمت از مقاله قصد داریم به برنامه ای کلی که تغذیه بیماران قلبی به صورت درست در وعده های اصلی صبحانه، ناهار و شام رد در بر میگیرد بپردازیم. همچنین علاوه بر وعده های اصلی ، میان وعده نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که لازم است بیماران قلبی برای آن نیز تغذیه مناسب انتخاب کنند.
تغذیه صبحانه :
همانطور کهمیدانید صبحانه مهمترین وعده غذایی بوده که تغذیه مناسب در آن میتواند کل روز را پر انرژی کند . در نتیجه بیماران قلبی بیش از سایرین نیاز دارند تا تغذیه خود را در وعده صبحانه به درستی انجام دهند. در این راستا تغذیه بیماران قلبی میتواند شامل مواردی همچون میوه های تازه ، شیر و ماست کم چرب، نان های جو و سبوس دار، سمنو ، املت ، سبزی های تازه و سفیده ی تخم مرغ باشد. در کنار این موارد تغذیه بیماران قلبی باید به دور از دونات های پر چرب ، کلوچه، سوسیس و دیگر فست فود ها ، کره های پرچرب و هیدروژنه و غذاهای سرخ شده باشد .
تغذیه ناهار :
در وعده غذایی ناهار بیماران قلبی باید از تغذیه ای استفاده کنند که در آن چربی ، سدیم و کلسترول به میزان کمی وجود داشته باشد. به شدت از فست فود ها بپرهیزید و دوری کنید زیرا بدترین مواد غذایی برای قلب شما هستند. جای فست فود را با نان های سبوس دار و سبزیجات پر کنید. برای این کار میتوانید از سالاد مناسب استفاده کنید.
تغذیه شام :
در این وعده برای تغذیه بیماران قلبی میتوانند از سویا و لوبیا که دارای پروتئین های گیاهی بدون نمک هستند ، برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن خود استفاده کنند. همچنین گوشت های تازه گاو ، مرغ و ماهی برای تغذیه بیماران قلبی مناسب اند. در این وعده تیر سعی کنید حتما از سبزیجات مانند هویج و کلم بروکلی استفاده کنید.
تغذیه میان وعده :
اگر شما جزو بیماران قلبی می باشد، توصیه می کنم به عنوان تغذیه در میان وعده از میوه ها استفاده کنید. اگر میلتان به مواد غذایی دیگری سوق دارد می توانید از آجیل خشک نشده استفاده کنید.
چگونه برنامه تغذیه خود را تغییر دهیم؟
خیلی از انسان ها در دنیا از تغذیه نادرستی استفاده میکنند و اگر شما نیز متوجه شدید که باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید، امری کاملا طبیعی است. اما حرف زدن از تغییر تغذیه آسان است ولی در عمل تغییر تغذیه ای که سالها به آن عادت داشته اید کار دشواری خواهد بود. از این رو در این قسمت از مقاله ما قصد داریم تا به بیماران قلبی کمک کنیم تا تغذیه خود را بهبود بخشیده و از قلب خود محافظت کنند.
کنترل سهم غذایی:
علاوه بر چیستی ماده غذایی مصرفی در تغذیه شما، مقدار آن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر شما از آن دسته افرادی هستید که تا بشقاب خود را خالی نکرده اید دست از غذا نمی کشید ، به طور حتم روزانه کالری خیلی زیادی وارد بدن خود میکنید که برای بیماران قلبی بسیار مضر می باشد. برای کنترل کمیت تغذیه خود میتوانید از ظروف کوچک تر استفاده کنید . همچنین تعداد وعده های غذایی را کنترل کرده تا به صورت آرام به سمت تغذیه مناسب پیش بروید. اراده و ذهن شما قوی ترین سلاح برای سلامتی شما است .
برنامه ریزی تغذیه:
حال شما میدانید که کدام مواد غذایی برای قلب مفید و کدام ماده غذایی مضر است . در نتیجه کمی وقت گذاشته و برای عمل کردن به دانسته های خود برنامه ریزی تغذیه انجام دهید. بیماران قلبی لازم دارند در برنامه تغذیه خود بیشتر از میوه ها و سبزیجات استفاده کرده و فست فود ها و غذاهای پر چرب را حذف کنند. اگر شما جزء بیماران قلبی هستید حتما اطلاعات تغذیه ذکر شده در بخش های قبل را جدی بگیرید.همچنین توجه داشته باشید که تنوع غذایی برای تغذیه مناسب بسیار مهم می باشد.
گاهی اوقات ناپرهیزی کنید :
بیماران قلبی برای انجام برنامه تغذیه خود نیاز به اراده دارند . در نتیجه هرازگاهی برای لذت خود می توانند از مواد غذایی دیگر استفاده کنند. یک مرتبه خوردن شکلات و چای قلب را از فعالیت باز نمی دارد. البته باید توجه کرد که بیماران قلبی باید در کنترل آن دقت کرده و زیاده روی نکنند .
سخن پایانی
تغذیه بیماران قلبی اهمیت بسیاری داشته و نباید به ان بی توجهی کرد. مطمئنا پزشک متخصث برنامه تغذیه لازم برای بیماران قلبی را نوشته و به آنها میدهد ولی این به خود بیمار بستگی دارد که چقدر از برنامه تغذیه خود را رعایت میکند . اگر تغییر تغذیه برای شما که دچار بیماری قلبی هستید بسیار دشوار است پیشنهاد میکنم لذت های غذایی خود را با لذت های دیگر جا به جا کرده و تلاش کنید از زندگی لذت ببرید . در غیر این صورت کاری دشوار بر عهده خواهید داشت. امیدوارم این مقاله که در مورد تغذیه بیماران قلبی بود ، برایتان مفید واقع شود تا از سلامت قلب برخوردار باشید.
دیدگاهتان را بنویسید