بررسی دلایل و علائم بیماری قلبی
بیماری قلبی چیست و چگونه ایجاد میشود؟
بیماریهایی که زیر چتر “بیماریهای قلبی” قرار میگیرند، شامل بیماری عروق خونی (شریان کرونری)، مشکلات ریتم قلب (آریتمی قلبی) و نقایص مادرزادی است.به جای این اصطلاح میتوان از عنوان بیماری های قلبی-عروقی استفاده کرد. این عبارت طیف وسیعتری از بیماریهای قلبی را شامل میشود که حمله قلبی، درد قفسه سینه(آنژین) و سکته نیز جزو آنهاست. همه این مشکلات قلبی با انتخاب یک زندگی سالم قابل پیشگیری و درمان است. کافی است بدانید علائم و دلایل ایجاد بیماری قلبی چیست؟ آنگاه میتوانید از عواملی که شما را به سمت مشکلات قلبی سوق میدهد، دوری کنید.
ما در ادامه قصد داریم در یک نگاه جزئیتر شما را با آنچه سبب بروز بیماریهای قلبی عروقی میشود، آشنا کنیم و علائم هشدار دهنده را این گونه بیماریها را نیز معرفی کنیم. دانستن این نکات سبب میشود، بیشتر به سلامت قلب، که موتور اصلی حرکت و زندگی است، اهمیت دهید.
علائم بیماریهای قلبی عروقی
علائم بیماری قلبی بستگی به نوع بیماری دارد. به همین دلیل، در ادامه با تفکیک انواع مهم بیماریهای قلبی عروقی، علائم هرکدام را شرح میدهیم.
علائم بیماری قلبی مربوط به عروق خونی (بیماری آترواسکلروتیک)
علائم بیماریهای عروق کرونری در مردان و زنان متفاوت است. به عنوان مثال مردها بیشتر دچار درد قفسه سینه میشوند. در حالی که زنان در کنار درد قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع و خستگی و کوفتگی شدید را نیز ممکن است تجربه کنند. نشانههای بروز بیماری عروق خونی شامل زیر است:
- درد قفسه سینه، تنگی قفسه سینه، احساس فشار در قفسه سینه و ناراحتی در قفسه سینه (آنژین)
- تنگی نفس
- اگر رگهای خونی در ناحیه پاها و بازوها دچار تنگی شده باشند، احساس درد، بی حسی، ضعف یا سردی در این نواحی ایجاد میشود.
- احساس درد در گردن، فک، گلو، بالای شکم یا پشت
با وجود اطلاع از این علائم بسیاری از ما تا زمانی که دچار حمله قلبی، آنژین یا نارسایی قلبی نشدیم، به بروز بیماری قلبی اهمیت نمیدهیم. در صورتی که این بیماریها تأثیر ناگهانی زیادی روی سبک زندگی و فعالیتهای روزانه ما میگذارند. اگر بیشتر به این علائم دقت کنیم و با پزشک متخصص قلب درباره این علائم مشورت کنیم، جلوی بروز این بیماریها خیلی زود گرفته میشود. برخی از علائم بیماریهای قلبی با تستهای منظم سریع تشخیص داده میشوند.
علائم بیماری قلبی ناشی از ضربان قلب غیر عادی (آریتمی قلبی)
در آریتمی قلبی قلب شما ممکن است خیلی سریع، خیلی آرام یا نامنظم بزند. نشانههای آریتمی قبلی شامل موارد زیر است:
- احساس لرزش در سینه
- ضربان قلب تند (تاکی کاردیا)
- ضربان قلب آهسته (برادی کاردیا)
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- تنگی نفس
- احساس سبکی سر
- سرگیجه
- غش کردن (سنکوپ) یا نزدیک به غش

علائم بیماری قلبی ناشی از نقایص قلب
منظور از نقص قلب، نقص مادرزادی است که فرد با آن به دنیا میآید و خیلی زود، حتی قبل از به دنیا آمدن کودک نیز قابل تشخیص است. این نواقص نیز راه درمان دارند. موارد زیر نشانههای وجود علائم نقص قلب در کودکان است:
- پوست رنگ پریده یا کبود (سیانوز)
- تورم در پاها، شکم یا نواحی اطراف چشم
- در نوزادان، تنگی نفس در هنگام تغذیه سبب کند شدن وزن گیری میشود.
برخی از نقصهای قلب مادرزادی که خیلی جدی نیستند و خطر خاصی برای نوزاد ندارند، ممکن است تا دوران کودکی و حتی جوانی قابل تشخیص نباشند. این نواقص تهدیدی برای کودک ندارند و نشانههایی مانند علائم زیر دارند:
- کمبود نفس در هنگام ورزش و فعالیت بدنی
- خستگی خیلی زود در حین انجام فعالیت بدنی
- وجود تورم در دست، پا یا مچ پا
علائم بیماری قلبی ناشی از ضعف عضلات قلب ( کاردیومیوپاتی)
در مراحل اولیه بیماری کاردیومیوپاتی ممکن است علائم خاصی نداشته باشید، اما با پیشرفت این بیماری، علائم زیر ظاهر میشوند:
- تنگی نفس در هنگام فعالیت و تقلا یا در استراحت
- ورم در ساق پا، مچ پا یا کف پا
- خستگی و کوفتگی
- ضربان قلب نامنظم که سرعتی، ضربهای یا لرزشی باشد
- سرگیجه و حالت غش

علائم بیماریهای قلبی ناشی از عفونت قلب
اندوکاردیت قلبی نوعی عفونت است که روی غشاء داخلی لایه جدا کننده محفظهها و دریچههای قلب تأثیر میگذارد. علائم عفونت قلب میتواند موارد زیر باشد:
- تب
- تنگی نفس
- ضعف و خستگی
- تورم در پاها یا شکم
- تغییر در ریتم قلب
- سرفه خشک مداوم
- جوشها یا لکهای غیر عادی پوستی
علائم بیماری قلبی ناشی از دریچههای قلب
قلب چهار دریچه (آئورت، میترال، ریوی و تریکوپسید) دارد که برای هدایت خون از قلب به اندامها باز و بسته میشوند. این دریچههای ممکن است بنا به دلایل مختلفی از جمله تنگ شدن (استنوسیس)، نشتی (برگشت خون یا نارسایی) یا بسته شدن نامناسب(پرولاپس) دچار آسیب شوند. علائم دقیق بیماریهای مربوط به دریچهها به اینکه کدام دریچه درست کار نمیکند بستگی دارد. اما به طور کلی نشانههای وجود مشکل در دریچههای قلب شامل موارد زیر است:
- خستگی
- تنگی نفس
- ضربان قلب نامنظم
- تورم در ساق یا مچ پا
- درد قفسه سینه
- غش یا سنکوپ
اگر علائم زیر را دارید، حتماً سریعاً به پزشک مراجعه کنید
- درد در قفسه سینه
- غش کردن
- تنگی نفس
بیماریهای قلبی از روی علائم خیلی راحت قابل تشخیص هستند. اگر وجود این علائم خیلی زود توسط فوق تخصص قلب و عروق تشخیص داده شوند، میتواند جلوی بروز آنها را گرفت. پس اگر هرکدام از این علائم را در خود مشاهده کردید، حتماً قبل از بروز مشکل جدیتر با پزشک خود مشورت کنید. این کار مخصوصاً برای افرادی که در خانواده خود سابقه بیماریهای قلبی دارند، توصیه میشود. با مشورت پزشک، از او بخواهید راههای کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را به شما معرفی کند.
علل و علائم بروز بیماریهای قلبی
حال که با نشانههای انواع بیماریهای قلبی عروقی آشنا شدید، میخواهیم شما را با دلایل ایجاد این بیماریها آشنا کنیم و ببینیم اصلاً چرا باید چنین مشکلاتی به سراغ قلب ما بیاید؟
مسلماً دلیل ایجاد هر بیماری متفاوت است. از این رو در ادامه دلیل بروز مشکلات قلبی را به تفکیک نوع بیماری برای شما توضیح میدهیم.
دلیل بروز بیماری قلبی ناشی از عروق کرونری
درست است که عبارت بیماری قلبی عروقی، به بیماریهای مختلفی اشاره دارد. اما این اصطلاح اغلب به معنای آسیب رسیدن به قلب یا رگهای خونی آن توسط فرایند آترواسکلروزیس است. در این فرایند، عروق خونی به دلیل افزایش پلاکهای چربی دچار تنگی و سفتی دیواره میشوند. این موضوع میتواند جریان خون از رگها به اندامها را کندتر کند. آترواسکلروزیس شایعترین بیماری قلبی عروقی است که به سبب رژیم غذایی ناسالم، عدم ورزش و سیگار کشیدن ایجاد میشود.
این مشکل با کنار گذاشتن عادات بد و مضر برای بدن رفع میشوند.
دلیل ایجاد آریتمی قلبی
عللی یا شرایطی که میتواند سبب نامنظم شدن ریتم قلب شود، شامل موارد زیر است:
- بیماری عروق کرونر
- نقص قلب مادرزادی
- فشار خون بالا
- دیابت
- سیگار کشیدن
- مصرف بیش از حد الکل و کافئین
- سوء مصرف مواد مخدر
- استرس
- استفاده بیش از حد از داروهای بدون نسخه، مکملهای غذایی روزانه و داروهای گیاهی
- مشکل دریچه قلبها
در افراد سالم با قلب سالم به احتمال زیاد آریتمی قلبی به دلیل حضور یک محرک خارجی مانند شوک الکتریکی ایجاد میشود. استفاده از داروهای غیر قانونی نیز ممکن است عامل دیگر بروز آریتمی قلبی باشد. زیرا در قلب سالم هیچ شرایط نامطلوبی مانند زخم در بافت قلب وجود ندارد که سبب ایجاد بی نظمی در ضربان شود.
با این حال، در قلبی که دچار بیماری یا تغییر شکل شده است، ممکن است پالسهای الکتریکی قلب به درستی شروع نشود یا توسط قلب به درستی هدایت نشوند و سبب بروز آریتمی قلبی شوند.
علل نقص مادرزادی قلب
نقص مادرزادی قلب در زمانی که جنین در رحم در حال رشد است، ایجاد میشود. حدود یک ماه پس از شروع حاملگی، قلب رشد میکند. وجود نقص میتواند جریان خون را در قلب تغییر دهد. برخی از شرایط پزشکی، داروها و ژنها میتواند در ایجاد نقص مادرزادی نقش داشته باشد.
نقصهای قلبی در بزرگسالی نیز ممکن است ایجاد شود. با بالا رفتن سن، ساختار قلب شما تغییر میکند و باعث ایجاد نقص قلب میشود.
دلایل ضعف عضلات قلب (کاردیومیوپاتی)
کاردیومایوپاتی یا بزرگ شدن و ضخیم شدن عضلات قلب دلایل مختلفی دارد که به نوع عضله آسیب دیده بازمی گردد. موارد زیر برخی از دلایل ایجاد کاردیومایوپاتی هستند:
- کاردیومایوپاتی منبسط شده یا گشاد شده شایعترین نوع این بیماری است که دلیل اصلی آن اغلب ناشناخته است. ممکن است در اثر کاهش جریان خون در قلب ناشی از آسیب پس از حمله قلبی، عفونت، سموم و داروهای خاص ایجاد شود. همچنین ممکن است از والدین به ارث رسیده باشد. این نوع ضعف عضلات قلب معمولاً بطن چپ را بزرگ میکند.
- کاردیومایوپاتی هایپرتروفیک عضله قلب را به طور غیر طبیعی ضخیم میکند. این نوع کاردیومایوپاتی معمولاً ارثی است اما ممکن است در اثر فشار خون بالا یا پیری نیز به مرور زمان ایجاد شود.
- کاردیومایوپاتی محدود کننده خیلی کم دیده میشود. این بیماری عضلات قلب را سفت کرده و انعطاف پذیری آنها را کاهش میدهد. ممکن است بدون هیچ دلیلی رخ دهد. البته در اثر بیماریهایی مانند اختلالات بافت پیوندی، تجمع آهن در بدن، افزایش پروتئینهای غیر نرمال در بدن یا برخی درمانهای سرطان ایجاد شود.
دلیل بروز عفونت قلبی
عفونت قلب مانند اندوکاردیت قلبی زمانی ایجاد میشود که یک ماده تحریک کننده مانند باکتری، ویروس یا مواد شیمیایی به عضله قلب شما برسد. شایعترین علل ایجاد عفونتی قلب شامل موارد زیر است:
- باکتریها
- ویروسها
- انگلها
علل بیماری قلبی دریچهای
دلایل زیادی وجود دارد که آسیب دیدن دریچههای قلب را توجیح میکنند. ممکن است دریچههای قلب به دلایل ارثی آسیب دیده باشند یا در شرایط زیر دچار تغییر شده باشند:
- تب روماتیسمی
- عفونت قلبی
- اختلالات بافت همبند
دیدگاهتان را بنویسید