تاثیر سیگار الکترونیکی بر قلب چگونه است ؟
دکتر پرآذران2022-05-31T11:58:48+04:30بیماریهای قلبی عروقی از سالها پیش تا به امروز عامل اصلی مرگومیر در سراسر جهان هستند. استعمال سیگار تقریباً بر تمام اعضای بدن انسان تأثیر میگذارد و میتواند منجر به ایجاد بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای ریوی و بیماریهای قلبی عروقی شود. امروزه سیگار الکترونیکی که بهعنوان یک منبع نیکوتین جایگزین برای سیگاریهایی که نمیتوانند یا نمیخواهند سیگار را ترک کنند اختراعشده است، محبوبیت سرسامآوری پیداکرده است. باوجوداینکه اغلب اعتقاد بر این است که سیگار عادی و سیگار الکترونیکی بیشتر بر ریهها اثر میگذارند، این بدان معنا نیست که بقیه بدن از اثرات بالقوه مضر آن مصوناند. بلکه سیگار الکترونیکی میتواند بر دهان، دندانها، لثهها، گلو، قلب و حتی پوست شما تأثیر منفی بگذارد. در ادامهی مقاله با ما همراه باشید تا دربارهی تأثیر سیگار الکترونیکی بر قلب بدانیم.
سیگار الکترونیکی چیست؟
سیگارهای الکترونیکی دستگاههایی هستند که با باتری کار میکنند و مایعی را برای تولید بخاری که کاربران استنشاق میکنند گرم میکنند. این دستگاه دودی از ذرات را تولید میکند که شبیه بخارآب است، اما درواقع حاوی نیکوتین، اسانس و بیش از سی نوع ماده شیمیایی دیگر است. فرد این بخار ذرات را استنشاق میکند و تمام این مواد وارد ریههایش میشود، سپس نیکوتین و مواد شیمیایی دیگر از ریهها وارد جریان خون میشود. بسیاری از سیگارهای الکترونیکی شبیه سیگارهای سنتی هستند اما برخی از مدلهای جدید آن شبیه فلش USB یا پوکهای کوچک است.
سیگار الکترونیکی از چه اجزایی تشکیلشده است؟
همه سیگارهای الکترونیکی از بخشهای زیر تشکیلشدهاند:
- دهانه: کارتریج یا محفظهای که به یک سر لوله وصل شده و برای استنشاق بخار است.
- مایع: مایع یا عصاره الکترونیکی حاوی ترکیبی از نیکوتین، باز (معمولاً گلیکول پروپیلن) و اسانس است.
- مخزن یا تانک: برای نگهداری مایع الکترونیکی است.
- اتمایزر یا حسگر گرمکننده: برای گرم کردن مایع و ایجاد بخار است.
- باتری: برای تغذیه اتمایزر است.
آیا سیگار الکترونیکی واقعاً به ترک سیگار کمک میکند؟
تحقیقات نشان میدهد که سیگارهای الکترونیکی میتواند به برخی از افراد سیگاری کمک کند تا سیگار را ترک کنند. بااینحال، اکثر افرادی که از سیگار الکترونیکی برای ترک سیگار استفاده میکنند، درنهایت موفق به ترک نمیشوند. اگر به دنبال ترک سیگار هستید، این کار را بهتنهایی انجام ندهید، و سعی کنید از افراد متخصص کمک بگیرید تا بهترین راه را برای ترک سیگار بیابید و شانس موفقیت خود را افزایش دهید.
توجه داشته باشید که برخی از افرادی که سیگار میکشند، چه در تلاش برای ترک سیگار باشند و چه نباشند، استفاده از سیگار الکترونیکی را نیز بهطور همزمان شروع میکنند. این کار بهعنوان “کاربرد دوگانه” شناخته میشود. استفاده دوگانه از سیگارهای الکترونیکی و سیگارهای تنباکو خطرات قابلتوجهی برای سلامتی دارد زیرا با این کار فرد موارد سمی بیشتری وارد بدن خود میکند. درنتیجه، افراد بههیچوجه نباید از هر دو محصول بهطور همزمان استفاده کنند.

