انواع حملات قلبی: آنچه که باید بدانید
دکتر پرآذران2022-03-15T16:12:27+03:30سندرم کرونری حاد و حملات قلبی
سندروم کرونری حاد ACSزمانی رخ می دهد که سرخرگهای حامل خون، اکسیژن و مواد مغذی مسدود میشوند. حملات قلبی نوعی ACS هستند که زمانی رخ میدهند که به قلب شما به اندازه کافی خون نرسد. حملات قلبی با نام انفارکتوس میوکارد نیز شناخته میشوند.
سه نوع حمله قلبی عبارتند از:
- سکته قلبی بالا بردن قطعه (STEMI).
- انفارکتوس میوکارد بدون بالا بردن قطعه .(NSTEMI)
- اسپاسم عروق کرونر یا آنژین ناپایدار
“بخش ST ” به الگویی اشاره دارد که در نوار قلب ظاهر میشود، که نمایشی از ضربان قلب شماست. تنها یک گام میتواند بخشهای بالا رفته را نشان دهد. هم حملات قلبی STEMI و هم NSTEMI میتوانند به اندازه ای آسیب زننده باشند که به عنوان حملات قلبی جدی تلقی شوند.
با خواندن مقاله زیر می توانید در مورد هر یک از حملات قلبی و همچنین اطلاعات مربوط به پیشگیری، درمان و بهبود آن ها بیشتر بدانید.
STEMI: حمله قلبی کلاسیک یا شدید
بیشتر مردم هنگام فکر به یک حمله قلبی، اغلب یک سکته قلبی به ذهنشان خطور می کند. یک STEMI زمانی اتفاق میافتد که یک رگ کرونری کاملا مسدود شده، و باعث می شود تا به بخش بزرگی از ماهیچه، خون نرسد. این یک حمله قلبی جدی است که میتواند باعث آسیب جدی شود.
علائم و نشانههای یک STEMI:
نشانه کلاسیک یک STEMI ناراحتی در مرکز سینه است. این ناراحتی سینه ممکن است به صورت فشار یا سفتی نیز به جای درد شدید توصیف شود. برخی از افرادی که STEMI ها را تجربه کرده اند همچنین احساس درد در یک یا هر دو دست یا پشت گردن یا فک را نیز گزارش کرده اند.
علائم دیگری که ممکن است همراه با درد سینه بروز کنند عبارتند از:
- حالت تهوع.
- تنگی نفس.
- اضطراب.
- سرگیجه.
- ترشح عرق سرد.
در صورت بروز علائم حمله قلبی فورا با اورژانس تماس بگیرید. بیشتر افرادی که دچار حمله قلبی هستند دو ساعت یا بیشتر برای درخواست کمک صبر میکنند. این تاخیر میتواند منجر به آسیب قلبی جبران ناپذیر و یا مرگ شود.
حمله قلبی NSTEMI
برخلاف STEMI،در حمله قلبی NSTEMI تنها بخشی از سرخرگ کرونری تحتتاثیر مسدود می شود. یک NSTEMI هیچ تغییری در بخش ST روی نوار قلب نشان نمیدهد.
میزان انسداد شریان عروق کرونری از طریق آنژیوگرافی قابل تشخیص است. سطوح بالا رفته ی پروتئین تروپونین نیز از طریق تست خون قابل تشخیص است. اگرچه در این نوع حمله آسیب قلبی کمتری رخ می دهد، اما NSTEMI یک بیماری جدی تلقی می شود.
CAS، حمله قلبی خاموش، یا حمله قلبی بدون انسداد
اسپاسم سرخرگ کرونری که با نام اسپاسم عروق کرونری و آنژین ناپایدار یا سکته قلبی خاموش نیز شناخته می شود، می تواند دارای علائمی شبیه به حمله قلبی STEMI باشد، که ممکن است با درد عضلانی، سو هاضمه و برخی علائم دیگر اشتباه گرفته شود. این حمله زمانی رخ میدهد که یکی از شریانهای قلب به قدری تنگ شود که جریان خون متوقف شده و یا به شدت کاهش یابد. حمله قلبی خاموش فقط با عکس برداری و آزمایش خون توسط پزشک قابل تشخیص است.
در اسپاسم عروق کرونری آسیب دائمی به فرد وارد نمی شود. هرچند حملات قلبی خاموش به اندازه ی دیگر حملات جدی نیستند، اما خطر حمللات قلبی دیگر که ممکن است جدیتر باشند را افزایش میدهند.
درمان انواع حملات قلبی
درمان فوری
اگر پزشک شما به حمله قلبی مشکوک شود، ممکن است فورا معالجه ی شما را با موارد زیر آغاز کند:
- آسپرین برای جلوگیری از لخته خون
- نیتروگلیسیرین برای تسکین درد سینه و بهبود جریان خون
- اکسیژن تراپی
بعد از تایید حمله قلبی، پزشک برای شما دارو تجویز کرده و در صورت نیاز ممکن است به شما عمل جراحی را توصیه کند.
داروهایی برای حملات قلبی
برای حملات قلبی ملایم تر، امکان درمان با دارو وجود دارد. پزشک شما داروها را براساس شرایط، عوامل خطر و سلامت کلی شما تجویز میکند. این داروها ممکن است شامل:
- متلاشی کننده های لخته برای از بین بردن لخته هایی که شریانها را مسدود کرده اند.
- داروهای فشار خون جهت کاهش بار کاری قلب و کنترل فشار خون
- رقیقکننده های خون برای جلوگیری از لخته شدن خون
- استاتین ها برای کاهش کلسترول LDL
درمان جراحی برای حملات قلبی
پیوند زدن: برای درمان یک شریان مسدود شده ممکن است از عمل جراحی پیوند عروق کرونری که گاهی اوقات به آن جراحی بای پس نیز گفته میشود، استفاده شود. در این روش، یک رگ خونی از جای دیگری از بدن برداشته شده و به سرخرگ مسدود شده پیوند زده می شود. با این کار، جریان خون میتواند محل انسداد را دور بزند.
استنت: استنت یک لوله توری کوچک و انعطافپذیر است که در محل انسداد قرار میگیرد. این لوله، سرخرگ مسدود شده شما را برای جریان خون نرمال باز میکند. پلاک به دیواره شریان فشار داده میشود و استنت به خون اجازه می دهد تا از آن عبور کند.
بهبود و چشمانداز حمله قلبی
میزان بهبودی شما پس از حمله قلبی به شدت حمله و نحوه درمان آن بستگی دارد. ممکن است تا زمانی که بتوانید به فعالیتهای منظم خود، بخصوص کارهایی که شامل بلند کردن اجسام سنگین هستند، برگردید، یک تا چند هفته طول بکشد.
درمان سریع و موثر حمله قلبی آسیب ناشی از آن را به حداقل میرساند. فعالیت های توان بخشی قلب، فعالیت هایی هستند که می توانید با انجام آن ها نتایج بهتری کسب کنید. توانبخشی قلبی یک برنامه چند هفتهای شامل تمرینات ورزشی، مشاوره تغذیه، یادگیری در مورد داروهای قلبی و تغییراتی است که باید در سبک زندگی خود ایجاد کنید.
پپیگیری وقت ملاقات
ملاقات با فوق تخصص قلب و عروق معمولا یک، سه و شش ماه بعد از حمله قلبی انجام میشوند. سپس در صورت بهبود، این ملاقات ها سالیانه خواهند بود. مصرف داروهای تجویز شده الزامی است و باید به تمامی دستورات پزشک خود عمل کنید.
احساس اضطراب و افسردگی نیز ممکن است بعد از حمله قلبی افزایش یابد. در صورتی که حس می کنید این احساسات با فعالیت روزمره شما تداخل دارند، به پزشک خود اطلاع دهیدس. پزشک شما میتواند گامهایی را برای کاهش این اضطراب توصیه کند.
چه عواملی خطر حمله قلبی را افزایش میدهند؟
عوامل خطر برای حملات STEMI و NSTEMI یکسان هستند:
- سطوح بالای LDL “کلسترول مضر”
- فشار خون بالا.
- چاقی.
- کمتحرکی.
- کشیدن سیگار.
- سن زیاد.
- دیابت.
همچنین خطراتی وجود دارند که با جنسیت مرتبطتند. برای مثال، در مردانی با سن ۵۵ سال و بیشتر ، خطر حمله قلبی بیشتر است. و در مورد زنان، پس از یائسگی، خطر حمله قلبی بالا رفته و مشابه مردان می شود. هم چنین مردان معمولا در شریانهای گشادتر قلب دچار انسداد می شوند، در حالی که در زنان این اتفاق در شریانهای کوچکتر قلب رخ می دهد.
عوامل خطر در اسپاسم عروق کرونری:
عوامل بالا نیز می توانند شما را در معرض اسپاسم عروق کرونر قرار میدهند. اما عوامل دیگری نیز میتوانند خطر اسپاسم عروق کرونری را افزایش دهند. این شرایط عبارتند از:
- میگرن.
- پرکاری تیروئید.
- آلرژی مزمن.
- کشیدن سیگار.
- مصرف بیش از حد الکل.
- سطح منیزیم پایین.
- مصرف دارو های شیمیدرمانی.
توصیههایی برای پیشگیری از حمله قلبی
با پیروی از این سبک های کلیدی زندگی میتوانید ریسک حمله قلبی را کاهش دهید.
نکاتی برای پیشگیری
- حداقل ۱۵۰ دقیقه (۲.۵ ساعت)در هفته را صرف انجام ورزشهای معمولی مثل پیادهروی و شنا کنید.
- از رژیم غذایی سالمی که برای قلب شما مفید است و بر روی میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای بدون چربی (مانند ماهی)، لوبیا، عدس، آجیل و روغن زیتون متمرکز است، پیروی کنید.
- از خوردن گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و نوشیدنیهای حاوی قند زیاد خودداری کنید.
- سیگار نکشید.
- داروهای خود را به طور مداوم مصرف کنید.
- هر شب ۷ تا ۹ ساعت بخوابید.
- استرس خود را کاهش دهید.
- آزمایش ها و تست های خون منظم انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید