تغذیه مناسب برای فشار خون
تغذیه مناسب برای فشار خون
از جمله بیماری های خطرناکی که میتواند خیلی خاموش فرد را به کام مرگ بکشد، فشار خون است.در سبک زندگی رایج امروزی به دلایل مختلفی ایجاد حالت فشار خون در افراد زیاد شده است.عواملی از جمله عدم تحرک، عدم ورزش ، افزایش سن، اضافه وزن و استعمال دخانیات می توانند نقش بسزایی در ایجاد فشار خون داشته باشند اما به جرات میتوان گفت اصلی ترین علل ابتلا به فشار خون عدم داشتن تغذیه مناسب است.در این راستا بهترین فوق تخصص قلب و عروق مطلبی حاوی تغذیه مناسب برای فشار خون تهیه و منتشر کردیم تا شما با مطالعه آن بتوانید هم در پیشگیری و هم در درمان فشار خون گام بردارید.
فشار خون چیست؟
در ابتدا اجازه دهید به این بپردازیم که منظور از حالت فشار خون چیست؟ در حقیقت فشار خون اندازه ی فشاری است که مایع خون به دیواره های رگ وارد می کند.وقتی قلب شروع به انقباض کرده و خون را به درون رگ ها پمپاز می کند، خون بر دیواره رگ ها فشاری وارد کرده که موجب گشاد شدن رگ ها میشود.میتوان فشار خون را عاملی برای جریان پیدا کردن خون نیز تعریف کرد. همچنین فشار خون دلیل ایجاد نبضی است که میتوان در مچ دست احساس کرد. بیماری فشار خون اصطلاحی است که حالت نامنظم فشار خون را توصیف میکند.در این حالت اندازه فشار خون یا خیلی زیاد میشود و یا خیلی کم که هر دو آنها عوارض و ریسک های خود را دارند.
پیشنهاد میکنم قبل از ادامه دادن این مقاله برای درک بهتر آن مقاله “چگونه بفهمیم فشار خون بالا داریم؟” را مطالعه کنید تا با علائم و علل ایجاد فشار خون بالا بیشتر آشنا شوید.
درمان و پیشگیری فشار خون بالا
همانطور که گفته شد تغذیه نامناسب از مهمترین علل ایجاد فشار خون نامنظم است.در نتیجه برای درمان یا پیشگیری از فشار خون بالا و یا پایین ، باید غذاهایی که موجب این امر می شود را شناسایی و مصرف آن ها را کنترل کنیم. در این قسمت از مقاله به نکات تغذیه ای می پردازیم که شما در صورت احساس فشار خون بالا باید رعایت کنید.
نمک :
افرادی که فشار خون بالا دارند باید در اولین قدم میزان نمک مصرفی خود را تنظیم کنند. اگر مقدار مصرف نمک زیاد شود ، خون غلیظ تر شده و فشار زیادی بر رگ ها وارد می کند.توصیه های زیادی برای مصرف به اندازه نمک وجود دارد اما بهترین اندازه به شرایط فرد بستگی دارد. شما میتوانید برای سنجش اندازه نمک از دیگران کمک بگیرید.برای مثال در صورتی که تمام افراد پای سفره از نمک غذا راضی هستند، شما نیز بهتر است با همان اندازه نمک غذای خود را مصرف کرده و از اضافه کردن نمک بیشتر خودداری کنید حتی اگر احساس میکنید غذا کم نمک است. با این وجود بهترین راه مراجعه به یک پزشک متخصص است تا شرایط شما را سنجیده و مقدار نمک مورد نیاز شما را تعیین کند.
پیتزا و غذاهای فراوری شده:
پیتزا و دیگر فست فود ها حاوی مقدار زیادی سدیم هستند که میتواند فشار خون را خیلی بالا ببرد.همچنین غذاهای آماده و فراوری شده به دلیل اضافه شدن مواد نگهدارنده برای فشار خون مضر هستند. در نتیجه برای پیشگیری از فشار خون بالا بهتر است مصرف فست فود ها را کاهش داده و کنترل کنید.
نوشابه های انرژی زا:
مقدار زیادی قند و سدیم در نوشابه های انرژی زا و گازدار وجود دارد که از دلایل اصلی ابتلا به فشار خون در جوامع امروزی است.نوشابه های انرژی می توانند فشار خون را حدی بالا ببرند که شما را در معرض بیماری های خطرناک قلبی قرار دهند.
غذاهای دریایی منجمد:
ماهی های تازه و مفید را با ماهی های منجمد اشتباه نگیرید.ماهی تازه سدیم کمی دارد اما ماهی منجمد به دلیل استفاده از آب نمک، شیره ذرت و… سدیم فراوانی دارد.این محصولات منجمد می توانند باعث افزایش فشار خون شوند از این رو پیشنهاد میکنم از ماهی های تازه بیشتر استفاده کنید.
خیارشور:
شور هایی همچون خیارشور میتواند موجب افزایش فشار خون شود.البته مصرف زیاد آن فشار خون را بالا برده و مصرف به اندازه آن عیبی ندارد.افرادی که به طور مکرر دچار فشار خون بالا هستند بهتر است خیارشور مصرف نکنند.
پوست مرغ:
برای بسیاری از مردم پوست مرغ لذیذ بوده و همواره آن را مصرف میکنند.اما مصرف مرغ مخصوصا اگر از نوع بسته بندی آن باشد، پر از چربی های اشباع ، ترانس و روغن هیدروژنه است که میتواند تا حد قابل توجهی فشار خون را بالا ببرد.
قهوه:
اینکه آیا باید از مصرف قهوه خودداری کنید یا نه، بستگی به این دارد که معمولا چقدر قهوه مینوشید و هر چند وقت یکبار. قهوه میتواند برای مدت کوتاهی فشار خون را بعد از نوشیدن بالا ببرد، اما این تاثیر نسبتا زود از بین خواهد رفت. آنهایی که عادت دارند به طور مرتب قهوه بنوشند، این تاثیر در آنها کمتر است یا اصلا وجود ندارد چون بدنشان به کافئین عادت کرده است. اگر شما فشار خون پایین ندارید و روزانه یک یا دو فنجان قهوه مینوشید میتوانید ادامه دهید.
برای کنترل فشار خون می توانید از مصرف مواد غذایی زیر کمک بگیرید:
- خوردن خوراکی هایی با چربی ، نمک و کالری کم
- استفاده از سبزیجات و گیاهان
- استفاده از سرکه و آبلیمو بجای سس های پرکالری
- مصرف روغن و کره به مقدار کم
- مصرف سرشیر و شیر با چربی یک درصد
- ماست
- ماست یونانی
- گوشت بدون چربی
- مرغ و بوقلمون بدون پوست
- غلات آماده کم نمک
- پنیر های کم نمک و کم چربی
- میوه های تازه ، منجمد و کمپوتی بدون اضافه کردن نمک
- سبزیجات تازه و حتی منجمد بدون نمک
- سبزیجات سرشار از پتاسیم
- برنج ساده ، پاستا و سیب زمینی
- دانه های کم نمک مانند تخمه کدو و آفتابگردان
- آجیل های بی نمک که سرشار از مواد معدنی هستند.
درمان و پیشگیری فشار خون پایین
برای کنترل فشار خون پایین از راه تغذیه مناسب باید مواد غذایی که موجب کاهش فشار خون میشوند را شناخته و مصرف آن ها را کنترل کرد.در ادامه مقاله رایج ترین تغذیه هایی که فشار خون را پایین می آورند را بررسی میکنیم.
لبنیات:
لبنیاتی همچون شیر و ماست منبع های غنی از کلسیم هستند . کلسیم در کاهش فشار خون تاثیر بسزایی داشته به طوری که توصیه میشود افرادی که دارای فشار خون پایین هستند ، از مصرف کلسیم پرهیز کنند. اگر ریسک ابتلا به فشار خون پایین در شما زیاد است، میتوانید برای پیشگیری از بروز آن لبنیات را کاهش داده و مصرف آن را کنترل کنید.
شکلات:
در حالت عادی مصرف شکلات و کاکائو تاثیر زیادی در فشار خون ندارد اما مصرف زیاد و مکرر آن از عوامل کاهش فشار خون است.در نتیجه برای کنترل فشار خون باید از مصرف بیش از اندازه شکلات و کاکائو خودداری کنید.
سیر:
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با خوردن مقدار زیادی سیر ، فشار خونتان پایین آمده است.سیر فواید خیلی زیادی دارد اما برای آن دسته از افرادی که در خطر ابتلا به فشار خون پایین هستند، به هیچ وجه توصیه نمیشود.
ترشیجات:
انواع مختلف ترشی موجب کاهش فشار خون میشود.افرادی که به طور مکرر دچار افت فشار خون می شوند، باید از مصرف هر گونه ترشیجات یا مواد غذایی خیلی ترش خودداری کند. برای مثال میتوان به آبلیمو اشاره کرد که خوردن حتی نصف لیوان از آن می تواند فشار خون را تا حد قابل توجهی پایین بیاورد.
سخن پایانی
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که همواره فشار خون تان در حال تغییر است ، درمان های موقتی و خانگی را رها کرده و به پزشک مراجعه کنید. فشار خون نامنظم می تواند نشان از بیماری های خطرناک باشد که تشخیص آن تنها با معاینه های تخصصی قابل انجام است.پزشک مربوطه برای مشکلات فشار خون شما به طور حتم برنامه غذایی مناسبی خواهد داد اما اگر به طور موقت فشار خونتان افزایش یا کاهش پیدا کرد، میتوانید از نکات بالا استفاده کرده و خیلی سریع خود را درمان کنید.
دیدگاهتان را بنویسید