آیا سیگار الکتریکی ایمن است؟
سیگارهای الکترونیکی محصولات نسبتاً جدیدی هستند، بنابراین اطلاعات زیاد و کاملی در مورد اثرات طولانیمدت آنها بر سلامتی وجود ندارد. اولین محصول تجاری سیگار الکترونیکی در سال 2003 در چین توسعه یافت.
اما بهطورکلی برخی از خطراتی که در رابطه با مصرف سیگار الکترونیکی شناختهشدهاند عبارتاند از:
خطر بیماری ریوی
مطالعات نشان داده است که استفاده از سیگارهای الکترونیکی با بیماری ریوی مرتبط است.
خطرات قلبی عروقی
مطالعات نشان دادهاند که سیگارهای الکترونیکی عملکرد عروق خونی را مختل میکنند و مصرفکنندگان سیگار الکترونیکی بیشتر در معرض حمله قلبی یا سکته مغزی قرار دارند.
ایجاد بیماری مرتبط با دندان و لثه
به نظر میرسد مصرف سیگار الکترونیکی تأثیرات مخرب و مضری بر بهداشت دهان داشته باشد. مطالعهای که در سال ۲۰۱۸ انجام شد، نشان میدهد قرار گرفتن در معرض آئروسل سیگارهای الکترونیکی باعث میشود سطوح دندان بیشتر مستعد ایجاد باکتری باشد. بهعلاوه مصرف این دستگاه میتواند ریسک پوسیدگی دندان را افزایش دهد.
در مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۶ نیز ثابت شد که مصرف این سیگار الکترونیکی موجب التهاب لثه میشود که التهاب لثه خود عامل رشد بیماریهای دندانی است. سوزش و تحریک لثهها، گلو و دهان از دیگر عوارض این سیگارها هستند. گفته میشود سیگارهای الکترونیکی نیکوتین دار و فاقد نیکوتین هر دو، بافت و سلولهای دهانی افراد غیر سیگاری را هم از بین میبرند.

درحالیکه سیگارهای الکترونیکی قیر یا قطران موجود در سیگارهای سنتی را تولید نمیکنند، اما سموم و مواد شیمیایی مانند فرمالدئید تولید میکنند که بهعنوان عامل سرطان شناختهشده است.
بیشتر محصولاتی که شامل استنشاق مواد شیمیایی به ریه میشوند، تحت آزمایشهای گسترده قرار میگیرند تا ثابت کنند که برای استفاده ایمن و مؤثر هستند. بااینحال، این ادعا که سیگارهای الکترونیکی ایمنتر از سیگارهای سنتی هستند، هنوز اثبات نشده است.
سیگار الکترونیکی چگونه بر قلب اثر میگذارد؟
با توجه به اینکه سیگار الکترونیکی یک پدیده نسبتاً تازه است، هنوز بهاندازهی کافی درمورد چگونگی تأثیر سیگار الکترونیکی بر قلب اطلاعات وجود ندارد. اما گسترش محبوبیت این دستگاه در بین جوانان باعث گوشبهزنگی و شروع تحقیقات دانشمندان شد. دانشمندان در تحقیقات انجامگرفته به نتایج جالب و کمی غیرمنتظره دستیافتهاند که در ادامه به آنها میپردازیم.
برخی از تحقیقات جدید در رابطه بر تأثیر سیگار الکترونیکی بر قلب نشان میدهند که سیگارهای الکترونیکی که تجربه کشیدن سیگار را شبیهسازی میکنند، با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سایر عوارض و مرگومیر مرتبط هستند. یکی از این مطالعات نشان داد که در مقایسه با افراد غیر مصرفکننده، مصرفکنندگان سیگار الکترونیکی 56 درصد بیشتر در معرض حمله قلبی و 30 درصد بیشتر در معرض خطر سکته قرار دارند و همچنین احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر و مشکلات گردش خون، افسردگی، اضطراب و سایر مشکلات عاطفی نیز در بین این افراد بیشتر است.
درحالیکه سیگارهای الکترونیکی حاوی یا شامل احتراق تنباکو نیستند، مایعات الکترونیکی و آئروسلهای سیگار الکترونیکی حاوی مواد مضری هستند. مایع الکترونیکی حاوی ترکیبی از نیکوتین، حاملهای حلال (گلیسرول، پروپیلن و/یا اتیلن گلیکول) و تعدادی طعمدهنده و سایر مواد شیمیایی است، تا دمای کافی بالا برای ایجاد یک آئروسل یا بخار ایجاد شود. شاید تعجب کنید اما بهطور باورنکردنی، میزان نیکوتین در سیگارهای الکترونیکی اغلب بیشتر ازآنچه در سیگارهای معمولی وجود دارد، است.
استفاده از سیگارهای الکترونیکی بهطور انکارناپذیری با تغییرات فیزیولوژیکی که معمولاً در افرادی که به بیماریهای قلبی عروقی مبتلا میشوند مشاهده میشود، مرتبط است. تغییرات همودینامیکی استفاده از سیگار الکترونیکی با افزایش ضربان قلب و فشارخون و همچنین با الگوی تغییر غیرطبیعی ضربان قلب همراه است. این اثرات را میتوان به نیکوتین نسبت داد، زیرا این علائم معمولاً در افرادی که از مایعات الکترونیکی بدون نیکوتین استفاده میکنند مشاهده نمیشود. نیکوتین، یک ماده شیمیایی سمی بسیار اعتیادآور است که شش تا هشت ساعت پس از خاموش کردن سیگار در سیستم شما باقی میماند و بر قلب و سایر اندامها تأثیر منفی میگذارد. نیکوتین بلافاصله بعد از ورود به رگهای خونی، آنها را تنگ و سفت میکند، که درنتیجهی آن حرکت خون اکسیژندار به قلب و از قلب به سایر قسمتهای بدن محدود میشود. همچنین مصرف سیگار الکترونیکی باعث ایجاد سمیت، التهاب و استرس در شریانهای قلب میشود که به نظر میرسد بدتر از کشیدن تنباکو هستند.
علاوه بر این موارد، نیکوتین موجود در سیگار الکترونیکی ضربان قلب و فشارخون شمارا افزایش میدهد، باعث ایجاد پلاک در شریانها میشود و میتواند باعث نامنظم شدن ریتم قلب شود. همه اینها قلب شمارا مجبور میکند بیشتر ازآنچه نیاز است کار کند. افزایش فشارخون میتواند خطر سکته را افزایش دهد.
این مادهی شیمیایی همچنین ممکن است باعث ایجاد آنوریسم آئورت شکمی شود که در صورت ترکیدن آنوریسم میتواند کشنده باشد.
سخن آخر...
مصرف از سیگار الکترونیکی بهترین راه ترک سیگار نیستند. همانطور که مشاهده کردید، تعدادی از مطالعات تأیید کردهاند که سیگارهای الکترونیکی بیضرر نیستند و اگرچه که مواد سمی موجود در سیگار سنتی، در سطوح پایینتری در سیگار الکترونیکی وجود دارند، اما بهطور بالقوه میتوانند اثرات نامطلوب مشابهی بر سیستم قلبی عروقی داشته باشند. به همین خاطر، سیگارهای الکترونیکی تا زمانی که خلاف آن ثابت نشود، نباید ایمن در نظر گرفته شوند. درنتیجه، هر چه زودتر سیگار و سیگار الکترونیکی را ترک کنید، بدن شما سریعتر میتواند دوباره به حالت اول برگشته و خود را ترمیم کند. اگر تصمیم جدی برای ترک سیگار گرفتهاید حتماً در مورد اینکه کدام برنامه یا ابزار ترک سیگار برای شما بهترین است، با پزشک خود صحبت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید