انواع دارو قلب
قلب عضو حیاتی بدن بیشتر موجودات زنده می باشد که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به قول معروف تنها عضو بدن که بدون استراحت در حال فعالیت است ، قلب می باشد. در نتیجه سلامت قلب بسیار حائز اهمیت است.امروزه بیماری قلبی یکی از شایع ترین بیماری ها شناخته شده است که بسیاری از بیماران را به کام مرگ کشانده است. اما علم دنیا روز به روز در حال افزایش است و امروزه تعداد کثیری از انواع دارو قلب ساخته شده است. دارو قلب به داروهابی گفته میشود که به طور کلی موجب سلامت قلب ما میشوند. در راستای اهمیت قلب و سلامت آن ، ما مطلبی در مورد انواع دارو قلب تهیه و منتشر کردیم تا بلکه برای شما مفید واقع شود.
قلب
اجازه دهید ابتدا نگاهی به قلب و نحوه عملکرد آن داشته باشیم تا درک دارو قلب ها برایمان آسان تر باشد. قلب اندامی حیاتی در سمت چپ قفسه سینه می باشد که وظیفه پمپ خون به کل بدن را دارد. از آن جایی که سلول های بدن همواره به اکسیژن و خونرسانی حتی در حالت خواب نیاز دارند، قلب فرصت کوتاهی برای استراحت دارد و در کل زندگی فرد در حال تپیدن است. قلب استراحتی کوتاه به اندازه 0/4 ثانیه در هر پمپ خود دارد. قلب از چند لایه تشکیل شده است که لایه اصلی آن میوکارد است . میوکارد ماهیچه اصلی قلب بوده و درون خو دارای ۴ حفره است. این حفره ها وظیفه پمپ خون به بدن را دارند. قلب بر اثر دلایل مختلف می تواند دچار نارسایی شود. هر گونه اختلال در قلب و کاربرد آن را بیماری قلبی می گویند. از این رو دارو قلب ها برای درمان بیمتری هی قلبی ساخته شدند. برای مطالعه بیشتر در مورد قلب و نحوه کار آن میتوانید مقاله قلب چگونه کار میکند را در همین سایت مطالعه کنید.
بیماری قلبی
همانطور که گفته شد دارو قلب ها برای درمان اختلالات و بیماری های قلبی ساخته شدند. بیماری قلبی به هر گونه مشکل در مورد قلب گفته میشود که در ۴ دسته طبقه بندی می شود.
- بیماری قلب دریچه ای
- بیماری ماهیچه قلب
- بیماری قلب آریتمی و ضربان قلب
- بیماری های عروق قلب
امروزه بیماری قلبی از شایع ترین بیماری هایی می باشد که به مرگ و میر زیادی ختم میشود در نتیجه نمیتوان به راحتی از اهمیت دارو قلب ها چشم پوشی کرد. کم تحرک بودن، مصرف زیاد فست فود ها و چربی، استعمال دخانیات و.. از مهم ترین علل ابتلا به بیماری قلبی هستند.
انواع دارو قلب
دارو قلب های بسیاری برای بیماری های قلبی توسط متخصصین تجویز میشود. برای افرادی که دارای بیماری زمینه ای قلبی هستند و کسانی که از این بیماران نگه داری میکنند بسیار مهم است که با دارو قلب ها آشناییت کافی داشته باشند.در این راستا ما در این بخش از مقاله به معرفی و بررسی دارو قلب های مهم و شایع که معمولا پزشکان آنها را تجویز میکنند، میپردازیم.

مهارکننده های ACE
نام علمی و رسمی این دارو قلب ها ، بازدارنده های مبدل آنژیوتانسین ACE می باشد. آنژیوتانسین هورمونی است که موجب تنگ و یا کوچک شدن رگ های خون میشود. در این حالت فشار خون بالا رفته و باید برای پایین آمدن فشار خون از مهارکننده های ACE استفاده کرد. در نتیجه استفاده از مهارکننده های ACE ، این هورمون کاهش یافته و رگ ها بزرگ تر میشود. در ادامه فشار خون پایین می آیند. همچنین این دارو قلب ها در مراقبت های بعد از حمله قلبی نقش حیاتی دارند.
مهارکننده ACE شامل دارو قلب های زیر می باشند:
- بنازپریل (Lotensin®)
- کاپتوپریل (Capoten®)
- سیلازاپریل (Inhibace®)
- انالاپریل (Vasotec®)
- فوزونوپریل (Monopril®)
- لیزینوپریل (Prinivil®، Zestril®)
- پریندپریل (Coversyl®)
- Quinapril ,Accupril
- رامیپریل (Altace®)
- Trandolapril (Mavik®)
کاربرد این دارو قلب :
مهار کننده های ACE خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش میدهند.
در صورت تضعیف قلب ، میتوانند از آن محافظت کرده و در ترمیم آن مفید باشند.
و همچنین باعث کارکرد بهتر قلب برای پمپاژ خون می شوند.
مهارکننده های قلب از کلیه ها در افراد مبتلا به دیابت و یا بیماری کلیوی نیز محافظت می کند.
عوارض این دارو قلب:
همانند هر داروی دیگری، دارو قلب های ACE نیز دارای یک سری عوارض احتمالی می باشند. از جمله این عوارض می توان موارد زیر را نام برد:
- کاهش فشار خون به حد زیاد
- ایجاد سرگیجه
- احساس ضعف
- ایجاد سرفه خشک
- تورم صورت ، دهان و گلو
توجه داشته باشید که این عوارض احتمالی بوده و در صورت ایجاد آرامش خود را حفظ کنید. این عوارص جای نگرانی نداشته و تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که به پزشک خود اطلاع دهید.
قرص های آب
نام علمی این دارو قلب ها آنتاگونیست های آلدوسترون می باشد.همچنین این دارو قلب ها با اسم بلوک کننده های گیرنده های آلدوسترون نیز شناخته می شوند.
این گروه شامل دارو قلب های اپررنون ، اسپیرونولاکتون و اپلرنون میشود که نگهدارنده پتاسیم هستند.
کارکرد قرص های آب :
این نوع از دارو قلب ها برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی به کار میرود. در حقیقت این دارو قلب بر کلیه اثر کرده و آن را ور دفع ادرار کمک میکند . در نتیجه دفع ادرار افزایش یافته و همراه با آن آب و نمک بیشتری دفع می شود. این فرآیند کار قلب برای پمپاژ خون را آسان تر می سازد. این دارو قلب ها آن دسته از علائم نارسایی قلبی که با وجود استفاده از درمان های دیگر ، هنوز هم باقی مانده اند را از بین میبرد.علاوه بر این قرص های آب گیرنده های آلدوسترون در بدن را که باعث تجمع نمک و مایعات میشود، مسدود میکند. این فعالیت در حفاظت از قلب مفید نی باشد.
عوارض احتمالی این دارو قلب :
- احساس سبکی سر یا سرگیجه
- خشکی دهان
- بثورات پوستی
- گرفتگی عضلات
- تورم و حساسیت
ویژگی های قرص های آب :
- کاهش حجم کاری قلب
- کاهش دهنده فشار خون
- کاهش دهنده تنگی نفس
- کاهش تورم و نفخ
مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین ۲ (ARB ها )
این دارو قلب ها همانند ACE برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی کاربرد دارند.پزشکان معمولا برای آن دسته از افرادی که با استفاده ACE ها دچار عوارض جانبی شدند، ARB ها را پیشنهاد میکنند. این دارو قلب ها برخی مواد شیمیایی که باعث تنگ شدن رگ های خونی میشوند را کاهش میدهد. در واقع با استفاده از ARB ها عروق خونی آرام شده و فشار خون کاهش پیدا میکند.از نمونه ARB ها میتوان موارد زیر را نام برد:
- لوزارتان
- والسارتان
عوارض این دارو قلب :
سرگیجه و سبکی سر از جمله رایج ترین عوارض این دارو قلب می باشد. در حقیقت معمولا دارو قلب هایی که فشار خون را کاهش میدهند موجب سرگیجه می شود.
دارو های ضد پلاکتی
این دارو قلب ها معمولا پس از برخی مشکلات قلبی مانند حمله قلبی توسط پزشک تجویز می شوند. افرادی که ضربان قلبشان نامنظم است، از گزینه های مصرف دارو های ضد پلاکتی هستند زیرا این افراد به شدت در معرض دچار شدن به لخته های خونی قرار دارند. همچنین یک سری بیماران در سرخرگ هایشان پلاک تجمع کرده است و میتواند موجب حمله قلبی شود. از این رو متخصصین این دارو قلب را برای این بیماران تجویز میکنند. آسپرین ، کلوپیدوگرل و پراسوگرل از جمله دارو قلب های ضد پلاکتی هستند.
دارو قلب های ضد آریتمی
همانطور که از نانشان پیداست، این دارو قلب ها برای جلوگیری از ضربان غیرعادی قلب مصرف می شوند. در صورت بروز اختلال ر سیستم الکتریکی قلب، ضربان های قلب به طور غیر طبیعی رفتار خواهند کرد .دارو قلب های آتروپین برای ضربان قلب بیش از حد کند و دارو قلب های ضد آریتمی برای ضربان قلب های زیاد تجویز می شود.
این دارو قلب ها در ۴ دسته زیر هستند که هر کدام به شیوه خود موجب درمان قسمت الکتریکی قلب میشوند.
1. مسدود کنندههای کانال سدیم باعث کندی هدایت پیام الکتریکی در عضله قلب میشوند. داروهای این گروه عبارتند از:
- دیسپیراماید (ریتمودان)
- کینیدین
- Mexiletine و Teva-Mexiletine
- Flecainide و Apo-Flecainide ,Mar-Flecianide
- پروپافنون (ریتمول)
2. مسدود کنندههای بتا با کاهش سرعت هدایت الکتریکی در گره سینوسی-دهلیزی و دهلیزی-بطنی سرعت ضربان قلب را کاهش میدهد. داروهای این گروه عبارتند از:
- Apo-Atenol ,Act-Atenolol
- متوپرولول (Apotex)
- اسمولول (Brevibloc)
3. مسدود کنندههای کانال پتاسیم باعث کاهش سرعت هدایت الکتریکی در تمام سلولهای قلب میشود. داروهای در این گروه عبارتند از:
- آمیودارون؛ شایعترین دارو در این گروه است.
- Dronedarone و Multaq
- Sotalol و Pro-Sotalol ,PMS-Sotalol
4. مسدود کنندههای کانال کلسیم باعث کاهش سرعت ضربان قلب میشود و همچنین باعث کاهش سرعت هدایت الکتریکی در گرههای سینوسی-دهلیزی و دهلیزی-بطنی میشود. داروهای این گروه عبارتند از:
- Diltiazem و Act-Diltiazem ,Apo-Diltiazem
- وراپامیل (Isoptin، Apo-Verap)
عوارض احتمالی دارو قلب ضد آریتمی:
- حساسیت به خورشید
- سرگیحه
- احتباس ادرار
- تاری دیر
- ناراحتی گوارشی
- تشنج
سخن پایانی
دارو قلب ها از تنوع بسیار زیادی برخوردار هستند که هر کدام در شرایط خاص تجویز می شوند. در این مقاله ما سعی کردیم انواع داروی قلب که در میان بیماری های قلبی رایج تر هستند را جمع آوری کنیم. قابل توجه است که پیشگیری بهتر از درمان است پس پیشنهاد میکنم قبل از هر گونه درمانی به فکر سلامتی قلب خود بوده و روش زندگی خود را تغییر دهید. متخصصین بیماری قلبی برای تجکی دارو قلب ها موارد بسیاری را در نظر گرفته و سپس تجویز می کند در نتیجه از استفاده هر گونه دارو قلب بدون تجویز پزشک به شدت خودداری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید